Det er lite hyggelig å komme tilbake på hytta til synet av frostsprengte rør og store vannskader.
Det er lite hyggelig å komme tilbake på hytta til synet av frostsprengte rør og store vannskader. Bilde: Gunnar Arntsen/Storfjord Rør AS

Slik unngår du frostskader på hytta i vinter

Hver vinter opplever mange skader på hytta som følge av frostsprengte rør. Det kan fort bli en dyr affære for hus- og hytteeiere. Men hvis du følger disse 5 tipsene kan det enkelt unngås.  

Den første nattefrosten har allerede vært innom hele landet, og det er ikke kun kalde hender og kinn som har går den kjølige tiden i møte. Når gradestokken bikker null og under er det nemlig dårlige nyheter for både hus- og hytteeiere. Derfor gjelder det å ta noen forholdsregler, slik at man unngår at rørene fryser i kulda.  

Hvis du ikke har slukket ordentlig for vannet, eller hvis du har glemt å slå på varmen, kan du kjapt oppleve frostsprengte vannrør, som raskt kan ødelegge gulv, kjøkken eller vegger. 

– I vinterkulda kan frostsprengte rør potensielt føre til vannskader for flere hundre tusen. Hvis røret sprekker og så tiner, og vannet står på fullt trykk, da kan skadene bli omfattende, forteller Vegard Maldal fra Rørkjøp i en pressemelding til Ifi.

Ha på varme 

For å unngå frostskader er det lurt å ta noen forholdsregler. Skru på varmen. Det trenger ikke være like varmt som når man er hjemme, men litt varme i alle rom i løpet av vinteren er en god ide for å unngå frostspreng. 

Hvis du ikke slukker for vannet og tømmer rørene er det vesentlig at du sørger for at det er noen plussgrader i huset. Dette gjelder særlig på hytta, der de fleste slår av varmen når de er borte.  Hvis du har en vanninstallasjoner som du ikke vet om tåler kulden, kan du sørge for å unngå frostspreng ved å holde varmen på minimum 4-5 grader. 

– Mange slår av strømmen på hytta for å spare penger, men man bør merke seg at det kan bli mye mer kostbart å reparere en vannskade enn å ha på litt varme, sier Maldal.

Frostsprengte rør kan gjøre store skader på bolig og hytte, og kan potensielt koste deg dyrt.

Steng for vannet og tøm rørerne 

Hvis du skal ut å reise eller ikke skal besøke hytta i en lengre periode er det beste rådet å stenge hovedkranene og tømme rørene. Når det ikke er noe vann som kan fryse, er risikoen også minimert for at de sprenger. 

Men husk å la kranene stå åpne når de er tømt, slik at restvann i røranlegget kan renne ut. Dette gjelder også varmtvannsbrederen. 

Dette kan du gjøre for å unngå frosne rør:

  • Sørg for å ha plussgrader i alle rom med vannrør, minst 4-5 grader, og gjerne over 10
  • Steng av hovedvannkranen
  • Unngå kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger
  • Tøm og steng rør som i perioder ikke har vanngjennomstrømming
  • Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren
28. november 2019
Mer om Bygging

Millionskader - Derfor bør du sjekke hytta i vinterferien

Mye nedbør og stadige væromslag kan true bygninger i vinter. Etter snøvinteren for to år siden utbetalte forsikringsselskapene rundt 400 millioner kroner i bygningsskader forårsaket av snøen.

Du kan få overraskende mye penger for disse gamle gjenbruksvarene

Har du tenkt å kaste bunken med gamle byggematerialer som har ligget i hagen eller skuret i flere år? Da bør du lese dette først. Byggemateriale er...

Slik unngår du dugg på ruten

Får du også kondensvann på innsiden av vinduene? Les her hvorfor problemet oppstår og hvordan du kan bli kvitt det.

Slik gjør du huset klart for kaldere tider

«Winter is coming». Det går mot kaldere tider, og det er på tide å ta en runde rundt huset for å ta en skikkelig høstsjekk. Her er sjekklisten du trenger.

10 råd til deg som vil ha en overbygd terrasse

En overbygd terrasse er en klar vinner, hvis man gjør det riktig. Sjekk denne listen med 10 gode råd som er smart å tenke over før du går i gang med å...

Guide til fugemasse – velg den riktige

Velg den riktige fugemassen når du skal fuge inne og ute. Akrylfugemasse, byggfugemasse, silikonfugemasse, glassilikon – det finnes mye å velge mellom....

Verdens høyeste trebygning – står i Norge

Mjøstårnet ble offisielt åpnet den 15. mars 2019, og tar over tittelen som verdens høyeste trebygning. Bygningen er 18 etasjer, som ligger i Brumunddal, er hele 85,4 meter høy. 

Slik velger du riktig bor

Lær hvordan du ser forskjellen på et murbor, et metallbor og et trebor, og få gode tips til hvordan du får riktig boreteknikk.

Nordmenn inspireres av trender og mote farger – Danskene er mest...

Når det kommer til boliginnredning, er danskene mer konservative enn nordmenn og svensker. Både nordmenn og svensker lar seg i høyere grad inspirere av...

Rawlplug / Plugger - Slik velger du den riktige

Når du skal henge opp ting på veggen er det viktig at du vet om veggen bak er laget av gips, tre, betong eller murstein. Dette har betydning for hvilken rawplug/ plugger du skal velge, slik at opphenget blir solid. Med noen enkle tips kan du lett finne ut hva veggen er laget av og hvordan du velger rawlplug og skruer, slik at de passer sammen.

Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Blogginnlegg: I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da? Les videre nedover...

15 fabelaktige byggefeil

Noen ganger blir selv de enkleste byggeprosjekter altfor vanskelige.

Slik setter du trestolper i jorda

En trestolpe eller -påle er viktig at sitter godt i bakken og tåler mye. Her er 9 tips til hvordan du får trestolpen godt ned i jorda, og blir der.

Hot trend: Sexy snekkershorts

Vi har fått nyss om håndverkermoten for 2018. I år skal det være lårkort og luftig.