Vedlikehold av tak etter vintersesongen
Nok en kald og på mange steder snørik vinter er over, og det er på tide å sjekke hvordan det står til med taket. Otto gir tips og råd til vedlikehold av taket etter vintersesongen.
Viktigste fasade
Taket er husets femte og kanskje mest viktige fasade.
Dessverre blir dette ofte glemt, og manglende vedlikehold og ettersyn over lengre tid, medfører at problemer ikke blir oppdaget før det har blitt omfattende følgeskader.
Mange av skadene kunne vært unngått, om man tar en liten sjekk av taket sitt selv etter vinteren.
Sikkerhet
Husk at å bevege seg på tak ofte innebærer risiko, så det er viktig at man sikrer seg fra å falle ned. Om man ikke er trygg eller ikke liker å gå i høyden, bør man kontakte en lokal fagmann istedenfor.
Skråtak
med takstein eller shingel er tak som ofte har varierende takvinkel og fall ut mot takrenner.
Gå over taket og bytt ut sprukne og ødelagte takstein, slik at ikke vann kommer ned på undertaket. Sjekk spesielt rundt pipebeslag, luftehatter, overlys etc, at beslag og tetninger ser tette ut. Er det mosedannelser på taket, bør denne fjernes med for eksempel en høytrykksspyler, da mose holder på vann, som blir til is om vinteren noe som gjør at takstein kan sprekke, og suge inn vann.
Det finnes også flytende midler til påføring og fjerning av mose som du kan få kjøpt hos byggevareforhandlere.
På tak belagt med asfalt-shingel, er fjerning av mose spesielt viktig, da mange shingeltak har litt mindre takfall enn takstein. Mose som holder igjen vannet fra å renne av taket, gjør at vannet kan «suges» tilbake og inn under belegget og ned på undertaket. Se også ved denne type tak etter tetthet ved alle gjennomføringer i taket.
Flate tak
er som regel enten tekket med asfalt-takbelegg eller folie, og mange av disse har fall innvendig mot sluk. Se etter om belegget fortsatt holder tett, ved å sjekke om det har dukket opp sprekker eller pløsedannelser. Sitter belegget bra til langs gesimser, takhatter og pipebeslag? Er det åpninger eller sprekker som gjør at vann kan trenge ned i undertaket?
Rengjør taket for eventuelt gammelt løv, barnåler etc, og spesielt viktig. Sørg for at slukene er åpne.
Er det fall mot utvendige takrenner, rengjør disse og sørg for at vannet fritt kan renne ut av takrennene.
På gamle tak (20-30 år gamle) begynner ofte belegget å bli sprøtt og uttørket. Gammelt belegg kan suge vann og avgi fukt på underlaget, selv om det ser tilsynelatende tett ut.
Ofte venter man for lenge med å gjøre noe med taket, og kostnadene ved omlegging kan fort bli store om det blir tatt for sent.
Takrenner og nedløpsrør
Dette er viktige elementer ved et tak, og ødeleggelsene kan bli store og kostbare om ikke dette fungerer.
Takrenner og nedløpsrør som ikke er tette, medfører ofte at det kommer vann inn eller ned på bakenforliggende konstruksjoner, og kan gjøre omfattende skade, misfarging av fasade og lignende.
Lekkasjer i skjøter må tettes, og takrennene må renses minst en gang pr. år, flere dersom det er mye løv, furu eller grantrær i nærheten.
Er takrennene gamle med hull eller har mange lekkasjer i skjøtene, bør disse bytte ut med nye. I dag finnes takrenner på markedet som er skjøtefrie, og til systemet finnes det også løvrist som gjør at framtidig rensing av takrenner ikke blir nødvendig. Lykke til!
Hilsen Otto Robsahm
i Team Otto, www.teamotto.no
Nytt tak til huset – hva skal jeg velge?
Når skal det gamle taket skiftes til nytt? Kan du gjøre det selv, og hvilke krav skal taket ha? Hvilket takbelegg holder lengst? Hva koster et nytt tak, og hvilke andre utgifter er forbundet med å skifte taket? Få svarene her:
Ekspertene advarer: Nå er det kritisk å måke taket for snø
Flere steder i landet er preget av store snømengder om dagen. Derfor er det nå kritisk viktig å måke snø av hustaket.
11 ting du bør gjøre med hus og hage på høsten
September regnes som den første høstmåneden, så nå er det lurt å gjøre forberedelser før kulda setter inn.
6 ting du bør sjekke på hytta i påsken
Skal du tilbringe påsken på hytta, har du en gyllen mulighet til å ta en runde for å sjekke hva som bør gjøres i sommer.
Dette bør du sjekke på taket i høst
Du bør sjekke taket to ganger i året: Nå før høststormene og etter vinteren.
Tette takrenner kan koste deg dyrt
Tette takrenner kan gi husskader som er svært dyre å reparere. Likevel glemmer mange av oss å rense dem jevnlig.
Slik monterer du et kanaltak
Planlegger du å bygge et tak over verandaen, terrassen eller uteplassen? I så fall må du se nærmere på gop Multiglas varmeisolerende kanaltak. Sammen...
Slik unngår du snøskader på hytta
Hyttetakene i fjellet på Vestlandet er gjemt under mengder med snø. Det kan føre til store skader. Her er tipsene som sikrer både hytta og lommeboken.
Forebygg vinterskader på huset ditt
Vinteren kan være en stor påkjenning på huset ditt. Nå bør du ta noen enkle grep for å forebygge skader.
Nå er det tid for høstsjekk av huset
Dette bør du gjøre før vinteren kommer.
Vårlig vedlikehold av taket
Et tak trenger litt ekstra ettersyn om våren. Men hva skal man se etter? Her er noen tips om vedlikehold av tak!
Kobber – varig og vedlikeholdsfritt
Eiendommen ligger utsatt til for vær og vind. Derfor var det å få et solid takbelegg spesielt viktig for Cornelia og Odd Hansen etter at de tok i bruk sitt tidligere ferieparadis som helårsbolig. Valget falt på kobbertak.
Tak - Når bør du du skifte tak?
Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se...
Tåler taket ditt tung snø?
Tåler taket ditt tyngden av våt snø? Forsikringsselskapet IF advarer nå huseiere.