En variant av pergola. Pergola er et fleksibelt tak du stenger eller åpner etter behov.
En variant av pergola. Pergola er et fleksibelt tak du stenger eller åpner etter behov. Bilde: Solskjermingsforbundet og Kjells Markiser

Velg riktig solskjerming ute

Vi går inn i en tid hvor solskjerming er et hett tema for mange boligeiere.  Her får du hjelp til å velge løsningen som passer for ditt hjem!  

Er du plaget med mye sol og høy varme innendørs i sommerhalvåret, gjelder det å stoppe varmen fra å komme inn.

Har varmen først kommet inn, er det nemlig lite å gjøre. 

– Utvendig solskjerming er langt mer effektivt enn innvendig skjerming når det kommer til varme. Både utvendige persienner og screens gjør at man både kan slippe lys inn og se ut samtidig, men 90% av varmen fra solen vil holdes ute. Unntaket er enkelte Duette-tekstiler, som er et innvendig produkt med dobbel plissé-tekstil som reflekterer 35 prosent av varmestrålene tilbake gjennom vinduet. Det samme gjelder rullegardiner med tett vev og hvit bakside, forklarer Frode Syvertsen, markedssjef i Kjells markiser. 

– Screens tar markedsandeler både på grunn av funksjon, design og enkelt vedlikehold. Arkitektene er også glade i dette produktet som fint kan gli inn i fasadens øvrige uttrykk. I mange tilfeller er også moderne vindusfilm en god løsning. Her er det kommet produkter med svært gode spesifikasjoner på lys, varme og utsyn, tilføyer Arne Eidal, daglig leder i Solskjermingsforbundet.  

Vindusfilm kommer i dag med avanserte tekniske egenskaper.

I vind og ruskevær 

Bor du på et værutsatt sted med mye vind, bør du gå for en solid solskjerming av høy kvalitet som tåler mye vær.

Zip-screen tåler vind godt og er ofte et foretrukket valg hos arkitekter. Denne er fra Kjells Markiser.

Ifølge Frode Syvertsen i Kjells markiser er zip-screens og 80 mm utvendige persienner to gode alternativer som tåler store vindbelastninger. 

– Undersøkelser viser at man får best effekt av produktene når de monteres med motor, regn- og vindsensor for automatisk styring. Automatikken vil sørge for at solskjermingen til enhver tid står i riktig posisjon, og med de skiftende værforholdene vi har på våre breddegrader, vil man i praksis justere skjermen altfor sjelden om man har manuell betjening. I dag leverer bransjen moderne styringsenheter som kan betjenes trådløs med fjernkontroll eller mobiltelefon, sier Eidal.

Pergola gir en definert uteplass. Her kan man nyte lange sommerkvelder.

4. juni 2015
Mer om Solskjerming ute

Slik rengjør du markiseduken

Markiseduken bør rengjøres vår og høst, ellers risikerer du jordslag og grønske på grunn av pollen, veistøv og sur nedbør. 

Seks smarte typer solskjerming

Sol er vel og bra, men det kan bli for mye lys og varme. Her får du en oversikt over fordeler og ulemper ved de vanligste solskjermingsmetodene.

Sommerens beste solskjermingstips

Endelig er det blitt sommervarme i luften! Men når solen er på sitt mest intense kan den til og med være litt plagsom. For å nyte utelivet maksimalt...

Riktig solskjerming på terrassen

En sommervarm terrasse kan fort bli en svett opplevelse dersom du ikke kan skjerme deg for solstrålene. Her viser vi deg noen eksempler på solskjerming og gir deg råd om hvordan du tar vare på markisen din.

Puter og parasoll - hvordan blir de rene?

Både stolputer og parasoll kan være vanskelige å vaske. Slik får du dem rene.

God solskjerming med markiser og persienner

Markiser, utvendige persienner eller screens – hvilken type solskjerming passer best for deg? Hvordan vedlikeholde for lengst mulig levetid? Her får du...

Levelig med parasoller

Parasoller gjør utelivet levelig nå i sommervarmen. Og det er mye spennende å velge mellom.

Persienner til funkishuset

Går du med planer om solskjerming, er råd og veiledning fra en faghandel gull verd, mener familien Havn.

Solseil eller lameller - valget er fritt

Store deler av året lengter nordmenn etter solen. Når den først kommer og varmer, ønsker vi å skjerme oss mot de intense strålene som flommer inn gjenno...

Skygge for solen

Trenger du skygge for solen er utvalget av solskjermingsprodukter stort og burde dekke de fleste behov.

10 Markise råd

Her følger 10 gode råd for å velge rett markise til din bolig.

Velg rett markise

Markisen gir skjønn skygge på solvarme dager og hindrer at lyssterke stråler får strømme fritt inn gjennom vinduene. Du slipper å få solen i øynene og...

Verdensmestre i solskjerming

Nordmenn er verdensmestre i solskjerming, hevdes det i bransjen. Til tross for den korte sommeren kjøper ingen andre i Europa så mye solskjerming. Det hevdes at hele 80 prosent av husstandene har skjermet seg mot solen.