Ta vare på huset. Taket er husets hatt og bør passes godt på.
Ta vare på huset. Taket er husets hatt og bør passes godt på. Bilde: Getty Images

Nå skal taket sjekkes

Om huset skal få et langt liv, er det essensielt at taket holder tett. Både høsten og våren er en ypperlig tid for å sjekke om noe må gjøres med husets topplokk. Følg vår smarte sjekkliste!

Mange tak kan faktisk delvis sjekkes fra bakken. Se etter takstein som har sprukket, ligger skjevt etter høst- og vinterstormene og annet som ser feil ut.

Det er ikke alle som tør ta turen opp på taket, men om du ikke har høydeskrekk, er det selvfølgelig den beste måten å få sjekket taket skikkelig på. 

Bare vær forsiktig – fallulykker blant de vanligste ulykkene for yrkeshåndverkere, og det er god nok grunn til at vi huseiere bør både tenke oss om og sikre oss godt før vi gjør jobber i høyden.

En god seleSjekk tåaket med sikkerhetsline koster noen tusenlapper, men det er en billig livsforsikring for deg som gjerne vil se over taket årlig og kanskje gjøre noen småreparasjoner selv.  

De utsatte stedene

Pass på at du har noen gode festepunkter på taket som virkelig holder. Kontroller de utsatte punktene på taket, og sjekk at taktekkingen er hel og uten sår.

Du bør kikke ekstra nøye på sprukne eller løse takstein, mønesteinene, platedetaljer samt nedløpsrør og -kum. Hvis du løfter eller flytter på en takstein, bør du også sjekke at underlagspappen og lekten er i god stand. 

Fjern løv og skitt som har samlet seg på taket. Mose på tegl- eller betongtakstein er kanskje ikke så pent, men selve taksteinene tar ikke skade av mosen.

Mye mose kan derimot lede fukt inn under steinene, og derfor bør du være på vakt mot mosen. 

Pipe og loft

Ta også en kikk på pipa når du er på taket. Her bygger gjerne fugler reir, noe du kan forhindre ved å sette opp fuglebeskyttelse i form av et gitter. Fugene i pipa tar imot mye juling og du slipper bekymringer om du reparerer fugene før de har blitt altfor slitne. 

En tur på loftet er også fornuftig. Her kontrollerer du at undertaket ser bra ut – se etter eventuelle fuktflekker og muggvekst. Et tips som du kan spare til neste vinter, er at du tar en kikk på loftet på en kald vinterdag.

Er det rimfrost på innsiden av yttertaket, er det et tegn på at fuktig luft fra huset trenger inn på loftet, og da bør du gjøre noe med ventilasjonen. 

Vindskiene hører til taket og bør kontrolleres jevnlig. Er bordene hele og sitter de godt fast? Trenger de et ekstra strøk maling eller kanskje å byttes ut helt?  

Sjekkliste for taket:

  • Bytt ut sprukne takstein
  • Rett opp takstein som ligger skjevt
  • Sjekk at underlagspappen er hel og fin
  • Er lektene fortsatt i godt hold?
  • Se over vindskiene

Farlig i høyden. Sørg for å sikre deg godt når du ferdes på taket. Foto: Getty Images

Alt regn som faller på taket ledes vekk ved hjelp av takrennene. Rens både renner og avløp årlig, slik at de ikke blir stoppet til. Den aller beste sjekken gjør du ved å trosse værgudene når det er øs pøs regnvær ute.

Da får du sett om vannet lekker ut av rennene på noe sted. Om vannet renner ned over fasaden, kan det føre til fuktskader. 

Nedløpsrør skal egentlig ha skjøten utover for at fasaden ikke skal skades om røret fryser i stykker.  Mange synes imidlertid at det er penere om skjøten vender inn mot huset.

Hvis du har det slik, bør du være ekstra nøye med å kontrollere tilstanden til nedløpsrørene, særlig i forbindelse med snøsmeltingen på senvinteren. 

Takrenner samler opp mye vann, og nedløpsrøret rekker ikke alltid å ta unna alt regnet. Det finnes forsterkningsplater som gjør nedløprørets ytterkant høyere.

Sjekkliste for takrennene: 

  • Rens takrennene hvert år. Det beste tidspunktet for dette er før vinteren kommer, og etter at alt løvet har falt fra trærne.
  • Inspiser skjøtene på nedløpsrøret.
  • Sjekk takrennene og festet på nedløpsrøret. 

Få flere smarte tips og triks – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

8. april 2019
Mer om Tak

Nytt tak til huset – hva skal jeg velge?

Når skal det gamle taket skiftes til nytt? Kan du gjøre det selv, og hvilke krav skal taket ha? Hvilket takbelegg holder lengst? Hva koster et nytt tak, og hvilke andre utgifter er forbundet med å skifte taket? Få svarene her:

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.

11 ting du bør gjøre med hus og hage på høsten

September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

Slik unngår du snøskader på hytta

Hyttetakene i fjellet på Vestlandet er gjemt under mengder med snø. Det kan føre til store skader. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboken.

Forebygg vinterskader på huset ditt

Vinteren kan være en stor påkjenning på huset ditt. Nå bør du ta noen enkle grep for å forebygge skader.

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Dette bør du gjøre før vinteren kommer. 

Vårlig vedlikehold av taket

Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk sitt tidligere ferieparadis som helårsbolig. Valget falt på kobbertak.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.