Lag ditt eget snekkerverksted

En hobbysnekker fortjener en skikkelig arbeidsplass.


En av fordelene med å ha hus og egen eiendom er alle mulighetene det bringer. Og for den fingernemme hobbysnekkeren betyr det kanskje at drømmen om et eget snekkerverksted kan bli realisert.

Du kan bruke den plassen du har til rådighet, enten det er et loft, et kjellerrom, et ledig soverom, garasjen eller et uthus. Men for husfredens skyld kanskje er å anbefale at et verksted med hylende maskiner og mye støv holdes et stykke unna boligerommene. Har du ikke plass inne, har du kanskje plass ute? Du kan få kjøpt ferdige byggesett med uthus og små stuer som kan brukes til verksted, f.eks. fra Elsola design eller Hamco bygg.

LES OGSÅ: Hva skal snekkerbua fylles med?

De fleste hobbysnekkere i dag bruker elektrisk verktøy av et eller annet slag. Det kan derfor være praktisk å ha stikkontakter plassert flere steder i verkstedet.

Når du har funnet et ledig sted, er det en rekke praktiske ting å tenke over. Selv om garasjen står tom, er det ikke sikkert at den er egnet som snekkerverksted for det. Ideelt bør verkstedet nemlig ha varme og fuktighet som i et vanlig hus.

– Tre er svært følsomt for endringer i fuktighet, og et verksted uten oppvarming er fuktig og kan få trevirket til å slå seg og verktøyet til å ruste. Verksteder i garasje og uthus bør isoleres, ikke bare veggene og taket, men gulvet også, mener forfatterne bak Damms store snekkerbok , en gedigen bok full av teknikker, tips og prosjekter.

Strøm og sikkerhet
Godt arbeidslys er viktig. Utnytt dagslyset ved å plassere arbeidsbenken ved vinduet og bruk i tillegg skikkelige arbeidslamper, gjerne av den beveglige typen slik at du kan rette lysstrålen hvor du trenger den.

De fleste hobbysnekkere i dag bruker elektrisk verktøy av et eller annet slag. Det kan derfor være praktisk å ha stikkontakter plassert flere steder i verkstedet. Ikke bare gjøre det lettere å plugge inn apparater der du behøver dem, men du slipper lange skøyteledninger som i et uheldig øyeblikk kan føre til ulykker.

Det er i det hele tatt viktig å ta vare på sikkerheten i snekkerbua. I et uvørent øyeblikk kan det fort skje ulykker, både store og små. Da er det greit å ha et førstehjelpsskrin for hånden. Vurder også om du ikke bør ha et brannslukningsapparat lett tilgjengelig. Et verksted er tross alt fylt med lettantennelige materialer som spon og sagflis, olje og lakk. Og har du tenkt at elektriske verktøy blir hyppig brukt, bør ha et par øreklokker liggende så du kan beskytte hørselen din.

Planlegg plassen
Du trenger ingen interiørarkitekt for å innrede ei snekkerbu, men det kan likevel være lurt å planlegge rommet du har til rådighet slik at du får en mest mulig effektiv arbeidsplass. Tegn opp gulvplanen etter en gitt målestokk og i tilsvarende målestokk klipper du ut maler av arbeidsbenker, hyller og skap, maskiner og annet fast inventar som skal ha plass i verkstedet. Lek deg frem til en løsning som er arbeidseffektiv og utnytter plassen.

Gode arbeidsflater og skikkelig lagringsplass er nødvendig for å gjøre verkstedet effektivt. Med orden i verktøy og utstyr er det dessuten mye mer fristende å ta seg en tur inn i snekkerbua enn om den flyter over av rot uten det minste system.

– Frestestål kan for eksempel oppbevares i en treblokk med hull boret så de passer til de forskjellige stålene. Tvinger kan oppbevares vannrett eller loddrett i stativer, i likhet med sager og meisler. Det er lurt å oppbevare verktøy og deler for en bestemt maskin i nærheten av maskinen, anbefales det i Damms store snekkerbok.