Bilde: Pressenytt

Takskader og frosne rør koster dyrt

Vær på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning eller høyere egenandel.

Nærmere 40 000 husstander har opplevd takskader på grunn av snø i vinter, og omtrent like mange har fått skader på grunn av frosne rør. Mangelfullt tilsyn kan føre til reduksjon i erstatning fra forsikringsselskapet.

Det viser en ny landsdekkende undersøkelse fra Storebrand Skadeforsikring i januar, hvor resultatene er vurdert opp mot antall husstander i Norge.

Kraftig snøfall på Øst- og Sørlandet har de siste ukene har påført takskader på hus og hytter for flere hundre millioner kroner. Undersøkelsen viser at rundt to prosent av norske husstander har opplevd takskader i vinter, noe som tilsvarer omkring 40 000 hus og hytter.

Kostbare skader
Ytre skader på boliger og hytter er oftest kostbare å reparere.

- Snøpresskader kan bli veldig store på hus og hytter. Vi regner med at snittkostnaden for å få slike skader reparert, ligger på mellom 50 000 og 100 000 kroner, sier administrerende direktør Gunnar Rogstad i Storebrand Skadeforsikring.

Skråtak er heller ingen garanti for å unngå skader. Temperaturvariasjoner om vinteren fører til at det dannes is mellom snølaget og takflaten. Det fører til at snøen blir liggende selv på glatte skråtak.

- Når snøen i tillegg er kram og tung, kan belastningen på taket kan være opptil 300-400 kilo per kvadratmeter. Det er mer enn mange tak tåler, sier han.

Vær på vakt
- Rådet er å være på vakt og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader. Er du bortreist fra boligen din deler av vinteren, eller ikke har mulighet til å ha tilsyn med hytta hver eneste helg, kan det være en god idé å alliere seg med naboer, slik at man kan få satt i gang tiltak for å hjelpe hverandre, råder Rogstad.

Redusert erstatning
Om taket ditt skades på grunn av snø dekkes det normalt av forsikringen, men hus- og hytteeiere er pålagt å følge med ved ekstreme snøfall.

- Hvis det viser seg at man ikke har sørget for snørydding av tak, kan man i verste fall risikere redusert erstatning eller høyere egenandel, sier Rogstad.

Unngå frosne rør
Også frosne rør kan føre til kostbare skader på boligen. De fleste frostskadene som oppstår skjer i løpet av de første døgnene av en kuldeperiode fordi vi ikke er godt nok forberedt. Og de fleste frostskadene skjer hjemme i privatboligen, ikke på hytta.

Vanligste år sak til til frostskader er at folk glemmer å lukke kjellervinduer og ventiler. Hvis disse er i nærheten av et vannrør når kulda kommer, tar det ikke lang tid før røret fryser.

Når det gjelder rørbrudd på grunn av frost anslår Storebrand Skadeforsikring at man i snitt må regne med utgifter på omkring 30 000 og 40 000 kroner.

Rogstads råd til bolig -og hytteeiere er følgende:
- Få noen til å se etter huset ved langvarig fravær vinterstid og sørg for at vinduer og ventiler er lukket når frosten kommer, så slipper du kostbare og ubehagelige overraskelser, sier Rogstad.

29. januar 2009
Mer om Tak

Nytt tak til huset – hva skal jeg velge?

Når skal det gamle taket skiftes til nytt? Kan du gjøre det selv, og hvilke krav skal taket ha? Hvilket takbelegg holder lengst? Hva koster et nytt tak, og hvilke andre utgifter er forbundet med å skifte taket? Få svarene her:

Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø

Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.

11 ting du bør gjøre med hus og hage på høsten

September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.

6 ting du bør sjekke på hytta i påsken

Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.

Dette bør du sjekke på taket i høst

Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.

Tette takrenner kan koste deg dyrt

Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.

Slik unngår du snøskader på hytta

Hyttetakene i fjellet på Vestlandet er gjemt under mengder med snø. Det kan føre til store skader. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboken.

Forebygg vinterskader på huset ditt

Vinteren kan være en stor påkjenning på huset ditt. Nå bør du ta noen enkle grep for å forebygge skader.

Nå er det tid for høstsjekk av huset

Dette bør du gjøre før vinteren kommer. 

Vårlig vedlikehold av taket

Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!

Vedlikehold av tak etter vintersesongen

Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold...

Kobber – varig og vedlikeholdsfritt

Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk sitt tidligere ferieparadis som helårsbolig. Valget falt på kobbertak.

Tak - Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...

Tåler taket ditt tung snø?

Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no