Denne markisen fra Markisemannen passer det moderne huset.
Denne markisen fra Markisemannen passer det moderne huset. Bilde: Produsenten

Sommerens beste solskjermingstips

Endelig er det blitt sommervarme i luften! Men når solen er på sitt mest intense kan den til og med være litt plagsom. For å nyte utelivet maksimalt kan det lønne seg å satse på siste nytt innen solskjerming.

1. Terrassemarkiser

− Vi ser at bruksmønsteret for terrassemarkiser har endret seg og mange velger å lage et uterom ved å la markisen stå ute fra april til oktober. Det nye er å montere en nedsenkbar perforert «rullgardin» som forankres med vindsikring til rekkverk eller gulv på terrassen, forteller Egil Aamodt som er daglig leder hos Markisemannen.

Moderne automatikk for solskjerming med motoriserte markiser gjør at du kan styre markisen med en fjernkontroll, også når du er på ferie.

– I tillegg kan man montere spottere med dimmere og varmeovner som skaper et trivelig utemiljø selv etter solen har gått ned, forteller Egil Aamodt.

Terrassemarkiser laget av acryl og polyester tåler et røft nordisk klima og kan vaskes med en myk børste og oppvaskmiddel, for eksempel Zalo.

For mer info: Markisemannen

Persienner passer på de fleste hus, også moderne. Foto: Kjells Markiser

2. Persienner

Av alle former for solskjerming slippes det inn minst varme ved å benytte utvendige persienner.

Mange foretrekker brede persienneskinner på 80 mm. Disse passer fint til store vindusflater, og de har innebygget vindlås slik at de tåler sterk vind.

For mer info: Kjells Markiser

Screens blir mer og mer populært blant norske huseiere. Foto: Tundra

3. Screen

Tundra Mini Screen® er konstruert for mindre vinduer. På glidehengslet vindu (Norgesvindu, Husmorvinduet, etc) kan den monteres direkte på åpningsrammen.

Dette er et fasadenøytralt produkt, når den ikke er i bruk forsvinner den nesten helt og i bruk dekker den bare glasset. Konstruksjonen er kompakt, den er markedets minste utvendige solskjermingsprodukt. Tundra Mini Screen betjenes med snor og kan ikke motoriseres.

For mer info: Tundra

Solcelledrevet solskjerming er det nyeste på markedet. Foto: Velux

4. Solcelledrevet solskjerming

Du kan også beskytte takvinduer mot stekende sol med en helt ny teknikk. Takvinduet Velux Integra Solar kan påmonteres solcelledrevet solskjerming, som betjenes med en kontrollpad. Du kan velge om du vil at takvinduet skal være elektrisk eller soldrevet.

Med kontrollpaden kan du åpne og lukke vinduene på bestemte tider. Med enkle menyinnstillinger kan det lages ulike programmer for ulike behov og for å lufte eller jevne ut temperaturen på varme dager.

Det vil alltid være nok strøm i batteriet til å lukke takvinduet. Dersom batteriet er i ferd med å gå tomt for strøm, vil takvinduet lukkes automatisk.

For mer info: Velux

Fleksible parasoller har mange bruksområder. Foto: Kjells Markiser

5. Parasoller

En frittstående parasoll kan være lurt å skaffe om du har en stor hage, og gjerne vil beskytte deler av den mot stekende sol midt på dagen.

Det finnes nå parasoller som har stolpen på siden, og som kan vri selve solskjermingsdelen rundt sin egen base. Parasollen Sombrano kan åpnes og lukkes med en sveiv.

For mer info: Kjells Markiser

Zip screen passer ekstra godt til moderne boliger. Foto: Fasadeprodukter

6. Zip screen

− Zip Screen er en av de nyeste løsningene innenfor solskjerming som tåler vind opptil 120 km/t, sier Dag Skipperud Johansen i Fasadeprodukter AS.

Denne markisen er spesielt godt egnet til moderne fasader, og siden den er selvrensende forlenges produktets levetid.

– Effektive solskjermingsløsninger er en smart energiøkonomisk investering. Om natten vil solskjerming hindre varmeutstråling vinterstid og om sommeren reduseres behovet for kostbar luftkondisjonering, sier Skipperud Johansen.

For mer info: Fasadeprodukter

12. juni 2013
Mer om Solskjerming ute

Slik rengjør du markiseduken

Markiseduken bør rengjøres vår og høst, ellers risikerer du jordslag og grønske på grunn av pollen, veistøv og sur nedbør. 

Velg riktig solskjerming ute

Vi går inn i en tid hvor solskjerming er et hett tema for mange boligeiere. Her får du hjelp til å velge løsningen som passer for ditt hjem!

Seks smarte typer solskjerming

Sol er vel og bra, men det kan bli for mye lys og varme. Her får du en oversikt over fordeler og ulemper ved de vanligste solskjermingsmetodene.

Riktig solskjerming på terrassen

En sommervarm terrasse kan fort bli en svett opplevelse dersom du ikke kan skjerme deg for solstrålene. Her viser vi deg noen eksempler på solskjerming og gir deg råd om hvordan du tar vare på markisen din.

Puter og parasoll - hvordan blir de rene?

Både stolputer og parasoll kan være vanskelige å vaske. Slik får du dem rene.

God solskjerming med markiser og persienner

Markiser, utvendige persienner eller screens – hvilken type solskjerming passer best for deg? Hvordan vedlikeholde for lengst mulig levetid? Her får du...

Levelig med parasoller

Parasoller gjør utelivet levelig nå i sommervarmen. Og det er mye spennende å velge mellom.

Persienner til funkishuset

Går du med planer om solskjerming, er råd og veiledning fra en faghandel gull verd, mener familien Havn.

Solseil eller lameller - valget er fritt

Store deler av året lengter nordmenn etter solen. Når den først kommer og varmer, ønsker vi å skjerme oss mot de intense strålene som flommer inn gjenno...

Skygge for solen

Trenger du skygge for solen er utvalget av solskjermingsprodukter stort og burde dekke de fleste behov.

10 Markise råd

Her følger 10 gode råd for å velge rett markise til din bolig.

Velg rett markise

Markisen gir skjønn skygge på solvarme dager og hindrer at lyssterke stråler får strømme fritt inn gjennom vinduene. Du slipper å få solen i øynene og...

Verdensmestre i solskjerming

Nordmenn er verdensmestre i solskjerming, hevdes det i bransjen. Til tross for den korte sommeren kjøper ingen andre i Europa så mye solskjerming. Det hevdes at hele 80 prosent av husstandene har skjermet seg mot solen.