Det finnes alle mulige materialer når det kommer til takrenner, og akkurat denne er av sink.
Det finnes alle mulige materialer når det kommer til takrenner, og akkurat denne er av sink. Bilde: Plastmo

Takrenner i mange materialer

Valg av takrenner er både et estetisk og praktisk valg. Men snart er vi inne i sesongen hvor tak og takrenner får gjennomgå som mest, og da er det viktig at takrennene klarer jobbe.

– Det finnes flere ulike takrenner både av materialer, farger og eventuelt størrelser. Men funksjonen er den samme, nemlig at de skal lede vannet så fort som mulig vekk fra bygninger, sier blikkenslagermester Øivind Nielsen i Øivind Nielsen Blikkenslagerverksted AS. 

For å beregne størrelsen på takrenna, må arealet av taket måles. I tillegg skal man ta standpunkt til valg av både farge og material.

– Det mest vanlige er lakkerte stålrenner, som fåes i flere farger. Denne har en god holdbarhet, og passer særlig til nyere hus og næringsbygg, sier Nielsen.

Med fargede takrenner kan du velge om du for eksempel ønsker at takrennen skal gli diskret inn i bildet eller om du vil skape en spennende kontrast til fargen på veggene.

Sink med gammel patina

Mens lakkerte stålrenner passer godt til moderne hus, er sink et materialvalg som kler særlig eldre boliger.

– Sinktakrenna er den takrenna som tidligere har vært mest benyttet på de fleste eldre bygninger. Sink er et naturprodukt som tåler å eldes. Da får den en flott patina. Den kan anbefales på de fleste steder, men bør særlig benyttes på eldre bygninger for at fasaden skal være mest mulig tidsriktig.

I følge Nielsen er sink blitt mer og mer populært, og det brukes nå på nye boliger så vel som eldre bygg.

– Vi ser nå at sink har kommet inn på markedet igjen for fullt. Sinktakrenner kan fåes i blank sink og ferdig patinert, og de kan også males.

Velg takrenner etter klimaet

Også kobber er et produkt som benyttes i takrenner. Det kan gi et eksklusivt preg til fasaden.

– Kobbertakrenner har gode egenskaper. Som sink er kobber et naturprodukt som tåler å eldes, og kobbertakrenner passer i de fleste klima.

Klima er nemlig noe å tenke over når man velger takrenner, spesielt om du bor langs kysten. Til boliger i kyststrøkene er det viktig å velge takrenner som tåler den salte sjøluften.

– Aluminium er et alternativ her. Dette er et utrolig bra produkt som også tåler sjøklimaet. Aluminiumtakrenner kan du få både som naturfarget og i flere lakkerte farger, sier Nielsen.

Du kan også bruke plast i kystnære strøk. Takrenner i plast blir ofte benyttet av selvbyggere, og skal du bruke disse er det viktig å passe på å montere riktig siden plast har stor ekspansjon.

Få hjelp av fagmann

Du kan også få takrenner i tre. Disse benyttes gjerne på hytter eller tømmerbygg med torvtak. Vær imidlertid klar over at takrenner i tre gjerne har noe mindre kapasitet enn metallrenner. De bør derfor ha et større fall en andre renner.

Trenger du hjelp med å bytte ut gamle takrenner, kan du finne dyktige blikkenslagere gjennom Vi i villas anbudstjeneste. Blikkenslageren kan også fortelle deg om tilhørende beslag og materialvalg og hjelpe deg å tilpasse takrennene til bygningen.

27. november 2008
Mer om Tak

Nytt tak til huset – hva skal jeg velge?

Når skal det gamle taket skiftes til nytt? Kan du gjøre det selv, og hvilke krav skal taket ha? Hvilket takbelegg holder lengst? Hva koster et nytt tak, og hvilke andre utgifter er forbundet med å skifte taket? Få svarene her:

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.

11 ting du bør gjøre med hus og hage på høsten

September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

Slik unngår du snøskader på hytta

Hyttetakene i fjellet på Vestlandet er gjemt under mengder med snø. Det kan føre til store skader. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboken.

Forebygg vinterskader på huset ditt

Vinteren kan være en stor påkjenning på huset ditt. Nå bør du ta noen enkle grep for å forebygge skader.

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Dette bør du gjøre før vinteren kommer. 

Vårlig vedlikehold av taket

Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk sitt tidligere ferieparadis som helårsbolig. Valget falt på kobbertak.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no