Bilde: Cedric Archer

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Tak

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk sitt tidligere ferieparadis som helårsbolig. Valget falt på kobbertak.

Boligen, bygget i 1966, har en sjelden flott beliggenhet mellom blankskurte knauser og lune groper nær Verdens Ende på Tjøme. Fra stuen praktfull utsikt over havet, fra Færder fyr og helt til Svenner. Like betagende enten havet ligger blankt og stille eller frådende vinterbølger velter inn over holmer og skjær. Da takbelegget i 2001 skulle skiftes ut, ville paret prøve noe nytt. Mest mulig vedlikeholdsfritt og et takbelegg vinden ikke kunne herje med, var blant de viktigste kriteriene. Liten takvinkel gjorde takstein dårlig egnet. Opprinnelig var boligen utstyrt med shingeltak. Gjennom årene er shingelen skiftet flere ganger. Deretter ble det lagt stålplater, noe som medførte en irriterende orgeleffekt innendørs når vinden sto på.


GODT VALG: Cornelia og Odd Hansen er svært fornøyde med kobber på taket.

Vedlikeholdsfritt
Kobber ble derfor valget. Et vedlikeholdsfritt takbelegg som skal holde minst like lenget som huset står. Lagt i hele lengder opp til mønet. Falset etter gammel, velprøvd metode. Tett, stille og vedlikeholdsfritt. Samtidig fikk huset også takrenner, nedløpsrør, luftepiper og pipebeslag i kobber.

– Blant alternativene vi har forsøkt er kobbertaket absolutt det beste og kan anbefales på det sterkeste, smiler ekteparet fornøyd.

Vakte interesse
Da taket var nylagt, skinte det som gull i solen og vakte stor interesse blant forbipasserende. I dag har kobberet antatt en mer dempet brunfarge. Cornelia Hansen er litt skuffet over at taket ennå ikke har oppnådd den grønne patinaen gammelt kobber ofte får. Noe blikkenslagmesteren forklarer skyldes mindre forurensning i dag enn enn tidligere. Irringen kan imidlertid fremskyndes ved hjelp av kjemiske stoffer.

Les også:

Trykkimpregnert ikke vedlikeholdsfritt

Hagemøbler som er laget av trykkimpregnerte materialer trenger jevnlig vedlikehold. Gi også helt nye møbler en oljebehandling.


LYNAVLEDER: Med kobberkabel fra taket og ned til en jernstang i jorden skal boligen være sikret mot lynnedslag.

GAMMELT HÅNDVERK: Taket er håndlaget og materialvalget det samme som har vært brukt i tusenvis av år.

LANGE TRADISJONER: Blikkenslagermester Svein Freitag er stolt av faget sitt og ivrer for å føre gamle håndverkstradisjoner videre.

Brenner for kobbertak

Flere velger metalltak på boligene sine enn tidligere. De fleste går for sink, lakkert stål eller aluminium.
- Altfor få velger kobbertak, mener blikkenslagermester Svein Freitag, daglig leder i blikkenslagerfirmaet Erling Freitag as i Tønsberg og formann i Vestfold Ventilasjonsog Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund.

- Kobber er det vi aller helst anbefaler, sier Freitag, og forteller at et kobbertak er absolutt vedlikeholdsfritt og varer så lenge huset står. Under leggingen av familien Hansens tak ble bedriftens fabrikkmaskinen bragt ut til Tjøme. Kobberplatene matet inn og ferdig falsede plater lagt rett på det rundt 140 kvadratmeter store taket.

- Vi tok kun vekk stålplatene, la så et lag med 13 mm russisk finér for å få et slett underlag på hele taket. Det er viktig at underlaget er jevnt og disse fiberplatene absorberer også lyd veldig godt, forklarer Freitag. Ferdig lagt koster kobbertak i dag rundt 1000 kroner per kvadratmeter, avhengig av kobberprisen. Undertak kommer i tillegg.

- Det folk bør tenke på er at de kun betaler for differansen mellom annet takbelegg og kobber, i tillegg at et kobbertak er vedlikeholdsfritt og vil vare hele husets levetid, understreker Freitag.

Les også:

Nei, du bør ikke vaske huset med Zalo

Fettstoffer, skummengde og emulgator er noen av årsakene til at man ikke må finne på å benytte for eksempel Zalo, Salmiakk, Klorin eller Rødsprit på...

25. mai 2010
Mer om Tak

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Tak Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.   

Med denne snøhøvelen måker du taket på rekordtid

Tak Se hvordan Geir Håkon Opheim får hyttetaket snøfritt i videoen over. Med denne enkle, hjemmelagde snøhøvelen tar det kun noen timer.

11 ting du bør gjøre med hus og hage på høsten

Tak September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Tak Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Dette bør du sjekke på taket i høst

Tak Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tak Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

Har du sjekket taket i det siste?

Tak Om huset skal få et langt liv, er det essensielt at taket holder tett. Både høsten og våren er en ypperlig tid for å sjekke om noe må gjøres med husets topplokk. Følg vår smarte sjekkliste!

Slik fjerner du mose fra taket

Tak Et mosegrodd tak er ikke så pent, og kan føre til lekkasjer og tette takrenner. Slik fjerner du mose fra taket. 

Espaliertak fra gop Multiglas har 10 års garanti
Annonsørinnhold

Slik monterer du et kanaltak

Tak Planlegger du å bygge et tak over verandaen, terrassen eller uteplassen? I så fall må du se nærmere på gop Multiglas varmeisolerende kanaltak. Sammen...

Nå øker faren for takras

Tak Nå som mildværet kommer, øker også faren for at snø og is raser ned fra taket ditt. Les mer om hvilket ansvar du har om dette skulle skje, her.  

Når og hvordan bør du måke taket?

Tak Knirk og smell fra konstruksjonen, samt dører og vinduer som er vanskelige å åpne, kan være tegn på at du må måke taket ditt.

Slik unngår du snøskader på hytta

Tak Hyttetakene i fjellet på Vestlandet er gjemt under mengder med snø. Det kan føre til store skader. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboken.

Forebygg vinterskader på huset ditt

Tak Vinteren kan være en stor påkjenning på huset ditt. Nå bør du ta noen enkle grep for å forebygge skader. 

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Tak Dette bør du gjøre før vinteren kommer.

Vårlig vedlikehold av taket

Tak Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no