Verktøy
Ved å investere i verktøy som varer i mange år blir du godt kjent med hvordan verktøyet oppfører seg. Hva det er egnet til, og hvordan det ligger i hånden. Bilde: Istock og Getty Images

Snekkerens beste verktøytips

Tømrermester Atle Skreosen er avhengig av godt verktøy. Her forteller han hvilke redskaper han ikke klarer seg uten, og som kan være kjekt å ha også for en villaeier.

 • Håndsag:

  En god og stødig håndsag er å anbefale for den som har behov for å sage materialer. Sag med fremovervendte tenner er mest anvendelig for saging med veden, men denne kan også fint benyttes for å sage på tvers av veden. Jo stivere sagblad, jo lettere er det å kappe rett.

  Sager av denne typen koster mellom 100 til 400 kroner. 

 • Elektrisk sag:

   Etter at sagen Fein Supercut kom på markedet, har mange håndverkere fått en bedre hverdag. Den er effektiv å bruke når man skal sage ut kompliserte hakk og  kutt i materialer som allerede er montert og festet, men den kan være kostbar i bruk.

  Et sagblad koster fra ca. 200 kroner. Det finnes et betydelig utvalg av blader til sliping og kutting av forskjellige materialer. Andre produsenter kan også tilby denne type verktøy med samme funksjon, til en pris fra 300 til 6000 kroner.

  En kapp-/listesag med litt dyre sagblader er velegnet til litt dyre sagblader, panel og listverk. Sagblad med negativ tanning gir mindre oppflising ved kutting og brukes på de fleste kapp- og listesager.

  Håndholdte sirkelsager, med og uten skinne, brukes til splitting av materialer og til kutting av platematerialer. Det finnes gode vendbare sager som kan kombinere kapping og splittng, men disse koster en del og kan være tunge å frakte med seg.

  Koster fra 1200 til 6000 kroner. 

 • Drill:

  En batteridrevet drill er et svært nyttig redskap.  De fleste har behov for en drill når skruer skal festes i tak, vegger og gulv eller for eksempel når du har behov for å skru sammen møbler.

  Atle Skreosen  foretrekker drill fra den tyske produsenten Festool. Dette er en proff-drill med mange finesser og løse «hoder», som kan settes på til ulikt bruk.

  Prisen på driller varierer fra under 500 til over 5000 kroner avhengig av kvalitet, wattstyrke og slagbormuligheter. 

 • Slipemaskin:

  Slipemaskin med eksenterbevegelse og rotasjon er et godt valg. Denne slipemaskinen kan blant annet brukes på  treverk og til å slipe bordplater og møbler. Slipemaskinen har god ergonomi og er lett å jobbe med.

  Det er mulig å få slike maskiner fra 500 til over 5000 kroner, avhengig av kvalitet.  

 • Rivningsverktøy

  For tyngre oppgaver, for eksempel rivningsjobber, trenger man brekkjern i ulike størrelser og  hammer med solid gripetak. Et spett kan også være nyttig ved tyngre rivingsjobber. Dette er verktøy som Atle Skreosen bruker når han har behov for å gå hardt til verks for å rive tak, vegger og gulv. Brekkjern er å få tak i de fleste jernvarehandlere og koster mellom 100 til 1000 kroner per stk. 

 • Tenger

  Ulike gripetenger som for eksempel skiftenøkkel, knipetang, platesaks og universaltang er nødvendig å ha i verktøykassa for en snekker.

  Dette er klassisk verktøy som kan vare i en årrekke når redskapen er av god kvalitet. Et par gode skruetvinger er også nyttige for å holde på plass materialer man bearbeider.

  Disse tengene er å få tak i til et sted mellom 200 og opp til 500 kroner.

 • Kniver og skjærende verktøy

  Skarpt verktøy som ulike kniver, stemjern, høvel og øks er også nødvending i en verktøykasse. Husk å slipe dem med jevne mellomrom! Kniver må oppbevares med forsiktighet, og skal ikke være tilgjengelig for annet enn rent håndverksmessig bruk. Selv bruker tømrermester Atle Skreosen gjerne skarpe redskaper produsert av Brødrene Øyo på Geilo. De koster litt mer, men er gode å bruke og varer lenger.

 • Nyttig tilbehør: tommestokk

  Tommestokk, målebånd, vater og vinkel

  Klassiske hjelpemidler som blant annet vinkel, vater og tommestokk er helt nødvendige for å måle seg frem til riktige lengder og bredder. Hvis man er ute og jobber er det også viktig å ha tilgang på en tommestokk og blyant i plastmateriale, som ikke blir preget av fuktig klima. De fleste jernvareforretninger har disse produktene til en pris fra 200 til 500 kroner.

  Om eksperten:

  Atle Skreosen er fagutdannet tømrer med mesterbrev, og har lang erfaring med de fleste verktøy. Her deler han sine beste tips.

   

Vis alt innhold
1. mars 2015
Mer om Verktøy

Den store sandpapir-guiden

Alt du lurer på sandpapir men ikke tør å spørre om. 

Test: Hvilken borhammer bør du velge?

En borhammer er nesten uunnværlig i moderne betongbygg. Vi har testet åtte populære batteridrevne borhammere, og viser deg hva de kan og hva du skal se...

Stor test av motorsager

Vinneren får toppkarakter på alt! Ingen over, ingen ved siden

Stor test av avstandsmålere

 Vi har testet åtte avstandsmålere, slik at du kan få klar beskjed om hva du skal se etter.

Test av 18 volts bor- og skrumaskiner

De små 18 volts bor-/skrumaskinene er nesten geniale. De er sterke, og verken for store eller for tunge. Det er ikke rart de er blitt så populære de...

Derfor bør du ha en slagtrekker

Krangler du og drillen når du skal få inn vanskelige skruer? Da burde du heller gå for en slagtrekker.

Slik pusser du opp uten støv og søl

Her er tipsene som faktisk funker når huset skal bevares fritt for søl, til tross for at både malepensler, tapetbørster, bor og slipeutstyr er i sving.

Slik fjerner du vanskelige skruer

Skruer hvor gjengene er utslitte er ofte til irritasjon når du skal fjerne dem. Her er fem enkle måter å fjerne utslitte skruer!

Slik borer du smart - 5 gode tips på 50 sekunder

Fem raske, men likevel gode tips når det gjelder boring. Alt fra presisjon til enkel og smart oppsamling av støv.

Nyttige produkter

Favoritten - limknekter For den som driver og snekrer, er limknekter kjekt å ha som supplement til tvinger en gang iblant. Du trenger minst to lange limknekter og mange tvinger. Limknekten på bildet kommer fra Biltema. Eksperttipset - bær fundamentet enkelt Et betongfundament er tungt og uhåndterlig. Med et håndtak av en bit 8 mm armeringsjern, er det lettere å håndtere. Da kan det også bæres av to personer, som hjelper hverandre. Et alternativ til armeringsjern, er lange gjengestenger.     Den trekantede formen på bøtten gir bedre bæreergonomi, fordi tyngden havner nærmere kroppen. Fra Biltema, ca 70 kroner.     Ikke ventiler vekk oppvarmet luft. Viften EOS 100 fra Pax sender ut dårlig luft, og gjenvinner varmen til ny frisk luft, som slippes inn i et annet rom. Perfekt for bad i hus med naturlig ventilasjon. Mål: 72x34x19 cm. Fra ca 9000 kroner.   En sokkel løfter vaskemaskinen 30 cm, til en bedre arbeidshøyde. Understellet, med en praktisk trådkurv, tåler et vasketårn av vaskemaskin og tørketrommel. Fra Electrolux, ca 730 kroner.

Bor med ordentlig slag

18 volt bormaskiner med slag er til for tyngre oppgaver. Vi har testet seks modeller, der halvparten er ment for det profesjonelle markedet. Og det kan...

Bygge og fikse

Sikkert i høyden Utvid stigens base med en stigefot, da blir jobben i høyden tryggere. Stigefot 130 cm passer til de fleste moderne aluminiumsstiger,...

Bygg et par arbeids-bukker

Treplanker som du har til overs av trykkimpregnert tre kan bli til et par praktiske bukker, som kan stables oppå hverandre.

Lag ditt eget snekkerverksted

En hobbysnekker fortjener en skikkelig arbeidsplass.

Hva skal snekkerbua fylles med?

Når du har ordnet lokale til snekkerbua, mangler bare verktøyet. Det er nå moroa begynner.