Solseil eller lameller - valget er fritt

Store deler av året lengter nordmenn etter solen. Når den først kommer og varmer, ønsker vi å skjerme oss mot de intense strålene som flommer inn gjennom vinduer og på terrassen.

I lang tid har solskjerming vært stor industri. For vel 100 år siden blomstret virksomheten i all sin prakt. Husfasader i fornemme strøk i Oslo og ikke minst i Paris var utstyrt med markiser i estetisk draperi foran vinduene. Markiselerret var ofte dekorert med striper i rause mengder. Dette ses tydelig på gamle sort/hvitt-fotografier fra paradegater i hovedsteder rundt 1900-tallet, da det var byggeboom i de fleste byer i verden.
På 1950-tallet svingte markedet seg kraftig oppover igjen. Nå kom også de første motoriserte markisene på markedet, en teknologi som stadig er i rivende utvikling.
- Siste nytt nå er fjernkontroller som kan styre utvendige markiser, persienner og lamellgardiner med flerbruksfunksjoner for blant annet styring av infrarød varme og stemningsbelysning på terrassen, sier Torgil Falck i Somfy AS.
Gjennom en enkel fjernkontroll med navnet ”Telis 4 Soliris rts” kan du dermed styre flere operasjoner på samme tid.
- Innvendig regulering av rullegardiner kan nå dessuten betjenes via små og stillegående motorer som går på batteri. Dermed trenger man ikke å tenke på ledninger og avanserte kabler for å installere solskjerming som driftes via motoriserte løsninger.
Den nye teknologien er svært enkel å installere, sier Falck.

Ny teknologi
Dersom du ønsker minst mulig betjening av utstyr for å hindre at solen slipper inn i huset gjennom vinduene, er det utviklet en effektiv teknologi som heter multifilm.
- Teknologien er ny i Norge, men velbrukt i en del andre land, sier Rolf Mørck i Eclipse AS.
Dette er en film som sitter i en kasse i vinduet, og fungerer som en rullegardin for å hindre at solen slipper uhemmet inn gjennom vinduene og bleker gardiner og inventar.
- Vi har levert teknologien til flere boligeiere i Oslo og omegn, som har oppført nye hus med store vindusflater, fremholder Mørck.

Du kan velge mellom mange solskjermingsmuligheter:

 •  Vindusmarkiser
 • Terrassemarkiser
 • Fasademarkiser
 • Kurvmarkiser
 • Baldakiner
 • Sidemarkiser
 • Solskjermer
 • Utvendige persienner
 • Innvendige ersienner
 • Fiberduk-gardiner
 • Lameller

Dette er en driftssikker solskjermingsløsning utviklet i Tyskland  og som varer i lang tid, hevder Rolf Mørck.
Multifilmen kan styres manuelt eller via et elektrisk system.
En annen variant er Vindusfilm, som er en lysere variant enn Multifilm. Dette er et belegg som limes direkte på vinduet for å hindre bleking av inventar og for å redusere sterk varme på vindusruten.

Anbudsrunde
Uansett om du velger ny eller tradisjonell solbeskytterløsning til vinduer eller terrasse, lønner det seg å innhente anbud skriftlig fra flere ulike leverandører, for å sikre deg et best mulig tilbud. Ta gjerne kontakt med Norges Solskjermingsforbund dersom du ønsker referanse på ulike leverandører. De har over 70 medlemsbedrifter som leverer solskjermingssystemer og kjenner markedet svært godt. Forbundet ønsker å sikre forbruker best mulig gjennom riktig montering av markiser og solbeskyttersystemer til huset, samt å tilby skikkelige garantier.

Forbrukerinformasjon  

Norsk Solskjermingsforbund, tlf. 22 49 06 51
Villamarkisen, tlf. 63 91 20 60
Solskjermingsgruppen, tlf. 22 07 86 75
Somfy, tlf. 415 76 639
Kjells Markiser, tlf. 815 00 570
Eclipse, tlf. 22 99 27 80

 
23. oktober 2008
Mer om Solskjerming ute

Slik rengjør du markiseduken

Markiseduken bør rengjøres vår og høst, ellers risikerer du jordslag og grønske på grunn av pollen, veistøv og sur nedbør. 

Velg riktig solskjerming ute

Vi går inn i en tid hvor solskjerming er et hett tema for mange boligeiere. Her får du hjelp til å velge løsningen som passer for ditt hjem!

Seks smarte typer solskjerming

Sol er vel og bra, men det kan bli for mye lys og varme. Her får du en oversikt over fordeler og ulemper ved de vanligste solskjermingsmetodene.

Sommerens beste solskjermingstips

Endelig er det blitt sommervarme i luften! Men når solen er på sitt mest intense kan den til og med være litt plagsom. For å nyte utelivet maksimalt kan det lønne seg å satse på siste nytt innen solskjerming.

Riktig solskjerming på terrassen

En sommervarm terrasse kan fort bli en svett opplevelse dersom du ikke kan skjerme deg for solstrålene. Her viser vi deg noen eksempler på solskjerming...

Puter og parasoll - hvordan blir de rene?

Både stolputer og parasoll kan være vanskelige å vaske. Slik får du dem rene.

God solskjerming med markiser og persienner

Markiser, utvendige persienner eller screens – hvilken type solskjerming passer best for deg? Hvordan vedlikeholde for lengst mulig levetid? Her får du tips om solskjerming.

Levelig med parasoller

Parasoller gjør utelivet levelig nå i sommervarmen. Og det er mye spennende å velge mellom.

Persienner til funkishuset

Går du med planer om solskjerming, er råd og veiledning fra en faghandel gull verd, mener familien Havn.

Skygge for solen

Trenger du skygge for solen er utvalget av solskjermingsprodukter stort og burde dekke de fleste behov.

10 Markise råd

Her følger 10 gode råd for å velge rett markise til din bolig.

Velg rett markise

Markisen gir skjønn skygge på solvarme dager og hindrer at lyssterke stråler får strømme fritt inn gjennom vinduene. Du slipper å få solen i øynene og...

Verdensmestre i solskjerming

Nordmenn er verdensmestre i solskjerming, hevdes det i bransjen. Til tross for den korte sommeren kjøper ingen andre i Europa så mye solskjerming. Det hevdes at hele 80 prosent av husstandene har skjermet seg mot solen.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no