Verktøyguide: Velg riktig verktøy til jobben

Å ha riktig verktøy er viktig. Vår nye gjør-det-selv-ekspert Anders Ulsten viser deg hvilke verktøy du bør ha i verktøykassen din.


Mange prosjekt er enklere enn du tror, mener Vi i Villas nye Gjør-det-selv-ekspert Anders Ulsten.

I løpet av året vil Anders vise mengder av morsomme hjemmeprosjekt i Vi i Villa. Her velger han det rette verktøyet slik at du lykkes!

Anders arbeider som freelance ”media-journalist-snekker” det innebærere at han  produserer bygg- og testreportasjer for magasiner og nett. Tidligere arbeidet han som tømrer i større og mindre firmaer. Han har også arbeidet foran og bak kameraet i flere tv-programmer. Han holder også på med tester for bladet Gjør Det selv.

Her er verktøyene Anders mener at du trenger:

Liten verktøykasse

Leier du bolig eller du mener at du ikke er så ”handy”, kan du altid ringe etter hjelp. Men skal du henge opp et bilde eller fikse noe på et møbel, trenger du likevel litt basisverktøy. Vi foreslår følgende:

1. Hammer
Kjekt å ha til mye, velg en som ikke er for stor, men som passer til mange bruksområder og som man kommer til med selv der det er trangt om plassen.

2. Målbånd/tommestokk
Man trenger alltid noe å måle med. Velger man målebånd finns det modeller med en ekstra finesse som gjør at man også kan ta innvendige mål. Smart også å kunne låse målbåndet på aktuell avlesning.

3. Skrutrekker, skiftenøkkel og kniv
Jeg føler meg naken om jeg ikke har min lille skrutrekker med meg. Til den fantastiske prisen av 30 kroner får du et verktøy som kommer til å redde deg i mange situsasjoner. Nesten hver dag er det noe som trenger å skrus og fikses, da er det kjekt å ha den for hånden, klart til bruk. Fire forskjellige bits følger med, man vrir helt enkelt på håndtaket for å få fram de forskjellige bitsene. Har man i tillegg den minste skiftenøkkelen i lommen og en slirekniv i beltet er man uslåelig!

4. Skurekker med Li-Ion batteri
Selv om maskinen skal være billig, bør du satse på den nye batteriteknikken. Batteriene holder lengre og du slipper å kjøpe nye. Selv om du kun bruker maskinen en gang i mellom bør du velge en med selvlåsende chuck, to hastigheter og som har lav vekt. Kjøp bor og bits av god kvalitet. Om du velger 14,4 V eller 18V er et pris og behovsspørsmål

5. Sag
Finner du fra en femtilapp og oppover, sjekk at det ikke er for grove tenner, for da blir ikke snittene så pene. Håndtaket bør også være godt å holde i.

Middels verktøykasse

En nyvekket interesse for å skape og bygge selv?  Da er det på tide å la verktøyskassen vokse litt.

6. Borskrutrekker
En 18 volts maskin gir ofte mer kraft og styrke. Det er praktisk med to batterier, så slipper du å vente på neste lading. De fleste maskinene kan kjøpes med ett eller to batterier. Hurtiglader, lampe og 13 mm chuck for å klare litt tøffere jobber. Pent design får du på kjøpet!

7. Sirkelsag med ”grep” og laser
For drøye tusenlappen får du en sirkelsag som du bruker til å kutte planker og plater.  Med sagen kan du også trimme nedre kant på din nye trefasade, som ikke er vinklet og kappet på lengden. Selvfølgelig perfekt til å kappe planker når du bygger terrasse.

8. Stikksag
Mellomklassemodellene som lavprisvarehusene selger holder fint her. Pass bare på at du ikke ”tvinger” sagen fremover, da er det vanskelig å sage langsmed en tenkt linje samt at du ”brenner” treet. NB kjøp dyre sagblad, så merker du ikke at du har spart inn på selve maskinen. Vil du koste på deg en dyrere stikksag, får du en helt annen maskin med stillbar hastighet, vinklingsbar fotplate, verktøysløst bladbytte og mye mer. 

Stor verktøykasse

Nå er det alvor, det er slutt på å ringe håndverkere, nå er det ”gjør-det-selv” som gjelder. Men skal man sette i gang et større prsojekt, må man også ha godt verktøy. Ikke nødvendigvis dyre, men gode.

9. Dykksag
Dykksagen i kombinasjon med linjal gir et perfekte snitt som dessuten er helt rette. Det blir nøyaktig hver gang. Riktig nok må man legge i en 3-6000 kroner, men har du først begynt å jobbe med denne sagen kommer du til å undre deg over alle som ennå ikke har rukket å kjøpe en. De fleste forhandlere tilbyr i dag disse sagene i forskjellige prisklasser.

10. Krittsnor
Et enkelt produkt som proffene bruker når de skal markere en rett linje. Marker to punkter langt fra hverandre (for eksempel der man vil sette opp en vegg). Dra ut snoren mellom de to punktene og ”knips” til med det innfargete snøret. Da får man en helt rett linje som man kan sette opp plankene. Koster fra en femtilapp og oppover.

11. Slagdrill
Skal man bore i tøffere betongvegger trenger man en slagdrill. Bosch sin lille tøffing Ueno Maxx går rett på med sin pneumatiske slagfunksjon (bra kraft). Vanlige bor passer ikke, så man må kjøpe de riktige borene. Andre fabrikanter tilbyr gode slagdriller der vanlige bor og bits passer. De har 13 mm chuck og maskinen klarer relativt store bor uten problem.

12. Multiverktøy
Dette er verktøyet som løser de problemene som beseiret deg tidligere. Kappe, slipe og skjære der det er trangt og vanskelig å komme til. Langs gulvet, i merkelige vinkler og i posisjoner der armene må bøyes i alle mulige retninger. Har du først prøvd denne maskinen, innser du hvor mye du har savnet den tidligere. Finnes fra ca 600 kr og opp til 3-4000 kroner.