Et tak lever lenge, men ikke for evig – så når skal man skifte det?
Et tak lever lenge, men ikke for evig – så når skal man skifte det? Bilde: Getty Images

Nytt tak til huset – hva skal jeg velge?

Når skal det gamle taket skiftes til nytt? Kan du gjøre det selv, og hvilke krav skal taket ha? Hvilket takbelegg holder lengst? Hva koster et nytt tak, og hvilke andre utgifter er forbundet med å skifte taket? Få svarene her:

Hvor lenge holder et nytt tak?

Takets levetid er minimum 25-35 år, avhengig av type. Men ofte holder nye takk mye lengre, hvis du vedlikeholder det riktig.

  • Betongtakstein 35 år

  • Eternit 30 år

  • Skifer 30 år

  • Stålplater 40 år

  • Tegltakstein 35 år

  • Takpapp 25 år

  • Zink 40 år

  • Stråtak 25 år

Når skal taket skiftes?

Ofte treffer man beslutningen om å skifte tak først når det ikke lengre er tett. Husk derfor å sjekke tak rommet for fukt, og om vinteren for snø som kan ha blåst inn. Hvis du vedlikeholder taket godt, og årlig fjerner skitt og mose på taket, så minsker du risikoen for fukt og frostskader slik at taket kan holde seg i mange år. Men etter mange års bruk, og når det er nedslitt og ikke fungerer optimalt, da skal det skiftes. 

Hvilket tak skal jeg velge?

Takpapp, eternittplater, stålplater, Betongtakstein, tegltakstein og skifter er mest brukt. Som utgangspunkt er det sikreste valget å utskifte den gamle belegningen med en tilsvarende ny belegning. Det er ofte den tak typen som den gamle takkonstruksjonen er bygget til, som passer best til det nye taket.

Taket skal passe til resten av huset

Arkitektonisk skal man passe på at det nye taket passer til huset. Et nytt tak kan endre utseende på huset og gjøre det fremmed, eller se rart ut. Det kan også være forskrifter på hvilket tak du kan velge i lokal planene i ditt område, som begrenser mulighetene dine. For eksempel så kan det være et krav i område ditt at det ikke er lov til å bruke glasert tegl.

Hva koster et nytt tak?

Det er store prisforskjell på tak. Takpapp finner du i den billige enden, mens skifer ofte er dyrere. Priser og omkostninger ved legging av tak ligger normalt fra ca. NOK1.500/kvm til NOK.4.000/kvm. (2018

Hva er et undertak?

Noen belegninger til tak er ikke helt vanntette hvis det regner eller snør mye samtidig som vinden presser på takflaten. Tidligere understrøk man taksteinen fra innsiden med mørtel for å tette. I dag bygger man et desidert underlag, som er et vanntett ”tak” laget av enten plater eller en vanntett duk.

Undertak og takbelegg skal ha samme levetid

Trikset med et undertak er at det skal fange regnvann og snø, som det leder ned i takrennen. Da unngår du at treet i takkonstruksjonen blir fuktig, og at det kommer mugg eller råte i treet. Husk derfor å velge et undertak som har like lang levetid som selve takbelegningen, på det nye taket.

Kan jeg legge nytt tak selv?

Hvis du kaster deg ut i prosjektet og vil skifte taket selv, skal du følge produsentens veiledning til å legge tak nøye. Husk også å jobbe under sikre forhold, i den relativt store høyden. Et profesjonelt firma gir ofte 5 års garanti på tak. Den garantien har du ikke når du legger taket selv.

Fra eternit til tegltakstein

Pass på hvis du tenker å legge et tyngre tak enn det opprinnelige – for eksempel tegltakstein i stedet for et eternittak. Tegltakstein i stedet for eternittak vil øke egenvekten av takkonstruksjonen betraktelig. Hør derfor med en ingeniør om beregninger og om huset ditt klarer å bære et tyngre tak. Ellers kan du risikerer at loftet får nedbøyninger og i verste fall kollapser. 

Hvilke energikrav er det?

Når du skifter tak, skal du i nesten alle situasjoner leve opp til reglementets krav om etterisolering, som i et nybyggeri. Tak- eller et rådgivende firma kan beregne hvilke energikrav du skal følge, når du legger nytt tak. Kravet gjelder ikke ved små reparasjoner.

Hvis taket er flatt, kan du ikke legge for eksempel takstein. For å kunne bære takstein skal takets helning være minimum 25 grader. Du kan i stedet bruke takpapp eller sink.

Flate tak er oftest ikke helt flate, men har ofte en liten helning.

10. april 2019
Mer om Tak

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.   

11 ting du bør gjøre med hus og hage på høsten

September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren. 

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

Slik fjerner du mose fra taket

Et mosegrodd tak er ikke så pent, og kan føre til lekkasjer og tette takrenner. Slik fjerner du mose fra taket. 

Slik unngår du snøskader på hytta

Hyttetakene i fjellet på Vestlandet er gjemt under mengder med snø. Det kan føre til store skader. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboken.

Forebygg vinterskader på huset ditt

Vinteren kan være en stor påkjenning på huset ditt. Nå bør du ta noen enkle grep for å forebygge skader.

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Dette bør du gjøre før vinteren kommer.

Vårlig vedlikehold av taket

Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk...

Drømmer du om gress på taket?

Dagens moderne torvtak ser kanskje ut som de tradisjonelle torvtakene, men heller ikke torvtak har sluppet unna vår tids modernisering.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.