Taktekking – hva bør du tekke taket med?

Bør du velge stein eller torv på taket? Er trebord et reelt alternativ når taket skal tekkes? Og hvor lang levetid har egentlig et takbelegg av asfalt?


Det finnes en rekke ulike materialer å velge mellom for deg som skal legge nytt tak. Pris og utseende er to viktige kriterier for valg , men også antatt levetid, vedlikehold og mulighet for reparasjon bør spille inn.

Her ser vi på forskjellige typer for taktekking og hvilke fordeler og ulemper de har.

Takstein
Tradisjonelt er kanskje skifertak det mange forbinder med takstein, men i dag er nok betongtakstein og tegltakstein mer vanlige materialer.

Begge typene leveres som enkeltkrum, dobbeltkrum og flat stein og med forskjellige profiler.

Takstein av betong blir farget med fargepigment, og du kan derfor få dem i en rekke ulike farger. Tegltakstein lages derimot av ulike typer leire som brennes under høy temperatur, noe som gir variasjon i hver takstein og mer fargespill på taket.

Takstein: Stor variasjon i fargevalg.

Takstein er et solid materiale som gir trygge tak om det legges riktig.

Ifølge Sintef Byggforsk vil tak som er tekket etter deres anbefalinger og med stein som følger Norsk Standard sjeldent være utsatt for skader. Store snølaster i kombinasjon med is kan likevel ha uheldige konsekvenser for taket.

– For å unngå slike skader er det viktig at taket er godt varmeisolert og luftet og at alle gjennomføringer og alt takutstyr er solid forankret til takets bærekonstruksjon, sier Sintef Byggforsk.

Her kan du se hvordan du legger takstein.

Asfalttakbelegg
Et tak tekket med asfalttakbelegg har vanligvis en antatt levetid på minst 25 år.

Belegg som er blitt utmagret viser seg gjerne ved at skiferbestrøingen er borte. Dette kan utbedres, men hvis taket nærmer seg normal levetid, er det som oftest best å tekke om taket istedet for å utbedre det.

Asfalttakbelegg er mer utsatt for skader enn takstein. Typiske skader kan være punktering fra spisse gjenstander, og sprekker, krakkeleringer eller krymp i belegget. Belegget kan også løsne fra oppkanter dersom det ikke er festet godt nok.

Fordelen med asfalttakbelegg er at det ofte er relativt enkelt å utbedre skader. Punkteringer kan f.eks. repareres ved å sveise en lapp over skadestedet. Større problemer, som betydelige sprekker som kanskje er forårsaket av krymp, bør utredes av fagfolk.

Takfolier
Takfolier av PVC har, som asfalttakbelegg, en forventet levetid på rundt 25 år. Levealderen vil dog variere avhengig av kvalitet, bruksmåte og vedlikehold.

Og som asfalttakbelegg er også takfolier mer utsatt for skader i form at punktering, revner og krymp.

I følge Sintef Byggforsk kan uarmerte PVC-folier krympe med så mye som to prosent, noe som kan føre til at den revner.

– Slike skader krever øyeblikkelige tiltak. Hvis folien har krymp og ellers er medtatt, bør man foreta full omtekking. Hvis folien for øvrig er bra, kan man skjøte inn en ny foliebane langs gesimsene for å kompensere for krympingen, anbefaler Sintef Byggforsk.

Treshingel og tak med bord
Mange er ikke vant til å tenke på tre som et mulig material til taktekking, men tak med tretekking kan ha like lang levetid som asfalttakbelegg. For trykkimpregnert treshingel er den antatte levetiden på minst 30 år, så sant undetaket er godt.

Velger du å bruke materialer som ikke er trykkimpregnert, må du derimot forvengte en atskillig kortere levetid.

Tretekking: Takbord og treshingel har relativt lang levetid, men de varer ikke evig.

I motsetning til hva mange tror, krever tak med treshingel som regel lite vedlikehold. De bør børstes rene for løv og skitt, gjerne hver høst og vår. I tillegg kan treshinglene overflatebehandles for å hindre tilgroing av sopp- og mosevekst.

Spesielt gjelder dette hus som står nært inntil trær.

Du kan lese mer om det å ha tre på taket her.

Torvtak
Torvtak har en egen sjarm, men dagens torvtak skiller seg mye fra de tradisjonelle torvtakene i oppbygging.

I dag legges torv først og fremst på grunn av et ønske om å gi boligen et tradisjonelt utseende og kanskje for at taket skal harmonere med eldre bebyggelse. Men torv kan også med fordel benyttes på boliger i områder med mye støy fra fly- og veitrakk. Torv har nemlig gode lydisolerende egenskaper.

Et torvtak krever generelt mer vedlikehold enn andre tak. Dette skyldes selvsagt at du ikke bare har et tak, men en levende gresseng å vedlikeholde. Etter såing kan det for eksempel være behov for regelmessig vanning. Kanskje må du også etterfylle med torv eller jord om torven siger litt den første tiden.

Senere vil det være nødvendig å skjære ned mose, som ofte dannes på skyggesiden og som kan forårsake råte da den holder på fuktigheten. Trær og busker som måtte finne på å slå rot på taket, må også fjernes da røttene kan forårsake skader.

I tillegg vil takrennene oftere fylles opp med finstoff og planterester, så du må passe på at de blir renset med jevne mellomrom.

Les om det tradisjonelle torvtaket i artikkelen Drømmer du om gress på taket.

Kilde: Byggforskserien fra Sintef