Bilde: Colourbox

Lag ditt eget snekkerverksted

En hobbysnekker fortjener en skikkelig arbeidsplass.

En av fordelene med å ha hus og egen eiendom er alle mulighetene det bringer. Og for den fingernemme hobbysnekkeren betyr det kanskje at drømmen om et eget snekkerverksted kan bli realisert.

Du kan bruke den plassen du har til rådighet, enten det er et loft, et kjellerrom, et ledig soverom, garasjen eller et uthus. Men for husfredens skyld kanskje er å anbefale at et verksted med hylende maskiner og mye støv holdes et stykke unna boligerommene. Har du ikke plass inne, har du kanskje plass ute? Du kan få kjøpt ferdige byggesett med uthus og små stuer som kan brukes til verksted, f.eks. fra Elsola design eller Hamco bygg.

LES OGSÅ: Hva skal snekkerbua fylles med?


De fleste hobbysnekkere i dag bruker elektrisk verktøy av et eller annet slag. Det kan derfor være praktisk å ha stikkontakter plassert flere steder i verkstedet.

Når du har funnet et ledig sted, er det en rekke praktiske ting å tenke over. Selv om garasjen står tom, er det ikke sikkert at den er egnet som snekkerverksted for det. Ideelt bør verkstedet nemlig ha varme og fuktighet som i et vanlig hus.

- Tre er svært følsomt for endringer i fuktighet, og et verksted uten oppvarming er fuktig og kan få trevirket til å slå seg og verktøyet til å ruste. Verksteder i garasje og uthus bør isoleres, ikke bare veggene og taket, men gulvet også, mener forfatterne bak Damms store snekkerbok , en gedigen bok full av teknikker, tips og prosjekter.

Strøm og sikkerhet
Godt arbeidslys er viktig. Utnytt dagslyset ved å plassere arbeidsbenken ved vinduet og bruk i tillegg skikkelige arbeidslamper, gjerne av den beveglige typen slik at du kan rette lysstrålen hvor du trenger den.

De fleste hobbysnekkere i dag bruker elektrisk verktøy av et eller annet slag. Det kan derfor være praktisk å ha stikkontakter plassert flere steder i verkstedet. Ikke bare gjøre det lettere å plugge inn apparater der du behøver dem, men du slipper lange skøyteledninger som i et uheldig øyeblikk kan føre til ulykker.

Det er i det hele tatt viktig å ta vare på sikkerheten i snekkerbua. I et uvørent øyeblikk kan det fort skje ulykker, både store og små. Da er det greit å ha et førstehjelpsskrin for hånden. Vurder også om du ikke bør ha et brannslukningsapparat lett tilgjengelig. Et verksted er tross alt fylt med lettantennelige materialer som spon og sagflis, olje og lakk. Og har du tenkt at elektriske verktøy blir hyppig brukt, bør ha et par øreklokker liggende så du kan beskytte hørselen din.

Planlegg plassen
Du trenger ingen interiørarkitekt for å innrede ei snekkerbu, men det kan likevel være lurt å planlegge rommet du har til rådighet slik at du får en mest mulig effektiv arbeidsplass. Tegn opp gulvplanen etter en gitt målestokk og i tilsvarende målestokk klipper du ut maler av arbeidsbenker, hyller og skap, maskiner og annet fast inventar som skal ha plass i verkstedet. Lek deg frem til en løsning som er arbeidseffektiv og utnytter plassen.

Gode arbeidsflater og skikkelig lagringsplass er nødvendig for å gjøre verkstedet effektivt. Med orden i verktøy og utstyr er det dessuten mye mer fristende å ta seg en tur inn i snekkerbua enn om den flyter over av rot uten det minste system.

- Frestestål kan for eksempel oppbevares i en treblokk med hull boret så de passer til de forskjellige stålene. Tvinger kan oppbevares vannrett eller loddrett i stativer, i likhet med sager og meisler. Det er lurt å oppbevare verktøy og deler for en bestemt maskin i nærheten av maskinen, anbefales det i Damms store snekkerbok.

5. januar 2009
Mer om Verktøy

Den store sandpapir-guiden

Alt du lurer på sandpapir men ikke tør å spørre om. 

Test: Hvilken borhammer bør du velge?

En borhammer er nesten uunnværlig i moderne betongbygg. Vi har testet åtte populære batteridrevne borhammere, og viser deg hva de kan og hva du skal se...

Stor test av motorsager

Vinneren får toppkarakter på alt! Ingen over, ingen ved siden

Stor test av avstandsmålere

 Vi har testet åtte avstandsmålere, slik at du kan få klar beskjed om hva du skal se etter.

Test av 18 volts bor- og skrumaskiner

De små 18 volts bor-/skrumaskinene er nesten geniale. De er sterke, og verken for store eller for tunge. Det er ikke rart de er blitt så populære de...

Derfor bør du ha en slagtrekker

Krangler du og drillen når du skal få inn vanskelige skruer? Da burde du heller gå for en slagtrekker.

Slik pusser du opp uten støv og søl

Her er tipsene som faktisk funker når huset skal bevares fritt for søl, til tross for at både malepensler, tapetbørster, bor og slipeutstyr er i sving.

Snekkerens beste verktøytips

Tømrermester Atle Skreosen er avhengig av godt verktøy. Her forteller han hvilke redskaper han ikke klarer seg uten, og som kan være kjekt å ha også...

Slik fjerner du vanskelige skruer

Skruer hvor gjengene er utslitte er ofte til irritasjon når du skal fjerne dem. Her er fem enkle måter å fjerne utslitte skruer!

Nyttige produkter

Favoritten - limknekter For den som driver og snekrer, er limknekter kjekt å ha som supplement til tvinger en gang iblant. Du trenger minst to lange...

Bor med ordentlig slag

18 volt bormaskiner med slag er til for tyngre oppgaver. Vi har testet seks modeller, der halvparten er ment for det profesjonelle markedet. Og det kan...

Bygge og fikse

Sikkert i høyden Utvid stigens base med en stigefot, da blir jobben i høyden tryggere. Stigefot 130 cm passer til de fleste moderne aluminiumsstiger, 499 kroner hos Byggmax. Beskytt arbeidet En presenning kan beskytte arbeidet ditt mot dårlig vær når du må jobbe med vindu eller fasade. Spenn opp en presenning med noen lim-klemmer i takrennen. Eller fest den med et tau om det trengs. Nyttig utstyr Snøfreser i passelig størrelse for hagestier og garasjeopp-kjørsel. McCulluch SB121, 4250 kroner hos www.tretti.no Drill. For skruer og muttere. Bosch GDX 18 V-LI, ca. kroner 4 247. Veggkrok for sykkel. Stativet beskytter sykkelens dekk og hjul når du ikke sykler på vinterstid. Ca 99 kroner på Biltema. Brannslukker som ser bra ut slik at du ikke glemmer den. Housegard 55A hvit og i aluminium, 6 kg pulver, ca. fra 1757 kroner.

Bygg et par arbeids-bukker

Treplanker som du har til overs av trykkimpregnert tre kan bli til et par praktiske bukker, som kan stables oppå hverandre.

Hva skal snekkerbua fylles med?

Når du har ordnet lokale til snekkerbua, mangler bare verktøyet. Det er nå moroa begynner.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no