10 Markise råd

Her følger 10 gode råd for å velge rett markise til din bolig.


1. Sørg for befaring av huset

Det første og kanskje viktigste spørsmålet er om markisen kan monteres på husveggen din eller i takfoten. Hvor høyt bør markisen sitte og er det mulig å åpne vinduer og verandadører etter at markisen er montert? Hvor bred skal den være over vinduet og døren slik at den gir tilstrekkelig beskyttelse mot sol og regn? En del markisefirmaer tilbyr gratis hjemmebesøk for å kontrollere at det er mulig å montere markiser på huset ditt. De kan også ta de rette målene og vise deg prøver av ulike duker.

2. Velg den beste leverandøren

Valg av markiseløsninger blir enklere dersom butikken har utstilling som viser ulike duker, konstruksjoner, tak, motorer og styrealternativer.

Norges Solskjermingsforbund kan gi deg solid informasjon om ulike leverandører og hvor i landet, av-hengig av hvor du bor, der du kan få demonstrert de mest ettertraktede produktene.

3 Mål riktig

Når et markisefirma snakker om mål så mener de alltid hele markisen inklusive konstruk-sjonen, som dermed er bredere enn kun duken. Om du med ditt mål mener det er bredden som duken må ha, kan du risikere at du får for smal duk.

4. Velg solid montering

Alle markise-firmaer monterer markiser. Om mark-isen senere skulle falle ned eller ikke fungerer som den skal, har du garanti på arbeidet. Hvis du gjør monteringen selv har du ingen garanti. Eventuelle elektriske installasjoner må utføres av elektriker.

5. Tenk på konstruksjonen

Markiser som selges i Norge må klare store temperaturforandringer, sur luft, tøffe vinder og mye fukt. Gjennomsnittlig levetid er opp til 15 år. Meningene er delte om hva som er best av aluminium eller stål i selve konstruksjonen eller hvor høyt antall terrassearmer det skal være. Generelt anbefales det til terrasse-markiser som er bredere enn 5,5 meter, tre spiler. Ved åtte meters bredde anbefales fire spiler. Motordrevne markiser skal være CE-merket.

6. Sats på en solid duk

Duken er markisens svake punkt og det som først må byttes ut. Dette skyldes først og fremst luftforurensninger. En solid markiseduk er vevd i 100 prosent akryl, som er den mest UV-sterke og fargesterke fiber på markedet. Duken skal også være impregnert mot vann og råte. Lyse duker ser fortere skitten ut enn mørke. Særlig utsatt er kappen som sitter lengst ut og synes mest. Den er derfor avtagbar slik at man kan bevare den innendørs i vinterhalvåret og byttes ut for seg. Ny duk koster fra ca. 300 kroner per kvadratmeter.

7. Tenk på beskyttelse

For å beskytte markiserullen mot skittent nedfall, regn og snø kan vindusmarkiser monteres med kassett og større markiser kan utstyres med tak av lakkerte plater eller aluminium. Aluminium er betydelig dyrere men da slipper du rust.

8. Velg riktig motor og automatikk

En stor terrassemarkise er det knapt nok mulig å sveive ut og inn for hånd. Det finnes tre velprøvde motorsystemer på markedet og flere ulike typer av finautomatikk som kan kobles til. Motoren er skjult inne i markise-rullen. Den enkleste styringen er en strømbryter som plasseres innendørs på veggen, med en knapp for ut og innrulling. Om du ikke vil dra kabler kan du i stedet velge en trådløs vegg -eller fjernkontroll. Om du vil at markisen alltid skal være rullet ut når solen skinner kan du supplere med solautomatikk, det vil si en sensor som styrer slik at motoren ruller inn og ut markisen alt ettersom solen viser seg. Solsensorene er ofte kombinert med vindautomatikk.

9. Sikring mot kraftig vind

Med en vindbeskytter kan man til og med reise bort uten å bekymre seg for at markisen skal fly sin vei. En sensor gir varsel når vinden når en viss styrke og setter da i gang motoren som ruller inn markisen. Dersom man er urolig for et plutselig vindkast som kan skade markisen kan du velge en løsning med støtter som tilbehør. Terrassemarkisen kan ofte tåle litt vind om man ikke ruller den ut mer en absolutt nødvendig.

10. Sørg for rengjøring

Med hjelp av en børste og litt varmt vann med såpe i kan du vaske av markisen for hånd. Den ytterste halvmeteren med duk samt kappen bør vaskes en gang hvert år for å forebygge skade. Når skitten synes er den mye vanskeligere å få bort.