Det er en fordel hvis grepet er skrudd fast på sagbladet. Da kan du etterspenne hvis sagen etter hvert blir litt løs i overgangen
Det er en fordel hvis grepet er skrudd fast på sagbladet. Da kan du etterspenne hvis sagen etter hvert blir litt løs i overgangen Bilde: Istockphoto

Hvilken håndsag er best i test?

En håndsag kan sage de fleste emner – alt fra tynne finérplater til kraftig konstruksjonsvirke. Og med universalfortanning burde den kunne sage både på langs og på tvers av åreretningene i treet. Vi har testet seks håndsager

Håndsag finnes i ulike lengder, med fine eller grove tenner. Den vanligste er den 550 mm lange universalsagen med fin fortanning, den vi bruker til å sage i rent tre. Det er den vi tester her.

Universalsagen henter vi fram når det skal kappes en bit av et bord eller et platestykke. Den løser småoppgaver så raskt at vi ikke rekker å koble til elverktøy for å gjøre det raskere.

I tillegg kan en håndsag ta hånd om dimensjoner som verken kappsager eller sirkelsager kan gape over.

En god håndsag skal være stabil med et stivt blad. Den skal ha et robust grep som er solid festet til bladet. Grepet bør være tokomponent, slik at hånden alltid griper om et mykt, sklisikkert belegg. Og det skal være god plass til hånden.

Vi har testet både grep og sageegenskaper.

Håndsag - slik har vi testet

Styrke/robusthet vektes med 40 %. Vi vurderer sagens robusthet, herunder- bladets stivhet og dermed dets stabilitet. Produsentene oppgir ofte bladets tykkelse til 1 mm – vi har kontrollert tykkelsen med en mikrometerskrue, slik at tykkelsen kan angis i millimeter med to desimaler (f.eks. 0,84 mm). Vi sjekker grepet, og ser hvor solid det er montert på bladet.

Funksjon vekter vi med 40 %. Sagens effektivitet har vi testet i en kvistfri 73 x 148 mm furubjelke. Vi kapper av en bit og teller hvor mange fremoverrettede drag det krever.

I tillegg sager vi bjelken på langs (kløyver den). Vinkelanlegget på sagen angirvinkler på 45 og 90 grader. Vi har kontrollert nøyaktigheten på vinklene, selv om vinkelanleggene kun bør brukes “veiledende”.

Ergonomi vekter vi med 20 %. Vi vurderer størrelsen på grepet, og hvor komfortabelt det er å holde under arbeidet. Vekten på sagen har vi veid oss fram til i forbindelse med testen.

Dette betyr karakteren

9–10 Toppkvalitet Fås ikke bedre.

7–8 Riktig god Mengder av kvalitet.

4–6 Middels Gjennomsnittsprodukt.

2–3 Dårlig Under middels, bør unngås.

0–1 Elendig Gå langt utenom.

Lovlig “tannløs”

Supertef 2200

Kongsberg


Robustheten er akseptabel. For øvrig lever ikke denne sagen opp til kravene til en god håndsag. Effektiviteten er på nivå med lavprissagen.

Styrke/robusthet: Bladet er litt stivere enn lavprissagen, og derfor litt enklere å styre. Grepet er robust og av slagfast plast. Det er solid skrudd på i tre punkter.

Funksjon: Tennene er små, men etterlater testens bredeste sagspor. Tålmodigheten settes på prøve med denne sagen – både til saging på langs og på tvers av treets årer. Det krevde hele 29 drag å sage over testbjelken. Saging på langs av årene er håpløst.

Vinkelanlegget er ganske nøyaktig, bladet er ikke tilspisset.

Ergonomi: Grepet har god plass passe størrelse. På den innvendige oversiden av grepet har sagen et hardt og glatt belegg. De øvrige inn-vendige kantene på grepet er både harde og skarpe.

Bladets tykkelse: 0,9 mm

Pris: 150 kroner

www.hitachi-powertools.no

66 92 66 00

Supersag!

Ex-24-xt7-C RL

Bahco


Alle komponenter er kraftige og robuste. Til grepet får du blad i forskjellige prisklasser. Vi har testet grepet med det dyreste bladet.

Styrke/robusthet: Solid grep i kraftig støpegods av aluminium. Testens kraftigste og mest stabile blad. Det svakeste leddet er bladlåsen og plastflikene som holder bladet. Robustheten er på topp.

Funksjon: Sylskarpe trepunktslipte tenner. Bladet er litt lenger enn testens øvrige, og sagen klarte testbjelken med bare 15 drag. Saging på langs av årene klarer denne sagen bedre enn de andre modellene i denne testen. Det finnes adskillige utskiftbare blad til EX-systemet. Vinkelanleggeter pålitelig. Bladet er glimrende tilspisset.

Ergonomi: Ekstremt velutformet grep med luksusbelegg der hånden og fingrene kommer i kontakt med grepet. Grepet fås i medium og large.

Bladets tykkelse: 1,2 mm

Pris: 530 kroner

www.bahco.com

40 49 66 00

Robust og effektiv

Fatmax 2-20-530

Stanley


Den nye FatMax oppfyller kravene til en moderne håndsag. Robust i utførelsen, effektive herdede tenner og et stort behagelig grep.

Styrke/robusthet: Alle komponentene på sagen er kraftige og robuste. Det mer enn 1 mm tykke bladet er stivt og virker veldig stabilt. Grepet er solid montert med gjennomgående maskinskruer og muttere som kan etterspennes.

Funksjon: Store spissherdede tenner. De er kryssfilte og ekstra trepunktslipte. Sagen har flotte sageegenskaper på tvers av åreretningen. Vi brukte 17 drag. Saging på langs av treets årer får karakter over middels. Nesen på bladet er dessverre ikke tilspisset.

Ergonomi: Grepet er stort og omfangsrikt, med mykt belegg overalt der hånden og fingrene kan berøre sidene og kantene. Dette er testens beste fastmonterte grep.

Bladets tykkelse: 1,03 mm

Pris: 349 kroner

www.stanleyworks.no

+45 49 76 27 77

Fintannet og skarp

Xpert universal 550

Irwin

Populær sag til allroundoppgaver. Gir et nydelig snitt med minimalt oppflisede kanter. Grepet er både romslig og godt utformet.

Styrke/robusthet: Tykt, stivt og stabilt blad. Robust grep i slagfast plast. Grepet er støpt på og urokkelig fastmontert.

Funksjon: Sagen har som den eneste i testen 8 tenner per tomme. Det gir et finere snitt med mindre oppflising, men også litt mindre sageeffektivitet. Likevel er kvaliteten på sagens trepunktslipte og herdede tenner i den bedre enden av skalaen. Det krevde bare 18 drag å sage over bjelken. Å sage på langs av åreretningen går an, men bare til middels karakter. Bladet er lett tilspisset.

Ergonomi: Grepet er stort og romslig. Det er mykt kunststoffbelegg på skjeftet og innvendig på grepets innside. På de andre sidene av grepet er kantene av hard plast, men de er mykt avrundet.

Bladets tykkelse: 1,05 mm

Pris: 189 kr

www.klj.no

51 62 07 22

Hvis du liker trening

16 409

Biltema


En rabattsag med effektivitet og komfort under middels. Grepet er for lite og spinkelt utført. For dyr i forhold til kvaliteten på sagen.

Styrke/robusthet: Millimetertykt blad med akseptabel stivhet og stabilitet. Grepet er spinkelt utført og virker faretruende dårlig. Grepet er solid skrudd på, med gjennomgående 5 mm maskinskruer.

Funksjon: Små, tradisjonelt kryssfilte tenner med sageegenskaper til karakterer under middels. Det gir god trening å bruke sagen. Vi brukte hele 28 sagebevegelser for å sage over testbjelken. Til å sage konstruksjonsvirke på langs er den ubrukelig. Godt tilspisset nese på bladet.

Ergonomi: Grepet er av glatt plastikk og har skarpe kanter. Innvendiger grepet så lite,at fingrene butter mot den motsatte siden av skjeftet. Skjeftet er også for kort.

Bladets tykkelse: 1,02 mm

Pris: 119 kr

www.biltema.no

81 53 28 15

Stabil og komfortabel

20183-403

Luna


Kraftig blad med god stabilitet. Stort komfortabelt grep med mykt og sklisikkert belegg. Ni tenner per tomme gjør sagen effektiv.

Styrke/robusthet: Alle komponentene på sagen er robuste og solide. Kraftig og millimetertykt blad gir stabil fremføring. Solid grep i slagfast plast, som er skrudd på med 5 mm gjennomgående maskinskruer.

Funksjon: Sagen har store, herdede og trepunktslipte tenner. De sitter tett med hele ni tenner per tomme. Tannstørrelsen gir ikke et finere og mindre oppfliset snitt, men sageeffektiviteten er over middels, både på tvers og langs av åreretningen. Med 18 raske drag var testbjelken saget over. Tilspisset sagblad.

Ergonomi: Behagelig grep, som er foret overalt på skjefte og på den innvendige siden. Det trekker ned at grepet passer dårlig for store hender.

Bladets tykkelse: 1,1 mm

Pris: 250 kr

www.luna.no

64 85 75 00

23. september 2013
Mer om Verktøy

Den store sandpapir-guiden

Alt du lurer på sandpapir men ikke tør å spørre om. 

Test: Hvilken borhammer bør du velge?

En borhammer er nesten uunnværlig i moderne betongbygg. Vi har testet åtte populære batteridrevne borhammere, og viser deg hva de kan og hva du skal se...

Stor test av motorsager

Vinneren får toppkarakter på alt! Ingen over, ingen ved siden

Stor test av avstandsmålere

 Vi har testet åtte avstandsmålere, slik at du kan få klar beskjed om hva du skal se etter.

Test av 18 volts bor- og skrumaskiner

De små 18 volts bor-/skrumaskinene er nesten geniale. De er sterke, og verken for store eller for tunge. Det er ikke rart de er blitt så populære de...

Derfor bør du ha en slagtrekker

Krangler du og drillen når du skal få inn vanskelige skruer? Da burde du heller gå for en slagtrekker.

Slik pusser du opp uten støv og søl

Her er tipsene som faktisk funker når huset skal bevares fritt for søl, til tross for at både malepensler, tapetbørster, bor og slipeutstyr er i sving.

Snekkerens beste verktøytips

Tømrermester Atle Skreosen er avhengig av godt verktøy. Her forteller han hvilke redskaper han ikke klarer seg uten, og som kan være kjekt å ha også...

Slik fjerner du vanskelige skruer

Skruer hvor gjengene er utslitte er ofte til irritasjon når du skal fjerne dem. Her er fem enkle måter å fjerne utslitte skruer!

Nyttige produkter

Favoritten - limknekter For den som driver og snekrer, er limknekter kjekt å ha som supplement til tvinger en gang iblant. Du trenger minst to lange...

Bor med ordentlig slag

18 volt bormaskiner med slag er til for tyngre oppgaver. Vi har testet seks modeller, der halvparten er ment for det profesjonelle markedet. Og det kan...

Bygge og fikse

Sikkert i høyden Utvid stigens base med en stigefot, da blir jobben i høyden tryggere. Stigefot 130 cm passer til de fleste moderne aluminiumsstiger, 499 kroner hos Byggmax. Beskytt arbeidet En presenning kan beskytte arbeidet ditt mot dårlig vær når du må jobbe med vindu eller fasade. Spenn opp en presenning med noen lim-klemmer i takrennen. Eller fest den med et tau om det trengs. Nyttig utstyr Snøfreser i passelig størrelse for hagestier og garasjeopp-kjørsel. McCulluch SB121, 4250 kroner hos www.tretti.no Drill. For skruer og muttere. Bosch GDX 18 V-LI, ca. kroner 4 247. Veggkrok for sykkel. Stativet beskytter sykkelens dekk og hjul når du ikke sykler på vinterstid. Ca 99 kroner på Biltema. Brannslukker som ser bra ut slik at du ikke glemmer den. Housegard 55A hvit og i aluminium, 6 kg pulver, ca. fra 1757 kroner.

Lag ditt eget snekkerverksted

En hobbysnekker fortjener en skikkelig arbeidsplass.

Hva skal snekkerbua fylles med?

Når du har ordnet lokale til snekkerbua, mangler bare verktøyet. Det er nå moroa begynner.