Tak - hyttetaket må tas vare på

Tak

Tak på hytta må tas vare på - de fleste er flinke til dette. Men likevel er det en del viktige ting å passe på, selv om vi utfører det årlige vedlikeholdet selv av tak eller står for ombyggingen på egen hånd.

- Blant annet kan det være lurt å ta kontakt med en godkjent blikkenslager på hjemstedet. Han kan gi deg verdifulle råd og lage beslag som du selv kan montere.

- Vi legger sjela vår i hytta og fryder oss med stor egeninnsats. Vi bruker gjerne god tid og vil gjøre tingene ordentlig. Derfor er det enda viktigere å sørge for fagmessig kvalitet. Ikke minst når det gjelder hyttas femte fasade; taket, er det best å hindre vær og vind i å forringe hyttas verdi, påpeker blikkenslagermester Øivind Nielsen i Oslo.
Han er selv hytteeier, og liker å tenke estetikk når han snakker om hyttetak og fasader.

- Vi må se på hytta som en del av omgivelsene og ikke velge feil materialer, slik at hytta eller taket stikker seg for mye frem. Bruker du gode materialer, så tåler hytta å eldes. Fargevalget er heller ikke likegyldig. Velger du svart tak, kan hyttetaket bli et sort hull i omgivelsene, sett på avstand, sier blikkenslageren. Han har sett mange eksempler på at kortsiktige økonomiske løsninger har gått foran hensynet til arkitektur og estetikk, og at hytteeieren heller ikke har vært like nøye.

- Uansett materialvalg; om du skal kle hyttetaket med impregnert plank, trenger du en blikkenslager. I hvertfall råd fra en. Det er jo gjerne en pipe der, sier Nielsen.

Ta bilder av hytta og taket
Ikke alle har råd eller anledning til å ta blikkenslageren med til hytta. Nielsen har et råd:

- Ta hytta med til blikkenslageren! Ta masse bilder, av detaljer på taket, av pipa, av mønebeslag og vannbrettbeslag. Når du skal ha gjort noe blikkenslagerarbeid på hyttetaket, kan blikkenslageren fortelle deg hvor du skal måle for at han kan lage beslagene ferdig til deg.
Lag gjerne en tegning av pipa, eller av det du skal ha beslag på. Skriv gjerne en huskeliste du kan levere til blikkenslageren. Han instruerer deg hvordan du selv kan montere det han lager, sier Nielsen.

Den årlige takinspeksjonen
Akkurat som taket ditt hjemme trenger en årlig inspeksjon, har hyttetaket godt av å bli ettersett jevnlig. Gjør rent taket for skitt og møkk. Ikke la mosen gro fast på takstein eller papp. Det fører bare til at vann til slutt trenger inn der det kan gjøre skade. Sjekk rundt pipa at beslagene ser ut til å sitte som dem skal. Kryp inn på loftet og sjekk at det ikke er tegn på fuktighet rundt pipa eller andre steder.

- En liten fuktskade som ikke oppdages i tide, kan gjøre stor skade, advarer Nielsen.
Han råder folk til å rense takrennene for løv og kvist. Vann som blir liggende, kan fryse og skade takrennene. Har du papptak, bør du gå på taket og lytte etter knakelyder. Hører du at pappen "prater", er det et dårlig tegn. Da er takpappen blitt tørr og sprø og det ytre laget er i ferd med å si takk for seg. Du bør planlegge å legge ny takpapp. Har stiftene begynt å stikke opp, bør du også ta affære.

- Du kan utføre en midlertidig førstehjelp med fugemasse, men ikke vent i mange år før du gjør noe mer, sier Nilsen.

- Alt av metallbeslag kan males, og du bør se etter at det ikke er i ferd med å ruste. Fjern i så fall løs maling og rust med en stålbørste, og mal på nytt. Dekkbordbeslagene på vindskiene er svært utsatt på hyttetaket. De tørker inn og sprekker, spikre slipper taket.

Her er det enkelt med egeninnsats, påpeker Nielsen:
- Ta mål av bredden på de nye dekkbordene, gå til din lokale blikkenslager og få ham til å lage nye beslag. Når du bruker en godkjent blikkenslager, får du fem års garanti. Og husk at blikkenslageren også kan hjelpe deg med å legge papp, avslutter Øivind Nielsen.

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008
Mer om Tak

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Tak Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.   

Med denne snøhøvelen måker du taket på rekordtid

Tak Se hvordan Geir Håkon Opheim får hyttetaket snøfritt i videoen over. Med denne enkle, hjemmelagde snøhøvelen tar det kun noen timer.

11 ting du bør gjøre med hus og hage på høsten

Tak September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Tak Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Dette bør du sjekke på taket i høst

Tak Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tak Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

Har du sjekket taket i det siste?

Tak Om huset skal få et langt liv, er det essensielt at taket holder tett. Både høsten og våren er en ypperlig tid for å sjekke om noe må gjøres med husets topplokk. Følg vår smarte sjekkliste!

Slik fjerner du mose fra taket

Tak Et mosegrodd tak er ikke så pent, og kan føre til lekkasjer og tette takrenner. Slik fjerner du mose fra taket. 

Espaliertak fra gop Multiglas har 10 års garanti
Annonsørinnhold

Slik monterer du et kanaltak

Tak Planlegger du å bygge et tak over verandaen, terrassen eller uteplassen? I så fall må du se nærmere på gop Multiglas varmeisolerende kanaltak. Sammen...

Nå øker faren for takras

Tak Nå som mildværet kommer, øker også faren for at snø og is raser ned fra taket ditt. Les mer om hvilket ansvar du har om dette skulle skje, her.  

Når og hvordan bør du måke taket?

Tak Knirk og smell fra konstruksjonen, samt dører og vinduer som er vanskelige å åpne, kan være tegn på at du må måke taket ditt.

Slik unngår du snøskader på hytta

Tak Hyttetakene i fjellet på Vestlandet er gjemt under mengder med snø. Det kan føre til store skader. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboken.

Forebygg vinterskader på huset ditt

Tak Vinteren kan være en stor påkjenning på huset ditt. Nå bør du ta noen enkle grep for å forebygge skader. 

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Tak Dette bør du gjøre før vinteren kommer.

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Tak Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no