Stor test av motorsager

Hvor mye får du egentlig for pengene når du kjøper en motorsag? Vi har testet åtte sager i et overkommelig prisleie. Det er ikke sager beregnet til profesjonelt bruk, men til felling og kapping av ved. Se hvilken som vant.


Vil du ut i skogen for å skaffe din egen ved, må du ha en ordentlig motorsag.Og glem alt om elektriske varianter. For det første er det dårlig med strøm i skogen. Dernest får du ikke krefter nok fra en elektrisk sag.

Når du skal bruke motorsag, skal du huske at du ikke skal jobbe over hodehøyde, og du skal være kledd med nødvendig verneutstyr. Selve sagen skal også være sikkerhetsmessig i orden.

Derfor bør du alltid be om å få teste den i butikken før du kjøper den. Dytt frem kjedebremsen, og sjekk at den virker umiddelbart. Den skal heller ikke stoppe kjedet tilfeldig en gang iblant.

Husk også å teste hvor enkelt eller vanskelig det er å starte sagen, både kald og varm, og pass gjerne på at du får med et såkalt sikkerhedskjede til sagen.

Det er en spesiell type sagkjede, som reduserer risikoen for at sagen skal slå opp mot deg ved et uhell – det kan i ytterste konsekvens redde livet ditt. Når disse tingene er på plass, er du klar til kjøpe deg motorsag.

Slik har vi testet motorsager

Åtte motorsager, mange store trestammer og en innleid erfaren bruker av motorsager var viktige komponenter i denne testen av motorsager.

Vi startet med å lage en temmelig stor testoppstilling av en rekke stammer på bukker, der selve sagetesten kunne foregå. Deretter testet vi hver enkelt sag ved å sage en masse skiver av stammene. Det gjorde at vi kunne finne ut hvordan sagene reagerte på både lett og hardt press.

Under testen vurderte vi hvor raskt og enkelt sverdet kom gjennom stammene, for å finne ut hvor mye rå styrke de forskjellige sagene hadde. Vi vurderte vekt og balanse på sagene, og om de forskjellige grepene og sikkerhetsanordningene fungerte bra.

I tillegg sjekket eksperten vår hvordan maskinene oppførte seg i en såkalt “kast-situasjon”, der spissen på sverdet treffer treet og slår opp mot den som sager.

Her var vi glade for å ha en erfaren motorsagbruker til å teste for oss. Dette er nemlig ikke noe du skal fremprovosere for moro skyld, ettersom du risikerer å bli truffet av sverdet, noe som er direkte livsfarlig. 

I testen teller: Sikkerhet 40%, ergonomi/betjening 30% og styrke 30%

STIHL MS 193 C

Nydelig sag, men litt svak

Ergonomisk på toppen og enkel å betjene. Men den mangler krefter til sagingen.

Det føles umiddelbart godt å få denne sagen i hendene. Den er lett, og den er enkel å betjene. Lavt vibrasjonsnivå og kjede-brems som fungerer perfekt. Alt er utformet ergonomisk og pent i en lekker kvalitet.

Dessverre må det en nøkkel til når kjedet skal strammes, og det er også ergerlig at fang-tappen er støpt inn i plastkap-pen rundt motoren. Det gjør det umulig å bytte den ut.

I tillegg er det en sørgelig mangel på krefter. Kjedet kjører lystig rundt så lenge det ikke rører ved noe. Men setter du kjedet mot noe, for eksempel en trestamme, går det i stå uten å bli presset.

Hvis dette er slik det skal være, har vi problemer med å se hvorfor du skal gå til innkjøp av denne sagen.

Sikkerhet: 9
Ergonomi/betjening: 9
Styrke: 3

Samlet karakter: 7,2

Motoreffekt: 1,3 kW
Sverdlengde: 35 cm
Kjedestramming: m. verktøy
Vekt tom u. sverd: 3,5 kg
Totalvekt: 4,4 kg
Sett til: 4190 kroner
www.stihl.no

RYOBI RCS 5133 CB

Tung sag med mye viberasjoner

Kreftene er bra, men vekten er høy, og kjedebremsen er vi ikke helt fornøyde med.

Sagen virker umiddelbart litt gammeldags, men den har noen fine detaljer og velfungerende knapper. Choken sitter fint plassert og er lett å betjene, og med kraftige håndgrep får du virkelig godt tak i sagen.

Produsenten har plassert mange fine sikkerhets- og betjeningsanvisninger på selve sagen. Det er en god idé. 

Alle sikkerhetsanordninger er i orden på denne sagen, bortsett fra kjedebremsen, som må dyttes langt frem før den virker etter hensikten. Det koster på sikkerheten – og på tryggheten.

En sag med full tank veier over 6,5 kg, og det blir du sliten av i lengden. Særlig når sagen rister så mye som den gjør. Det går faktisk utover den ellers positive bedømmelse av sagen.

Sikkerhet: 8
Ergonomi/betjening: 5
Styrke: 8

Samlet karakter: 7,1

Motoreffekt: 2,0 kW
Sverdlengde: 33 cm
Kjedestramming: m. verktøy
Vekt tom u. sverd: 5,3 kg
Totalvekt: 6,6 kg 
Sett til: 2499 kroner
no.ryobitools.eu

TESTVINNER: HUSQVARNA 445E TRIOBRAKE

Ingen over, ingen ved siden av

Vi kunne ikke finne noe å sette fingeren på. Denne sagen er uovertruffen.

En meget sterk sag med solid overskudd, uansett hva vi satte den til å sage. Det var tydelig at sagen ikke hadde problemer med den tykke stammen. Den skar lett og uproblematisk  gjennom den hver gang. 

Godt design, fint ergonomisk (skrått) håndgrep til venstre hånd og tankdeksler som er lette å åpne og lukke uten verktøy.

Et stort pluss gir vi for den nye “triobrake”. Det er en ekstra kjedebrems som sitter i det bakerste håndgrepet, slik at det ikke bare er venstre hånd som nødstopper kjedet. Hvis sagen gjør et kast bakover, aktiveres den bakerste kjedebremsen av  høyre hånd raskere enn den fremste kjedebremsen. 

Husqvarna 445E er kort og godt verdt alle pengene.

Sikkerhet: 10
Ergonomi/betjening: 10
Styrke: 10

Samlet karakter: 10

Motoreffekt: 2,1 kW
Sverdlengde: 33 cm
Kjedestramming: u. verktøy
Vekt tom u. sverd: 5,2 kg
Totalvekt: 6,3 kg 
Sett til: 4799 kroner
www.husqvarna.com/no

HUSQVARNA 435

God sag når du lærer den å kjenne

Rå styrke har den ikke, men den er lett å betjene, og den har lite vibrasjoner. 

En sag uten de helt store kreftene, noe som gjør at den litt for lett går i stå under saging. Når du har lært maskinen å kjenne, finner du dog ut hvordan du utnytter den til kanten av maksimal yteevne, og du kan sage løs uten stopp underveis.

Vibrasjonsnivået er lavt, så du kan sage i lengre perioder uten å bli nummen i fingrene. 

Tankdekslene er enkle å åpne og lukke, også når det er kaldt og du har på hansker. Men det er litt vanskelig å komme til  luft­filteret, og det er irriterende at du må bruke en nøkkel for å stramme kjedet. 

Kjedebremsen skal ikke presses særlig langt frem før den slår inn. Det er bra. Til gjengjeld er det liten plass til hånden på grunn av kjedebremsen.

Sikkerhet: 8
Ergonomi/betjening: 8
Styrke: 6

Samlet karakter: 7,4

Motoreffekt: 1,6 kW
Sverdlengde: 33 cm
Kjedestramming: m. verktøy
Vekt tom u. sverd: 4,2 kg
Totalvekt: 5,2 kg 
Sett til: 3899 kroner
www.husqvarna.com/no

JONSERED CS 2240 S

God allroundmaskin til skog og hage

Utmerket styrke og vekt, men det mangler litt på brukervennligheten.

Kjedet strammes uten bruk av verktøy, noe vi synes alle sagprodusenter bør innføre. Vekten er grei, det samme er  vibrasjonsnivået. Du kan fint bruke sagen i timesvis uten å få  numne, hvite fingre. 

Men det er irriterende at tankdekslene er vanskelige å håndtere, og at det fremste bøylegrepet er vinklet, slik at det ikke er godt å holde på.

Startfunksjonen til sagen  fungerer til gjengjeld godt, og rent styrkemessig klarer sagen seg også fint. 

Vi undrer oss over at dekselet til luftfilteret er satt fast med tre bøyler, som angivelig skulle bety at det kan tas av uten verktøy. Men bøylene er så stramme at du likevel er nødt til å bruke verktøy for å løsne dem.

Sikkerhet: 8
Ergonomi/betjening: 8
Styrke: 7

Samlet karakter: 7,7

Motoreffekt: 1,8 kW
Sverdlengde: 33 cm
Kjedestramming: u. verktøy
Vekt tom u. sverd: 4,4 kg
Totalvekt: 5,4 kg 
Sett til: 3985 kroner
www.jonsered.no

MCCULLOCH CS 450 ELITE

Sterk sag med gode egenskaper

Sager tykke stammer godt, og du merker nesten ingen vibrasjoner når du sager.

Det er en sterk maskin vi har med å gjøre her. Den skjærer fint gjennom alle stammer uten å miste pusten iblant.

Startgrepet og hele start-funksjonen fungerer som det skal, akkurat som kjedebremsen er lett å aktivere, i tillegg uten at den skal dyttes særlig langt frem. Tankdekslene er til å åpne og lukke uten verktøy, men de kunne vært enklere å få tak på med arbeidshansker på.

En fin detalj er at kombi-nøkkelen, som bl.a. brukes når du skal rense luftfilter og skifte kjede, sitter fast i bunnen av sagen. Da vet du alltid hvor du har den. Det er særlig praktisk når du ikke bruker sagen hjemme i hagen. Kjedet strammes uten verktøy, og du merker ikke vibrasjoner i sagen.

Sikkerhet: 10
Ergonomi/betjening: 9
Styrke: 9

Samlet karakter: 9,4

Motoreffekt: 2,0 kW
Sverdlengde: 33 cm
Kjedestramming: u. verktøy
Vekt tom u. sverd: 5,3 kg
Totalvekt: 6,2 kg 
Sett til: 3190 kroner
www.mcculloch.com/no

GODT KJØP: DOLMAR PS32CTLC

Mye motorsag for pengene

Ikke lynraskt, men stødig og rolig sager den seg gjennom alt vi byr den på.

Sagen virker ganske lett og enkel å håndtere, og den sager seg uproblematisk gjennom treet. Den leveres med et sikkerhetskjede, som gjør at det nesten er umulig å få den til å slå oppover, også selv om du stikker sverdspissen rett inn i treet. 

Vibrasjonsnivået er akseptabelt, hele sagen føles faktisk mindre aggressiv enn mange andre motorsager.

Det fremste håndtaket er litt skrått, noe som gjør at det er godt å holde. Og kjedebremsen sitter godt fast, så den er lett å aktivere. Til gjengjeld er hånd-taket på startsnoren for lite. Det glipper lett, slik at du mister taket når du drar i startsnoren.

Fangtappen er en del av plastkappen. Det er ikke smart, fordi den ikke kan skiftes ut. 

Sikkerhet: 8
Ergonomi/betjening: 8
Styrke: 6

Samlet karakter: 7,4

Motoreffekt: 1,35 kW
Sverdlengde: 35 cm
Kjedestramming: u. verktøy
Vekt tom u. sverd: 4,2 kg
Totalvekt: 5,2 kg 
Sett til: 1990 kroner
www.makita.no

AL-KO BKS 4540

Tung, forsvak og for mye viberasjoner

Best til å trimme trærne i hagen med. Du skal ikke prøve å felle trær med den.

Over sju kilo med full tank er ganske mye å slepe rundt på i lenger tid. Når sagen samtidig vibrerer mye, blir det et problem. I tillegg til dette er kjedebremsen elastisk, slik at den kan komme til å stoppe kjedet på feil tidspunkt, noe som er voldsomt irriterende.

Fangtappen er lett å skifte ut, og det er enkel tilgang til luftfilteret ved bare å løsne en fingerskrue. Men pussig nok må du bruke verktøy når du skal stramme kjedet. 

Krefter er det dårlig med. Motorsagen klarer ikke tykke stammer, og duger ikke til timeslange økter. Men til rask beskjæring av trærne i hagen er den fin. Skal du kappe opp en mengde vinterved, anbefaler vi heller at du ofrer litt mer penger og kjøper en bedre sag.

Sikkerhet: 7
Ergonomi/betjening: 5
Styrke: 4

Samlet karakter: 7,4

Motoreffekt: 1,7 kW
Sverdlengde: 40 cm
Kjedestramming: m. verktøy
Vekt tom u. sverd: 6,1 kg
Totalvekt: 7,3 kg 
Sett til: 1540 kroner
www.al-ko.no