Dårlig tak kan koste deg mange penger.
Dårlig tak kan koste deg mange penger. Bilde: Colourbox

Tak - velg riktig taktekke

Et tak skal beskytte huset mot vær og vind, samtidig som det representerer husets glemte fasade. Vi vet at et dårlig tak raskt kan føre til omfattende skader på store deler av huset. Det finnes et stort utvalg taktekker, som alle representerer en funksjonell og estetisk god takløsning.

Norge har et tøft klima med sterkt skiftende årstider.  Vi har sett nærmere på det som tilbys på markedet av taktekker, men husk at et tak er en komplett løsning som skal fungerer godt i alle detaljer.

Det hjelper lite å legge nye takstein på et tak, hvis ikke beslaget rundt pipa holder tett.

Det finnes et stort utvalg taktekker til forskjellig bruk, kvalitet og pris. Nå kostnadene vurderes, bør også vedlikeholdskostnader tas med i beregningen. Et annet poeng er lokale forhold. Noen steder i landet er ekstra værharde, eller har mye sur nedbør, og den grunn kan et tak være ekstra utsatt.

Lette tak
Takbelegg er en enkel ett-lags løsning for nye tak, eller ved omlegging av gamle. Det anbefales et takfall på minimum 3 grader for sikkert resultat.

Underlaget må være fast, men underlagsbelegg er ikke nødvendig. Takshingel er et alternativ som bygger på gamle tradisjoner og gjennomprøvde materialer.

Prinsippet med overlapping, farger og mønstre er en videreføring av gamle, norske byggetradisjoner.

Ståltak består av profilerte plater (takpanner) som gir svært god beskyttelse. Platene overflatebehandles nøye på begge sider for å gi en sterk og holdbar overflate.

Ståltak passer godt til fornyelse på alle typer hus og takformer.

Aluminiumstak er et godt alternativ mot de skader som forårsakes av sur nedbør. Aluminium gir god sikring mot syre, salt og andre stoffer som kommer med luft og regn. Dessuten er aluminium svært lett, og stiller mindre krav til bærekonstruksjonen enn en del andre typer tak.

Naturlig på taket
Torvtak er en gammel tradisjon tilpasset moderne takkonstruksjon. Never var det opprinnelige underlaget for torven. Men selv om neveren er et materiale med lang holdbarhet, varer moderne hjelpemidler enda lenger.

Et torvtak er praktisk talt vedlikeholdsfritt, men etter at torven har satt seg kan det imidlertid være nødvendig å etterfylle med jord eller veksttorv langs mønet, vindskier og ved pipa.

Takstein av tegl er også et naturprodukt med tradisjon gjennom generasjoner. I Norge brukes i dag hovedsakelig enkeltkrum vinge eller falstegl. Takstein av tegl kan overflatebehandles med glassering. Tegl er praktisk talt vedlikeholdsfritt.

Tunge tak
Tunge tak har klare fordeler i nærheten av sterke støykilder som veier, jernbane, flyplasser etc. Takstein gir et generelt sterkt og trygt tak med et minimum av vedlikehold.

Glassert takstein er enkelkrum og representerer en eksklusiv kvalitet samtidig som den beholder sin opprinnelige farge og form gjennom husets levetid. Betongtakstein er sterk og frostsikker, og leveres i både enkelkrum og dobbelkrum.

Enkelkrom har blitt mer og mer populært de siste årene, og representerer en tradisjonell form. Prisen for betongtakstein er lavere enn for takstein-etterligninger.

Taket skal være tett
Som vi skjønner er mulighetene mange og tilbudet stor og variert. Det viktigste er imidlertid at taket er tett.

Ta derfor øyeblikkelig kontakt med din lokale taktekker dersom du merker at taket ditt lekker.

Husk at besparelsene kan være store ved å komme eventuelle problemer i forkjøpet.

23. oktober 2008
Mer om Tak

Nytt tak til huset – hva skal jeg velge?

Når skal det gamle taket skiftes til nytt? Kan du gjøre det selv, og hvilke krav skal taket ha? Hvilket takbelegg holder lengst? Hva koster et nytt tak, og hvilke andre utgifter er forbundet med å skifte taket? Få svarene her:

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.

11 ting du bør gjøre med hus og hage på høsten

September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

Slik unngår du snøskader på hytta

Hyttetakene i fjellet på Vestlandet er gjemt under mengder med snø. Det kan føre til store skader. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboken.

Forebygg vinterskader på huset ditt

Vinteren kan være en stor påkjenning på huset ditt. Nå bør du ta noen enkle grep for å forebygge skader.

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Dette bør du gjøre før vinteren kommer. 

Vårlig vedlikehold av taket

Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk sitt tidligere ferieparadis som helårsbolig. Valget falt på kobbertak.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no