vaske markiser
Markiser bør rengjøres vår og høst for å unngå jordslag og grønske. Bilde: Getty Images

Slik rengjør du markiseduken

Markiseduken bør rengjøres vår og høst, ellers risikerer du jordslag og grønske på grunn av pollen, veistøv og sur nedbør. 

Har markisene dine fått stygge flekker og skjolder etter sommeren? Fortvil ikke, de fleste markiseduker kan bli rene igjen.

– Folk tror ofte de må kaste markiser som har blitt stygge og flekkete. Men med mindre markisedukene har blitt skadet eller er råtne, kan det meste av smuss og skitt fjernes, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta.

Hvis huset i tillegg ligger langs en trafikkert vei eller ved store trær som avgir mye blader og pollen, bør duken vaskes oftere for å holde seg fin.

Vask markisen med milde vaskemidler

For å bevare markiseduken pen lengst mulig, bør du vaske den med mildt såpevann hver høst og vår, eller minst én gang i året. 

Du kan gjerne bruke en svamp, oppvaskbørste eller lignende for å fjerne flekker, men du bør ikke bruke høytrykkspyler eller sterke vaskemidler. 

Sterke vaskemidler eller vaskemidler som inneholder slipemidler fjerner impregneringen og ødelegger markisedukens beskyttelse og evne til å frastøte regn.

Bruk derfor Zalo, grønnsåpe uten salmiakktilsetning eller lignende når du vasker markisen.

Organisk forurensning som grønske, sopp og alger fjernes lettest med et basisk rengjøringsmiddel med høy pH. Graden av pH sier noe om surhetsgraden i en væske. Rengjøringsmiddel med lav pH er mer effektivt på for eksempel rustflekker og kalkbelegg.

Jordslag eller grønske

Jordslag er muggdannelser på tekstiler. Disse vises som mørke flekker. Når tekstiler (som markiseduker) utsettes for varme og fuktighet over tid, angripes de raskt av mugg- og svertesopper. 

For å forhindre jordslag bør du jevnlig børste bort støv og smuss, og skylle markisen med hageslangen.

Du må vente til markiseduken er helt tørr før du ruller den inn. Hvis den rulles inn våt, risikerer du å få grønske på duken. 

Markisene bør vedlikeholdes og vaskes hver vår og høst. Foto: Getty Images. 

 

Men hvis du må rulle den inn selvom den er våt, bør du rulle den ut igjen så fort som mulig. Den bør ikke være innrullet våt i mer enn to til tre dager før du ruller den ut for tørk. 

– Har du først fått jordslag på markiseduken kan du lage et vaskemiddel med eddik (35 prosent eddikessens) og vann. Forholdet er 1 liter vann og 2 desiliter eddik. Siden en markiseduk er dårlig  egnet til å legges i bløt over natten, kan det være behov for sterkere blanding.

– Smør på blandingsforholdet på det stedet eller området som er angrepet. La dette virke i ett døgn før du vasker det av med fuktig svamp, sier Egil Aamodt, Daglig Leder hos Lunex/Markisemannen.

Ta hensyn til vær og vind

Du trenger ikke å være redd for at fargene på markisene skal forsvinne. Markiser skal være fargefaste og tåle å bli skrubbet med såpevann.

Det anbefales å vaske markiser og andre tekstiler i overskyet vær, ikke når solen steker. All type såpe som blir liggende på stoff og tekstiler i sterkt sollys kan sette flekker.

Om vinteren bør markiseduken være innrullet ved snøvær, for å unngå å bli tynget ned og skadet.

Impregnering

Du kan også etter-impregnere duken selv etter vask:

  • Etter vask av markiseduken er det viktig at den er helt tørr før man begynner. 
  • Impreneringsvæske påføres med en dusjflaske. Både teltimpregnering og båtkalesjeimpregnering fungerer bra. 
  • Bruk mye impregneringsvæske - duken skal være gjennomfuktet. 
  • La markiseduken tørke før den rulles inn igjen. 

Vi vil gjerne gi deg flere smarte tips - meld deg på nyhetsbrevet vårt

 

15. august 2018
Mer om Solskjerming ute

Velg riktig solskjerming ute

Vi går inn i en tid hvor solskjerming er et hett tema for mange boligeiere.  Her får du hjelp til å velge løsningen som passer for ditt hjem!  

Seks smarte typer solskjerming

Sol er vel og bra, men det kan bli for mye lys og varme. Her får du en oversikt over fordeler og ulemper ved de vanligste solskjermingsmetodene.

Sommerens beste solskjermingstips

Endelig er det blitt sommervarme i luften! Men når solen er på sitt mest intense kan den til og med være litt plagsom. For å nyte utelivet maksimalt...

Riktig solskjerming på terrassen

En sommervarm terrasse kan fort bli en svett opplevelse dersom du ikke kan skjerme deg for solstrålene. Her viser vi deg noen eksempler på solskjerming og gir deg råd om hvordan du tar vare på markisen din.

Puter og parasoll - hvordan blir de rene?

Både stolputer og parasoll kan være vanskelige å vaske. Slik får du dem rene.

God solskjerming med markiser og persienner

Markiser, utvendige persienner eller screens – hvilken type solskjerming passer best for deg? Hvordan vedlikeholde for lengst mulig levetid? Her får du...

Levelig med parasoller

Parasoller gjør utelivet levelig nå i sommervarmen. Og det er mye spennende å velge mellom.

Persienner til funkishuset

Går du med planer om solskjerming, er råd og veiledning fra en faghandel gull verd, mener familien Havn.

Solseil eller lameller - valget er fritt

Store deler av året lengter nordmenn etter solen. Når den først kommer og varmer, ønsker vi å skjerme oss mot de intense strålene som flommer inn gjenno...

Skygge for solen

Trenger du skygge for solen er utvalget av solskjermingsprodukter stort og burde dekke de fleste behov.

10 Markise råd

Her følger 10 gode råd for å velge rett markise til din bolig.

Velg rett markise

Markisen gir skjønn skygge på solvarme dager og hindrer at lyssterke stråler får strømme fritt inn gjennom vinduene. Du slipper å få solen i øynene og...

Verdensmestre i solskjerming

Nordmenn er verdensmestre i solskjerming, hevdes det i bransjen. Til tross for den korte sommeren kjøper ingen andre i Europa så mye solskjerming. Det hevdes at hele 80 prosent av husstandene har skjermet seg mot solen.