Tak – hyttetaket må tas vare på

Tak på hytta må tas vare på - de fleste er flinke til dette. Men likevel er det en del viktige ting å passe på, selv om vi utfører det årlige vedlikeholdet selv av tak eller står for ombyggingen på egen hånd.


– Blant annet kan det være lurt å ta kontakt med en godkjent blikkenslager på hjemstedet. Han kan gi deg verdifulle råd og lage beslag som du selv kan montere.

– Vi legger sjela vår i hytta og fryder oss med stor egeninnsats. Vi bruker gjerne god tid og vil gjøre tingene ordentlig. Derfor er det enda viktigere å sørge for fagmessig kvalitet. Ikke minst når det gjelder hyttas femte fasade; taket, er det best å hindre vær og vind i å forringe hyttas verdi, påpeker blikkenslagermester Øivind Nielsen i Oslo.

Han er selv hytteeier, og liker å tenke estetikk når han snakker om hyttetak og fasader.

– Vi må se på hytta som en del av omgivelsene og ikke velge feil materialer, slik at hytta eller taket stikker seg for mye frem. Bruker du gode materialer, så tåler hytta å eldes. Fargevalget er heller ikke likegyldig. Velger du svart tak, kan hyttetaket bli et sort hull i omgivelsene, sett på avstand, sier blikkenslageren. Han har sett mange eksempler på at kortsiktige økonomiske løsninger har gått foran hensynet til arkitektur og estetikk, og at hytteeieren heller ikke har vært like nøye.

– Uansett materialvalg; om du skal kle hyttetaket med impregnert plank, trenger du en blikkenslager. I hvertfall råd fra en. Det er jo gjerne en pipe der, sier Nielsen.

Ta bilder av hytta og taket
Ikke alle har råd eller anledning til å ta blikkenslageren med til hytta. Nielsen har et råd:

– Ta hytta med til blikkenslageren! Ta masse bilder, av detaljer på taket, av pipa, av mønebeslag og vannbrettbeslag. Når du skal ha gjort noe blikkenslagerarbeid på hyttetaket, kan blikkenslageren fortelle deg hvor du skal måle for at han kan lage beslagene ferdig til deg.
Lag gjerne en tegning av pipa, eller av det du skal ha beslag på. Skriv gjerne en huskeliste du kan levere til blikkenslageren. Han instruerer deg hvordan du selv kan montere det han lager, sier Nielsen.

Den årlige takinspeksjonen
Akkurat som taket ditt hjemme trenger en årlig inspeksjon, har hyttetaket godt av å bli ettersett jevnlig. Gjør rent taket for skitt og møkk. Ikke la mosen gro fast på takstein eller papp. Det fører bare til at vann til slutt trenger inn der det kan gjøre skade. Sjekk rundt pipa at beslagene ser ut til å sitte som dem skal. Kryp inn på loftet og sjekk at det ikke er tegn på fuktighet rundt pipa eller andre steder.

– En liten fuktskade som ikke oppdages i tide, kan gjøre stor skade, advarer Nielsen.

Han råder folk til å rense takrennene for løv og kvist. Vann som blir liggende, kan fryse og skade takrennene. Har du papptak, bør du gå på taket og lytte etter knakelyder. Hører du at pappen «prater», er det et dårlig tegn. Da er takpappen blitt tørr og sprø og det ytre laget er i ferd med å si takk for seg. Du bør planlegge å legge ny takpapp. Har stiftene begynt å stikke opp, bør du også ta affære.

– Du kan utføre en midlertidig førstehjelp med fugemasse, men ikke vent i mange år før du gjør noe mer, sier Nilsen.

– Alt av metallbeslag kan males, og du bør se etter at det ikke er i ferd med å ruste. Fjern i så fall løs maling og rust med en stålbørste, og mal på nytt. Dekkbordbeslagene på vindskiene er svært utsatt på hyttetaket. De tørker inn og sprekker, spikre slipper taket.

Her er det enkelt med egeninnsats, påpeker Nielsen:
– Ta mål av bredden på de nye dekkbordene, gå til din lokale blikkenslager og få ham til å lage nye beslag. Når du bruker en godkjent blikkenslager, får du fem års garanti. Og husk at blikkenslageren også kan hjelpe deg med å legge papp, avslutter Øivind Nielsen.