Et tak bør måkes jevnlig om snømengdene er store.
Et tak bør måkes jevnlig om snømengdene er store. Bilde: Colourbox

Tak - Slik måker du taket

Tak

Et tak bør måkes jevnlig for å unngå skader, men pass også på at du ikke skader deg selv. Vi gir deg tipsene om hvilket utstyr du bør bruke, hvordan du sikrer deg og hvordan du bør måke taket.

Hvert år havner noen på sykehus etter å ha skadet seg under måking av tak. Unngå å bli en av dem.

Slik sikrer du deg på taket
Mange velger å feste seg ved å slå et tau om livet og så knytte det om skorsteinen. Dette kan i verste fall være vel så farlig som ikke å sikre seg. Årsaken er at eldre skorsteiner kan være løse, noe som kan føre til at du drar med deg skorsteinen om du skulle ramle.

Knyt istedet tauet til festet i takstigen. Pass også på at tauet har riktig lengde. Det skal være langt nok til at du får beveget deg litt rundt på taket, men ikke så langt at det ikke stanser deg fra å ramle utenfor takkanten om du skulle miste fotfeste.

En siste sikkerhetsforanstaltning er å legge snømåkingen til et tidspunkt når det er flere personer til stede. Be dem holde et øye med deg, slik at du kan få hjelp om uhellet skulle være ute.

Anbefalt utstyr på tak
Du kan selvsagt bruke ei spade eller skuffe når du skal måke taket. Fordelen er at den er enkel å få med seg opp på taket. Ulempen er at det kan være både tidkrevende å måke et helt tak med ei spade og krevende for kroppen ettersom snøen må kastes langt unna. Les mer om hvordan du tar vare på ryggen når du måker her.

Et bedre alternativ er å bruke en snømåke på taket, eventuelt en snørydder, i et lett materiale som plast eller aluminium. Fordelen med en snømåke eller snørydder er at du sparer ryggen for unødig slit og at du kan fjerne mer snø i hver omgang. Ulempen er at du kanskje må ha hjelp til å få løftet snørydderen opp på taket. Les mer om de ulike redskapene for måking her.

Les også:

Varmekabler

Er det anbefalt å ha varmekabler på soverommet? Og hva gjør man med ustabile varmekabler? Vi i villas ekspert har svaret.


Rydd taket fra bakken: Avalanche er et snøfjerningsredskap for tak.

Det finnes også et redskap beregnet spesielt på måking av tak, kalt Avalanche. Dette fungerer på den måten at en wire skjærer gjennom snøen og løsner den, mens en plastduk får den løse snøen til å skli ned fra taket. Med et langt forlengerskaft har du mulighet til å stå på bakken og fjerne snøen fra taket på lavere bygg.

Seks tips når du skal måke taket
Statens bygningstekniske etat har utarbeidet en rekke råd om hvordan taket bør måkes:

  • 1. Vurder hvor snøen havner når du måker den ned fra taket. Det kan være at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.
  • 2. Unngå å lage renner i snølaget på tvers av takfallet. Slik måking kan føre til at det blir ustabilitet i snøen på taket og at store snømengder kan settes i bevegelse samtidig.
  • 3. Dersom snøen langs veggene har fonnet seg helt opp til taket må en være forsiktig med å sette inn maskinelt utstyr for å fjerne snøen på bakken. Samme forhold som under pkt. 2 kan oppstå, og snømengden på hele takflaten kan dermed bli satt i bevegelse
  • 4. Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig. En wire som føres gjennom snølaget kan fjerne mye snø, men en rask avlastning kan sette en konstruksjon i svingninger som den ikke tåler.
  • 5. Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.
  • 6. Unngå å fjerne snøen helt ned til tekningen – det er lett å skade papp-, plate- og taksteinstekninger. La det være igjen noe snø på taket (10 - 20 cm).
3. februar 2011
Mer om Tak

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Tak Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.   

Med denne snøhøvelen måker du taket på rekordtid

Tak Se hvordan Geir Håkon Opheim får hyttetaket snøfritt i videoen over. Med denne enkle, hjemmelagde snøhøvelen tar det kun noen timer.

11 ting du bør gjøre med hus og hage på høsten

Tak September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Tak Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Dette bør du sjekke på taket i høst

Tak Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tak Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

Har du sjekket taket i det siste?

Tak Om huset skal få et langt liv, er det essensielt at taket holder tett. Både høsten og våren er en ypperlig tid for å sjekke om noe må gjøres med husets topplokk. Følg vår smarte sjekkliste!

Slik fjerner du mose fra taket

Tak Et mosegrodd tak er ikke så pent, og kan føre til lekkasjer og tette takrenner. Slik fjerner du mose fra taket. 

Espaliertak fra gop Multiglas har 10 års garanti
Annonsørinnhold

Slik monterer du et kanaltak

Tak Planlegger du å bygge et tak over verandaen, terrassen eller uteplassen? I så fall må du se nærmere på gop Multiglas varmeisolerende kanaltak. Sammen...

Nå øker faren for takras

Tak Nå som mildværet kommer, øker også faren for at snø og is raser ned fra taket ditt. Les mer om hvilket ansvar du har om dette skulle skje, her.  

Når og hvordan bør du måke taket?

Tak Knirk og smell fra konstruksjonen, samt dører og vinduer som er vanskelige å åpne, kan være tegn på at du må måke taket ditt.

Slik unngår du snøskader på hytta

Tak Hyttetakene i fjellet på Vestlandet er gjemt under mengder med snø. Det kan føre til store skader. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboken.

Forebygg vinterskader på huset ditt

Tak Vinteren kan være en stor påkjenning på huset ditt. Nå bør du ta noen enkle grep for å forebygge skader. 

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Tak Dette bør du gjøre før vinteren kommer.

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Tak Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no