Riktig solskjerming på terrassen

En sommervarm terrasse kan fort bli en svett opplevelse dersom du ikke kan skjerme deg for solstrålene. Her viser vi deg noen eksempler på solskjerming og gir deg råd om hvordan du tar vare på markisen din.


−Pergola-inspirert markise er dekorativt og ikke minst dimensjonert for å tåle enda større belastninger enn de vanlige terrassemarkisene og kan gi full overdekning av store terrasser på for eksempel 7 x 6 meter. Disse solskjermings-løsningene var tidligere nesten bare å finne på uteserveringer og hoteller, men blir nå stadig oftere valgt av huseiere til private hjem, sier Arne Eidal i Norsk Solskjermingsforbund.

Gul pergolamarkise på en normalt stor terrasse.

 

Fargevalg

−I løpet av de siste årene har fargevalget endret seg kraftig. Tidligere ønsket forbrukere markiseduker med striper i forskjellige farger – men i dag er det ensfargete markiseduker som selger best – gjerne i gråtoner eller jordfarger. Pyntekanten/kappen ytterst på markisen hadde for noen år tilbake gjerne bølgeform, men nå er det i all hovedsak rette avslutninger på kappene. Trenden er i dag rene og rette linjer på markisene og elegante diskret farger, mener Arne Eidal.

Hvit pergolamarkise fra Ringfoss & Co AS/Solskjermingsgruppen.

Vanlig markise-levetid

−Ved kjøp av solskjerming bør du først og fremst ta kontakt med bedrifter som jobber med solskjerming til daglig. Alle seriøse leverandører kan ta mål og gi gode fagmessige råd ut fra forholdene på stedet, behovet som kunden har, og kundens smak og behag og økonomiske rammer. Markiser levert av faghandelen i Norge i dag har en levetid på minst 10-15 år med normal bruk. Stativet kan vare enda lengre, men duken bør som regel byttes når den har vært i bruk i disse 10-15 årene.

Pergolamarkise fra Ringfoss & Co AS/Solskjermingsgruppen

 

Skifte til ny duk

Ved skifte til ny duk på gamle markiseprofiler kan den nye duken oppfattes som slakkere enn den gamle. Dette kommer av at den nye duken er tyngre og stivere enn den gamle, og at fjærene i de gamle armene er blitt slakkere. Dette er normalt.

Det er også normalt at duken krøller litt ved sømmene, og at brettemerker kan være synlige på nye duker. Heng i markiseduk – kan forekomme mellom sømmer, og i utfallsretning, og er normalt på terrassemarkiser.

På nye markiser med motor vil duken strekke seg opptil 10 cm etter en stund, slik at innerste endestopp på motoren vil flyttes stadig lengre ut. Dette bør etter-justeres og må utføres av kunden selv slik som beskrevet i veiledningen som leveres med produktet. Etterjustering ved hjelp av montør kan utføres mot regning.

 

Slik tar du vare på markisen

  • Snø Markisenmå være innrullet i snøvær for ikke å bli tynget ned og skadet.
  • Takras Vær spesielt oppmerksom på ras fra tak (snø eller styrtregn).
  • Våt markise Dersom markisen rulles inn våt bør den snarest rulles ut for å kunne tørke. Den bør ikke være innrullet våt mer enn 2-3 dager før den rulles ut igjen for tørk.
  • Hellningsvinkel Når markisen monteres vil montør påse at den monteres med en hellningsvinkel som er tilpasset normal bruk og som beskrevet i produktbeskrivelsen. Dersom markisen blir stående utrullet uten tilsyn, må kunden selv påse at hellningsvinkel justeres slik at vann osv. renner av, og at andre forholdsregler treffes, som blant annet tar hensyn til vær og vind på stedet.
  • Vind Markiser har naturlige begrensninger i vind. Hvor mye vind den enkelte markise kan tåle er avhengig av fabrikat, størrelse og innfestning.
  • Automatiske markiser Monteres og stilles inn i riktig vinkel av montør. Dersom annen justering på et senere tidspunkt ønskes foretatt av montør, gjøres dette mot regning. Slik etterjustering kan også utføres av kunden selv, og må i såfall utføres i henhold til beskrivelsen som følger produktet.
  • Renhold Markiseduken bør vaskes med mildt såpevann (Zalo) hver vår og høst for at den skal holde seg pen lengst mulig. Bruk gjerne oppvaskbørste e.l. for å løsne flekker. Unngå høytrykksspyler og sterke vaskemidler. Duken bør impregneres etter vask.
  • Temperatursvingninger rundt null I temperaturer som veksler mellom pluss og minusgrader, må man væreoppmerksom på at kondens mellom duk-lagene kan fryse til is.

Kilde: Solskjermingsforbundet

Her får du vite mer om markiser