Test: Hvilken borhammer bør du velge?

En borhammer er nesten uunnværlig i moderne betongbygg. Vi har testet åtte populære batteridrevne borhammere, og viser deg hva de kan og hva du skal se etter.

Batteridrevne borhammere klarer de fleste gjør det selv-oppgaver


Har du boret i et betongtak med en vanlig slagbor­maskin, vet du at det er håpløst. Resultatet blir mye bråk og et smeltet bor – uten at du får noe hull. Til slike oppgaver skal du bruke en borhammer, som ved hjelp av luft banker boret inn i stein (for eksempel granitt) og betong som ingenting.

Vi har plukket ut åtte populære, små modeller på batteri, i et overkommelig prisleie. Prisen blir særlig gunstig hvis du allerede har batteri og lader som passer, for da kjøper du en solo-versjon.

Batteridrevne borhammere klarer de fleste gjør det selv-oppgaver, men skal du i gang med veldig store oppgaver, som å pigge opp et gulv eller en betongtrapp, skal du heller leie deg en av de store nedbrytingshammerne i et byggvarehus.

Vi har testet 18 og 12 volts maskiner, og hvis du kan nøye deg med å bore opp til 10 mm hull til opphenging av for eksempel hyller og kjøkkenskap, så kan du fint klare deg med en av de små maskinene. God fornøyelse med ny borhammer!

Hvis du bytter ut borchucken og kobler ut slagfunksjonen, blir borhammeren til en vanlig bormaskin.

Hvis du bytter ut borchucken og kobler ut slagfunksjonen, blir borhammeren til en vanlig bormaskin. Vi testet hvor godt de klarte å bore med et spiralbor i tre.

Hva er forskjellen på borhammer og en slagbormaskin?

Borhammeren har et lite innebygget hammerverk, som ved å komprimere luft aktiverer et stempel, som slår boret inn mot betongen . Slagstyrken måles i joule [J], og beskriver hvor mye energi som avgis ved hvert slag.

Bor­hammeren slår ikke veldig hardt, men når det skjer 5000 ganger i minuttet, kan du bore i både granitt og betong uten at du trenger å bruke krefter.

Slagbormaskinen leverer opp mot 40.000 slag i minuttet ved hjelp av to “skjeve” tannhjul. Men effekten når du borer, oppnår du først når du selv legger i krefter. Er materialet for hardt til denne teknikken, smelter boret.

Derfor skal du bruke slagborma­skinen i murstein og borhammeren i naturstein og hard betong.

Slik har vi testet borhammere

Borhammeren er laget for å slå seg gjennom betong, men den kan også bore vanlig. Vi har prøvd den i både betong og tre for å teste begge deler. 

For å teste maskinenes styrke, satte vi dem til å bore/hamre seg ned i betong. 5 cm dype hull, 10 stk. med et 10 mm bor, som var det boret den minste av testmaskinene klarte.

Fordi batteristørrelsene ikke er like, har vi ikke testet hvor mange hull det kan bores på én opplading, men vurdert hvor raskt og uproblematisk jobben gjøres. Og der var det merkbar forskjell.

Vi sjekket hvor enkelt det var å skifte bor, samt å bytte ut SDS-chucken med en vanlig borchuck, og lot maskinene bore i tre som en vanlig bormaskin. Vi testet med maksimal bortykkelse for hver maskin.

Med alle slagene og rystelsene borhammeren avgir, er det viktig at batteriene blir sittende. Dette sjekket vi også. Ingen av batteriene falt av, men noen av dem var litt for vanskelige å ta av.

Vekt, vibrasjoner og mulighet for å montere støttegrep på siden, inngikk også som en del av bedømmelsen.

Styrke teller 50%

Funksjon teller 25%

Betjening teller 25%

Disse borhammerne har vi testet:

BOSCH GBH 18 V-EC

Lynrask, sterk og robust maskin

Robust og effektiv, men prisen gjør den nok ikke til handymannens favoritt.

Alt er solid og robust på denne maskinen, og boring i betong går lynraskt og uproblematisk. Det samme gjelder boring i tre med et 20 mm spiralbor.

Verktøy skiftes enkelt, og batteriet glir fint på plass og låses effektivt fast. Ladeinformasjonen er vendt bakover, og vanskelig å avlese.

Alt er solid og robust på denne maskinen, og boring i betong går lynraskt og uproblematisk.

Fint, romslig grep med sklisikring. Kan stå oppreist, noe som gjør det lett å få fatt i maskinen. Ringen til bæreselen er litt overflødig, dels fordi det ikke følger med noen sele, og dels fordi balansen er dårlig når sele brukes.

Det følger med et bra dybdestopp og støttegrep.Den børsteløse motoren er både mindre, lettere og sterkere enn tradisjonelle elektromotorer.

Styrke: 9/10
Funksjon: 8/10
Betjening: 8/10

Samlet karakter: 8,5

Batteri: 18 V Li/4,0 Ah
Ladetid: 60 minutter
Maks. betong/tre: 18/20 mm
Maks. slag/min.: 4550
Energi per slag: 1,7 joule Vekt m/batteri: 2,6 kg
Sett til 4990 kroner, med to batterier og lader

METABO BHA 18 LTX

Kraftig maskin med enkelte mangler

Den er tung å bruke over lenger tid, men maskinen er sterk og veldig robust.

En kraftig slagenergi på 1,8 J gjør at vi lett boret oss gjennom betongklossen. Boring med et 22 mm spiralbor i tre gikk også som en lek. Skift av borchuck var også uproblematisk.

Det er god indikator på batteriet med 4 LED-lys, men vi skjønner ikke hvorfor Metabo gjemmer indikatorlyset, slik at det ikke kan avleses når batteriet er montert på maskinen.

Kraftig maskin med enkelte mangler

En annen litt irriterende ting, er at maskinen ikke kan stå oppreist av seg selv, den velter. Den har heller ikke noe arbeids­lys, noe som er dumt.

Fint gummibelegg foran til tohåndsbetjening, hvis du ikke velger å montere det med­følgende støttegrepet i siden. For tung til én hånd og ganske merkbare vibrasjoner.

Styrke: 9/10
Funksjon: 6/10
Betjening: 7/10

Samlet karakter: 7,8

Batteri: 18 V Li/4,0 Ah
Ladetid: 35 minutter
Maks. betong/tre: 18/22 mm
Maks. slag/min.: 4900
Energi per slag: 1,8 joule
Vekt m/batteri: 3,2 kg
Sett til 6600 kroner, med to batterier og lader

TESTVINNER: DEWALT XR DHC 253 N

Veldig sterk, men også litt voldsom

Er du verktøyfreak, så er denne halvprofesjonelle maskinen et godt valg.

Stor, robust og veldig sterk maskin, som nok vil være litt i overkant for en gjør det selv-håndverker. Men flott er den. Den banker seg ned i betong-klossen i lyntempo, og borer i tre uten problemer.

Det er selvsagt innebygget meiselfunksjon og SDS-borholder, der du kan skifte bor uten verktøy.

Stor, robust og veldig sterk maskin, som nok vil være litt i overkant for en gjør det selv-håndverker.

Stort batteri som skiftes lett, men som av uforståelige grunner skjermer de 3 LED-lampene som viser ladetilstand. Maskinen har sklisikring på undersiden, så den kan stå selv på skrå flater.

Stedene du skal holde, inkludert fronten, er kledd med gummi, slik at maskinen ikke glir fra deg. Håndgrepet er for trangt, men har til gjengjeld god demping av vibrasjoner.

Styrke: 10/10
Funksjon: 7/10
Betjening: 8/10

Samlet karakter: 8,8

Batteri: 18 V Li/4,0 Ah
Ladetid: 70 minutter
Maks. betong/tre: 24/26 mm
Maks. slag/min.: 4500
Energi per slag: 2,1 joule
Vekt m/batteri: 3,1 kg
Sett til 2690 kroner, uten batterier og lader

MAKITA DHR 165 RMJ

Liten i omfang, til tross for bra med krefter

Liten maskin som klarer seg godt i både betong og tre. Ladetilstand vises ikke.

Makita har designet bor­hammeren sin som en tradisjonell slagbormaskin, med mulighet for å montere et støtte-håndtak i siden.

Det gjør at den tar liten plass, selv om den har godt med krefter og banker seg fint ned i betongen. La støtte­grepet sitte permanent på, maskinen er ikke enkel å betjene med kun én hånd.

Makita har designet bor­hammeren sin som en tradisjonell slagbormaskin

Den borer også lett og raskt i tre med et 24 mm spiralbor. Det tærer dog på batteriet, slik at det fort blir tomt for strøm.

Men som alt annet Makita-verktøy på batteri, mangler det noe som viser hvor mye strøm som er igjen. Er det ikke snart på tide å løse dette?

Godt arbeidslys, som lyser opp borestedet. Maskinen kan ikke stå oppreist, kun ligge

Styrke: 8/10
Funksjon: 6/10
Betjening: 7/10

Samlet karakter: 7,3

Batteri: 18 V Li/4,0 Ah
Ladetid: 36 minutter
Maks. betong/tre: 16/24 mm
Maks.slag/min.: 5300
Energi per slag: 1,3 joule
Vekt m/batteri: 2,5 kg

Sett til 4300 kroner, med to batterier og lader

MILWAUKEE M 12 CH-402C

Suveren liten modell med god balanse

Liten, lett borhammer, som med kun 12 volt presterer godt. Kun få vibrasjoner.

Den børsteløse 12 volts (10,8 V heter den også) motoren er mindre og lettere enn tradisjonelle motorer med børster, men den har de samme kreftene. Overraskende styrke i betong, og treet ble boret problemfritt med et 13 mm bor.

Det er lett å montere batte-riet, men litt verre at få det ut: Du må trykke på to plastklemmer  samtidig. Perfekt ladeinfo i fire trinn på siden av maskinen. Kraftig og godt plassert lys.

Borhammeren kan stilles rett opp på batteriet uten å velte

Borhammeren kan stilles rett opp på batteriet uten å velte, og grepet er passe stort for en hånd med arbeidshanske på. Side­støttegrep kan kjøpes ekstra.

God balanse og lav vekt gjør den anvendelig, også med én hånd, særlig fordi vibrasjonene nesten er umerkelige.

Styrke: 8/10
Funksjon: 8/10
Betjening: 8/10

Samlet karakter: 8,0

Batteri: 12 V Li/4,0 Ah
Ladetid: 80 minutter
Maks. betong/tre: 13/13 mm
Maks. slag/min.: 6575
Energi per slag: 1,1 joule
Vekt m/batteri: 1,9 kg

Sett til 3800 kroner, med to batterier og lader

RYOBI R 18 SDS

Støyende og ikke særlig effektiv

Her er det mye støy, men det hjelper dessverre ikke på kreftene.

Litt spinkel utførelse, og til tross for 1,3 J slagkraft er den ikke særlig imponerende når det dreier seg om å bore i betong. Høyt turtall skaper masse støy, og hullene bankes med store anstrengelser.

Borholderen til vanlige bor er av plastikk, og virker ikke holdbar. Borer likevel fint i tre med et 16 mm bor. Perfekt ladeinfo i 4 trinn.

Borholderen til vanlige bor er av plastikk, og virker ikke holdbar.

Litt svakt, men fint plassert arbeids-lys. Velter forover hvis du setter den fra deg på batteriet. Det kan ikke monteres side-støttegrep, og maskinen er litt for tung til én hånd.

Vi måtte holde med den andre hånden på fronten, som heldigvis har et fint sklisikkert belegg. Vibrasjonene er merkbare, og etter kort tid ubehagelige, så hender og armer blir slitne.

Styrke: 5/10
Funksjon: 6/10
Betjening: 5/10

Samlet karakter: 5,3

Batteri: 18 V Li/2,5 Ah
Ladetid: 60 minutter
Maks. betong/tre: 16/16 mm
Maks. slag/min.: 5000
Energi per slag: 1,3 joule
Vekt m/batteri: 2,1 kg

Sett til 1399 kroner, uten batterier og lader

GODT KJØP: BOSCH UNEO MAXX

En ideell maskin til mindre oppgaver

Skal du kun bore noen få hull en gang iblant, er denne borhammeren et godt valg.

Til tross for et spinkelt utseende og lav slagenergi på 0,6 J, borer den betong i godt tempo. Batteriet på 2,5 Ah klarer fint ti hull. Også boring i tre med 10 mm spiralbor går lett.

SDS-Quick-holderen gjør at du kan skifte mellom hammer-bor og vanlige bor med sekskantskaft uten å skifte borchuck. Enkelt og raskt.

En ideell maskin til mindre oppgaver

Batteriskift er lett, og avles-ing av ladetilstand skjer med lys som sitter på selve maskinen. Fint LED-arbeidslys. Det er også mulig å sette fra seg bor­hammeren stående. Den står på batteriet, i fin balanse.

Romslig grep med fint, sklisikkert belegg. Kan brukes med én hånd, men fronten gir mulighet for tohåndsgrep. Ingen mulighet for sidestøtte.

Styrke: 8/10
Funksjon: 7/10
Betjening: 7/10

Samlet karakter: 7,5

Batteri: 18 V Li/2,5 Ah
Ladetid: 50 minutter
Maks. betong/tre: 10/10 mm
Maks. slag/min.: 5000
Energi per slag: 0,6 joule
Vekt m/batteri: 1,4 kg

Sett til 1800 kroner, med ett batteri og lader

AEG BBH 12 LI-202C

Lett, hendig og pålitelig maskin

Ikke verdens raskeste, men den klarer alle testens oppgaver i rolig tempo.

Robust og kompakt 12 volts (10,8 V) borhammer, som kan klare de fleste av hjemmets boreoppgaver i betong. Den er ikke voldsomt rask, men den jobber seg stødig og rolig ned i betongen. Til tross for lavt turtall, borer den seg også fint ned i treet med et 13 mm spiralbor.

Robust og kompakt 12 volts (10,8 V) borhammer, som kan klare de fleste av hjemmets boreoppgaver i betong.

Det var litt vanskelig å ta av batteriet, men det er lett å sette det på igjen. En enkel godt lesbar ladeindikator er plassert på siden av maskinen, og det er godt arbeidslys, som lyser opp arbeidsstedet.

Det eneste irriterende var at venstre hånd skygget for arbeidslyset når
vi brukte begge hender.

Lav vekt, god utforming og akseptable vibrasjoner gjør maskinen lett å håndtere, også med én hånd over lenger tid.

Styrke: 7/10
Funksjon: 8/10
Betjening: 8/10

Samlet karakter: 7,5

Batteri: 12 V Li/3,0 Ah
Ladetid: 40 minutter
Maks. betong/tre: 13/10 mm
Maks. slag/min.: 5350
Energi per slag: 0,9 joule
Vekt m/batteri: 1,6 kg

Sett til 2550 kroner, med to batterier og lader

VIKTIG om borhammere

  • SDS borchuck. Brukes til bor og meisler med slisser på siden av skaftet, slik at de kan gli frem og tilbake mens du bruker verktøyet. Detskal være lett å montere verktøyet.
  • Dybdestopp. Murankere og plugger skal i hull som har riktig dybde. Derfor skal du se etter en borhammer med dybdestopp.
VIKTIG om borhammere 
  • Omskifter. Brukes når du skal skifte mellom å bore vanlig og med hammerfunksjon. På noen maskiner kan rotasjonen slås av, slik at du for eksempel kan bruke en meisel til nedbryting av murverk.
  • Frem/tilbake. Skyves fra side til side, og låser maskinen i midtposisjon. Sjekk at den er lett å betjene mens du holder maskinen.
  • Start-/stoppknapp. Sjekk at den er lett å betjene, og at hastigheten er enkel å justere på knappen.
  • Hovedgrep. Det skal være plass til at du kan betjene maskinen med hansker på, og du skal kunne ha et fast grep. Vibrasjonene skal heller ikke være for kraftige når du hamrer.
  • Batteri. Det skal være lett å ta av og på, helst uten at du må ta av deg arbeidshanskene.
  • Ladeindikator. Batteriet går på et tidspunkt tomt for strøm. Men du bør til enhver tid kunne ha kontroll på hvor mye strøm som er igjen. Enten med tydelige lamper, eller skalaer som sitter lett synlig.
  • Sidestøttegrep. Noen ganger må du bruke krefter, og da er det nødvendig med et sidestøttegrep. Det kan du ikke unnvære.
  • Arbeidslys. Ordentlig lys der du borer, er et krav. Verken maskinen, borchucken eller hånden din skal skygge for lyset. Sjekk det i butikken, før du bestemmer deg for hvilken modell du kjøper.

Vi vil gjerne gi deg flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt