Smart utstyr - til oppussing utendørs

Når solen begynner å varme og naboene trekker ut, er det hyggelig å ruste opp hus og hage. Etter vinterens dvale klør det litt i fingrene etter å komme i gang. Det er hyggelig å male huset på deilige soldager om våren, men de færreste ønsker å bruke mer tid enn nødvendig på jobben. Med riktig utstyr jobber man effektivt og da er det mulig å gjøre unna jobben på halve tiden.Vask av husveggen gjøres raskt med en vaskekost på et forlengerskaft. Vaskekosten kan gjerne være stor, med naturfiber og nylonbust. Investerer man i en skikkelig vaskekost kan den kanskje inspirere til årlig vask av husveggen senere. Med forlengerskaft gjør man jobben raskere fordi man rekker over større flate og slipper å balansere opp og ned av stigen.
Dessuten fordeler man belastningen på hele over-kroppen med en slik arbeidsstilling, ikke bare armer og skuldre. Høytrykksvasker med lavt trykk eller hageslange er raskeste måten å skylle husveggen etter vask.
Skraping av maling gjøres enten med stålbørste eller metallskrape.
Jordan har en smart tohåndskrape med langt håndtak i myk gummi og gripetak til begge hender. Håndtaket gjør at man legger kraften riktig og får mye ut av skrapen - uten å bruke for mye energi selv.
Utførelsen letter på arbeidsstillingen og gjør jobben effektiv. Før man spretter lokket av malingen er det smart å beskytte inngangsparti og bakken med plast. Malingen trekker ikke gjennom plasten og når malingen er tørr kan plasten rulles inn igjen og gjenbrukes senere.


 

 
Vindusskrapen er skarp som et barberblad og skjærer vekk tørket maling på en enkel måte. Stillasstigen fra Grove-Knutsen kan raskt gjøres om fra stige til stillas og er hendig til maling av hus.


Mal på halve tiden
Er treverket bart kan man bruke en grunningspensel til påføring av tyntflytende grunning. Grunningspenselen tar opp mye tyntflytende grunning og drypper lite.

Produktsjef i Jordan, Vibeke Stensrud, forteller at selve malerjobben gjøres raskest ved hjelp av tre verktøy; vinklet pensel, rulle og forlengerskaft. – Dette er nesten et røvertriks når man skal male eller beise huset.
Ved lansering av rullen testet vi metoden på et hus ved Grefsen i Oslo. Vi utstyrte en person med den tradisjonelle malekosten, og en annen med rulle, vinklet pensel og forlengerskaft. Sistemann malte faktisk på en tredel av tiden, så når vi sier ”maling på halve tiden” står vi inne for det med god margin, forteller Stensrud. – Utvendig rulle er fortsatt litt nytt for mange, men rullen gjør at malejobben går raskere - og den gir et jevnt og godt lag med maling. Forlengerskaftet gjør at rekkevidden blir mye større. Dessuten får man en bedre arbeidsstilling og sparer på rygg og armer. Det anbefales til og med å bruke forlengerskaft i hodehøyde, da man kan stå litt unna veggen og la rullen dekke et større område med samme armbevegelser, forklarer Stensrud.
Kantene mellom panelen og endeveden males først med en vinklet pensel. Deretter maler man over med en utendørs rulle. Penselen bør være flat med en bredde på minimum 75 mm. Vinkelen på penselen gjør at knekken legges på penselen og ikke på hånden din. Velg en pensel med blandingsbust som inneholder nylon. Produsenten lover at glatt nylon lar mer maling gli av penselen og dermed avgi mer maling hver gang. Og du sparer inn på turene ned i malingsspannet.
Utendørsrullen er gjerne kort, ca. 7 cm bred, slik at den kommer til mellom panelbordene. Til grove overflater velges en rulle med lengre pels for å mette godt med maling. Her er rulle særlig godt egnet med godt opptak av maling og tykk pels for å dekke godt. God kvalitet på pensel og rulle er gunstig, de tar opp og dekker malingen bra og avgir ikke mye hår og lo.
Et enkelt, tips er dessuten å feste litt tape på en papptallerken og sette det under malingspannet. Dermed unngår man at malingen under malingsboksen søles utover.


 
Vinduene
Med metoden over maler man hele vegger på kort tid, men frustrasjonen kommer kanskje når man bruker evigheter på vinduene. Maskering rundt vinduer og lister tar mye tid men gjør malejobben etterpå rask-ere. Har man ikke lyst til å ta maskeringsjobben er maskeringsblad et godt alter-nativ. Maskeringsbladet holdes over glass- ruten og flyttes med etter hvert som man maler seg fremover. Ha en fille tilgjengelig for å tørke av overflødig maling på bladet, og jobben går raskt.
En oval pensel er best på vinduene. Den tar opp mye maling og lar deg slippe med færre dypp i malingspannet. Eventuelt kan man også bruke en vinduspensel til kanter og kroker. Denne er spisset og god til sprosser, lister og tålmodighetsarbeid på vinduer. Er sprossene løse kan de vippes ut og males med rulle. Dra over krokene med en pensel til slutt og resultatet blir veldig bra. En vindusskrape er et smart redskap for å ta malingsflekker på vinduene. Suser malingsrullen forbi vinduet i god fart kan det fort sprute litt malingsdråper på vinduene. Vindusskrapen er skarp som et barberblad og skjærer vekk tørket maling på en enkel måte.

Opp i høyden

En stige hjelper deg oppover husveggen på maleroppdrag. Smarte kombistiger kan brukes til mange formål i hus og hage. Stillasstigen fra Grove-Knutsen kan raskt gjøres om fra stige til stillas og er hendig til maling av hus. Her kan man bevege seg på en plattform en meter opp fra bakken og male videre med rulle og forlengerskaft. Stigen er lett og hendig på 2,8 meter, todelt og med en egen plattformlengde.
Praktisk tilbehør finnes til stiger som gjør malejobben mer effektiv. Grove-Knutsen har en verktøykasse for redskap som kan henges på et av trinnene for oppbevaring av malingsspann, fille og pensel. Malingspannholder eller malespannkrok er en annen praktisk sak som lar malingspannet henge stødig på stigen. Det er viktig å stå stødig og en stabil stilling får man med et ståbrett festet på stigetrinnet. Dette hektes på trinnet og kan flyttes med oppover stigen.
Står man på toppen av stigen for å rekke opp på de høyeste partiene er det en fordel med en langpensel, en pensel med ekstra langt skaft. Denne gir ekstra rekkevidde og færre turer ned for å flytte stigen.
Etter dagens malingsøkt kan rullen og kosten enkelt pakkes inn i en plastpose. Dypp rullen eller kosten i maling og putt den i en tett plastpose. Pakk plasten godt rundt rullen og snurr igjen åpningen. Her holder rullen seg godt til neste dags økt.

Terrassegulvet
Trenger terrassegulvet en oppussing er terrassevasker et effektivt redskap for å vaske eller rense terrassen. Den gjør rent et stort område på kort tid, og sparer deg for arbeidskrevende skrubbing. Deretter kan man påføre treolje eller maling med rull og forlengerskaft. Etter å ha oljet terrassen kan man eventuelt gå over etterpå med en stor vinklet pensel, også denne på et forlengerskaft.

Nyttig redskap i hagen

 

Våren er tiden for å så og sette løk, gjøre en innsats for plenen eller lage nye blomsterbed. Har man nødvendig redskap tilgjengelig i boden er det lett å sette i gang når solen stikker frem. Fiskars har praktisk hageredskap med regulerbart skaft. Lengden stilles inn avhengig av høyden på personen som skal bruke redskapet. Dermed får man tilpasset lengden og får en bedre arbeidstilling. Hageredskap i dag er gjerne lette, produsert i stål og med holdbar plast.
Små hendige redskap kan settes på forlengerskaft for å spare rygg og skuldre. Det er ikke nødvendig å stå krokbøyd for å komme til i blomsterbedet. Gardena har et smart kombisystem med små hendige redskap som alle passer i samme forlengerskaft. Dermed kan man stå i en god arbeidsstilling og både grave, rive og plante.
Ta en opprydding i boden og kompletter utstyret, så er du klar når solen stikken frem.


Mer informasjon om redskap og utstyr
Fiskars, tlf. 23 00 64 40,
www.fiskars.no
Gardena, tlf. 64 83 40 50,
www.gardena.no
Grove-Knutsen, tlf. 22 81 26 00,
www.groveknutsen.no
Jordan, tlf. 22 78 80 00,
www.jordan.no

En del hageredskap er praktisk å ha lett tilgjengelig.
  • En rett spade til planter og småjobber
  • En spade med spiss til tyngre gravejobber
  • Krafse til grovplanering av bed, oppkjørsel eller plen
  • Jernrive til finplanering
  • Greip til å blande ut jorda med eksempelvis gjødsel, eller til å vende jorda


23. oktober 2008
Mer om Verktøy

Den store sandpapir-guiden

Alt du lurer på sandpapir men ikke tør å spørre om. 

Test: Hvilken borhammer bør du velge?

En borhammer er nesten uunnværlig i moderne betongbygg. Vi har testet åtte populære batteridrevne borhammere, og viser deg hva de kan og hva du skal se...

Stor test av motorsager

Vinneren får toppkarakter på alt! Ingen over, ingen ved siden

Stor test av avstandsmålere

 Vi har testet åtte avstandsmålere, slik at du kan få klar beskjed om hva du skal se etter.

Test av 18 volts bor- og skrumaskiner

De små 18 volts bor-/skrumaskinene er nesten geniale. De er sterke, og verken for store eller for tunge. Det er ikke rart de er blitt så populære de...

Derfor bør du ha en slagtrekker

Krangler du og drillen når du skal få inn vanskelige skruer? Da burde du heller gå for en slagtrekker.

Slik pusser du opp uten støv og søl

Her er tipsene som faktisk funker når huset skal bevares fritt for søl, til tross for at både malepensler, tapetbørster, bor og slipeutstyr er i sving.

Snekkerens beste verktøytips

Tømrermester Atle Skreosen er avhengig av godt verktøy. Her forteller han hvilke redskaper han ikke klarer seg uten, og som kan være kjekt å ha også...

Slik fjerner du vanskelige skruer

Skruer hvor gjengene er utslitte er ofte til irritasjon når du skal fjerne dem. Her er fem enkle måter å fjerne utslitte skruer!

Nyttige produkter

Favoritten - limknekter For den som driver og snekrer, er limknekter kjekt å ha som supplement til tvinger en gang iblant. Du trenger minst to lange...

Bor med ordentlig slag

18 volt bormaskiner med slag er til for tyngre oppgaver. Vi har testet seks modeller, der halvparten er ment for det profesjonelle markedet. Og det kan...

Bygge og fikse

Sikkert i høyden Utvid stigens base med en stigefot, da blir jobben i høyden tryggere. Stigefot 130 cm passer til de fleste moderne aluminiumsstiger, 499 kroner hos Byggmax. Beskytt arbeidet En presenning kan beskytte arbeidet ditt mot dårlig vær når du må jobbe med vindu eller fasade. Spenn opp en presenning med noen lim-klemmer i takrennen. Eller fest den med et tau om det trengs. Nyttig utstyr Snøfreser i passelig størrelse for hagestier og garasjeopp-kjørsel. McCulluch SB121, 4250 kroner hos www.tretti.no Drill. For skruer og muttere. Bosch GDX 18 V-LI, ca. kroner 4 247. Veggkrok for sykkel. Stativet beskytter sykkelens dekk og hjul når du ikke sykler på vinterstid. Ca 99 kroner på Biltema. Brannslukker som ser bra ut slik at du ikke glemmer den. Housegard 55A hvit og i aluminium, 6 kg pulver, ca. fra 1757 kroner.

Lag ditt eget snekkerverksted

En hobbysnekker fortjener en skikkelig arbeidsplass.

Hva skal snekkerbua fylles med?

Når du har ordnet lokale til snekkerbua, mangler bare verktøyet. Det er nå moroa begynner.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no