Tak - hyttetaket må tas vare på

Tak på hytta må tas vare på - de fleste er flinke til dette. Men likevel er det en del viktige ting å passe på, selv om vi utfører det årlige vedlikeholdet selv av tak eller står for ombyggingen på egen hånd.

- Blant annet kan det være lurt å ta kontakt med en godkjent blikkenslager på hjemstedet. Han kan gi deg verdifulle råd og lage beslag som du selv kan montere.

- Vi legger sjela vår i hytta og fryder oss med stor egeninnsats. Vi bruker gjerne god tid og vil gjøre tingene ordentlig. Derfor er det enda viktigere å sørge for fagmessig kvalitet. Ikke minst når det gjelder hyttas femte fasade; taket, er det best å hindre vær og vind i å forringe hyttas verdi, påpeker blikkenslagermester Øivind Nielsen i Oslo.
Han er selv hytteeier, og liker å tenke estetikk når han snakker om hyttetak og fasader.

- Vi må se på hytta som en del av omgivelsene og ikke velge feil materialer, slik at hytta eller taket stikker seg for mye frem. Bruker du gode materialer, så tåler hytta å eldes. Fargevalget er heller ikke likegyldig. Velger du svart tak, kan hyttetaket bli et sort hull i omgivelsene, sett på avstand, sier blikkenslageren. Han har sett mange eksempler på at kortsiktige økonomiske løsninger har gått foran hensynet til arkitektur og estetikk, og at hytteeieren heller ikke har vært like nøye.

- Uansett materialvalg; om du skal kle hyttetaket med impregnert plank, trenger du en blikkenslager. I hvertfall råd fra en. Det er jo gjerne en pipe der, sier Nielsen.

Ta bilder av hytta og taket
Ikke alle har råd eller anledning til å ta blikkenslageren med til hytta. Nielsen har et råd:

- Ta hytta med til blikkenslageren! Ta masse bilder, av detaljer på taket, av pipa, av mønebeslag og vannbrettbeslag. Når du skal ha gjort noe blikkenslagerarbeid på hyttetaket, kan blikkenslageren fortelle deg hvor du skal måle for at han kan lage beslagene ferdig til deg.
Lag gjerne en tegning av pipa, eller av det du skal ha beslag på. Skriv gjerne en huskeliste du kan levere til blikkenslageren. Han instruerer deg hvordan du selv kan montere det han lager, sier Nielsen.

Den årlige takinspeksjonen
Akkurat som taket ditt hjemme trenger en årlig inspeksjon, har hyttetaket godt av å bli ettersett jevnlig. Gjør rent taket for skitt og møkk. Ikke la mosen gro fast på takstein eller papp. Det fører bare til at vann til slutt trenger inn der det kan gjøre skade. Sjekk rundt pipa at beslagene ser ut til å sitte som dem skal. Kryp inn på loftet og sjekk at det ikke er tegn på fuktighet rundt pipa eller andre steder.

- En liten fuktskade som ikke oppdages i tide, kan gjøre stor skade, advarer Nielsen.
Han råder folk til å rense takrennene for løv og kvist. Vann som blir liggende, kan fryse og skade takrennene. Har du papptak, bør du gå på taket og lytte etter knakelyder. Hører du at pappen "prater", er det et dårlig tegn. Da er takpappen blitt tørr og sprø og det ytre laget er i ferd med å si takk for seg. Du bør planlegge å legge ny takpapp. Har stiftene begynt å stikke opp, bør du også ta affære.

- Du kan utføre en midlertidig førstehjelp med fugemasse, men ikke vent i mange år før du gjør noe mer, sier Nilsen.

- Alt av metallbeslag kan males, og du bør se etter at det ikke er i ferd med å ruste. Fjern i så fall løs maling og rust med en stålbørste, og mal på nytt. Dekkbordbeslagene på vindskiene er svært utsatt på hyttetaket. De tørker inn og sprekker, spikre slipper taket.

Her er det enkelt med egeninnsats, påpeker Nielsen:
- Ta mål av bredden på de nye dekkbordene, gå til din lokale blikkenslager og få ham til å lage nye beslag. Når du bruker en godkjent blikkenslager, får du fem års garanti. Og husk at blikkenslageren også kan hjelpe deg med å legge papp, avslutter Øivind Nielsen.
23. oktober 2008
Mer om Tak

Nytt tak til huset – hva skal jeg velge?

Når skal det gamle taket skiftes til nytt? Kan du gjøre det selv, og hvilke krav skal taket ha? Hvilket takbelegg holder lengst? Hva koster et nytt tak, og hvilke andre utgifter er forbundet med å skifte taket? Få svarene her:

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.

11 ting du bør gjøre med hus og hage på høsten

September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

Slik unngår du snøskader på hytta

Hyttetakene i fjellet på Vestlandet er gjemt under mengder med snø. Det kan føre til store skader. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboken.

Forebygg vinterskader på huset ditt

Vinteren kan være en stor påkjenning på huset ditt. Nå bør du ta noen enkle grep for å forebygge skader.

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Dette bør du gjøre før vinteren kommer. 

Vårlig vedlikehold av taket

Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk sitt tidligere ferieparadis som helårsbolig. Valget falt på kobbertak.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no