Et tak bør måkes jevnlig om snømengdene er store.
Et tak bør måkes jevnlig om snømengdene er store. Bilde: Colourbox

Tak - Slik måker du taket

Et tak bør måkes jevnlig for å unngå skader, men pass også på at du ikke skader deg selv. Vi gir deg tipsene om hvilket utstyr du bør bruke, hvordan du sikrer deg og hvordan du bør måke taket.

Hvert år havner noen på sykehus etter å ha skadet seg under måking av tak. Unngå å bli en av dem.

Slik sikrer du deg på taket
Mange velger å feste seg ved å slå et tau om livet og så knytte det om skorsteinen. Dette kan i verste fall være vel så farlig som ikke å sikre seg. Årsaken er at eldre skorsteiner kan være løse, noe som kan føre til at du drar med deg skorsteinen om du skulle ramle.

Knyt istedet tauet til festet i takstigen. Pass også på at tauet har riktig lengde. Det skal være langt nok til at du får beveget deg litt rundt på taket, men ikke så langt at det ikke stanser deg fra å ramle utenfor takkanten om du skulle miste fotfeste.

En siste sikkerhetsforanstaltning er å legge snømåkingen til et tidspunkt når det er flere personer til stede. Be dem holde et øye med deg, slik at du kan få hjelp om uhellet skulle være ute.

Anbefalt utstyr på tak
Du kan selvsagt bruke ei spade eller skuffe når du skal måke taket. Fordelen er at den er enkel å få med seg opp på taket. Ulempen er at det kan være både tidkrevende å måke et helt tak med ei spade og krevende for kroppen ettersom snøen må kastes langt unna. Les mer om hvordan du tar vare på ryggen når du måker her.

Et bedre alternativ er å bruke en snømåke på taket, eventuelt en snørydder, i et lett materiale som plast eller aluminium. Fordelen med en snømåke eller snørydder er at du sparer ryggen for unødig slit og at du kan fjerne mer snø i hver omgang. Ulempen er at du kanskje må ha hjelp til å få løftet snørydderen opp på taket. Les mer om de ulike redskapene for måking her.


Rydd taket fra bakken: Avalanche er et snøfjerningsredskap for tak.

Det finnes også et redskap beregnet spesielt på måking av tak, kalt Avalanche. Dette fungerer på den måten at en wire skjærer gjennom snøen og løsner den, mens en plastduk får den løse snøen til å skli ned fra taket. Med et langt forlengerskaft har du mulighet til å stå på bakken og fjerne snøen fra taket på lavere bygg.

Seks tips når du skal måke taket
Statens bygningstekniske etat har utarbeidet en rekke råd om hvordan taket bør måkes:

  • 1. Vurder hvor snøen havner når du måker den ned fra taket. Det kan være at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen.
  • 2. Unngå å lage renner i snølaget på tvers av takfallet. Slik måking kan føre til at det blir ustabilitet i snøen på taket og at store snømengder kan settes i bevegelse samtidig.
  • 3. Dersom snøen langs veggene har fonnet seg helt opp til taket må en være forsiktig med å sette inn maskinelt utstyr for å fjerne snøen på bakken. Samme forhold som under pkt. 2 kan oppstå, og snømengden på hele takflaten kan dermed bli satt i bevegelse
  • 4. Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig. En wire som føres gjennom snølaget kan fjerne mye snø, men en rask avlastning kan sette en konstruksjon i svingninger som den ikke tåler.
  • 5. Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.
  • 6. Unngå å fjerne snøen helt ned til tekningen – det er lett å skade papp-, plate- og taksteinstekninger. La det være igjen noe snø på taket (10 - 20 cm).
3. februar 2011
Mer om Tak

Nytt tak til huset – hva skal jeg velge?

Når skal det gamle taket skiftes til nytt? Kan du gjøre det selv, og hvilke krav skal taket ha? Hvilket takbelegg holder lengst? Hva koster et nytt tak, og hvilke andre utgifter er forbundet med å skifte taket? Få svarene her:

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.

11 ting du bør gjøre med hus og hage på høsten

September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

Slik unngår du snøskader på hytta

Hyttetakene i fjellet på Vestlandet er gjemt under mengder med snø. Det kan føre til store skader. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboken.

Forebygg vinterskader på huset ditt

Vinteren kan være en stor påkjenning på huset ditt. Nå bør du ta noen enkle grep for å forebygge skader.

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Dette bør du gjøre før vinteren kommer. 

Vårlig vedlikehold av taket

Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk sitt tidligere ferieparadis som helårsbolig. Valget falt på kobbertak.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no