Når man skal bytte ut vinduene er det en fordel å være to.
Når man skal bytte ut vinduene er det en fordel å være to. Bilde: Istockphoto

Vinduer - Bør du bytte eller renovere vinduene?

Feil stil, dårlig kvalitet eller for dårlig varmeisolering. Årsakene til at du vil bytte vinduer kan være mange. Spørsmålet er om du skal skifte ut hele vinduet, renovere eller bytte glass?

Hva er grunnen til at man ønsker å bytte vinduer? Vi har spurt Per Sjøhult som er leder av den svenske glassbransjeforeningen og Børje Gustavsson på SP, Sveriges tekniske forskningsinstitutt om å hjelpe oss med å forklare forskjellige begrep om vinduer.

Er dine vinduer energisløsere?

Flytter dere møblene ut fra veggen? Virker det som om dere «fyrer for kråka»? Da kan det være smart å sjekke om du bør kjøpe nye vinduer eller skifte glass i de gamle.

Per Sjøhult på Glassbransjeforeningen (Gbf) synes det er både sunt og økonomisk ikke å kjøpe nye vinduer, men heller renovere de gamle.

Ved å bytte ut et av vinduene til et energiglass minsker du både energitap og kulderas. Isoleringsverdien øker med opp mot 40 prosent. Ønsker du det ennå bedre setter du inn et isolerglass i innerrammen.

Det er naturligvis også viktig at vinduene er tette.  Sørg for å montere gode tetningslister og at det er godt isolert rundt vinduene.

Fordelene med å energieffektivisere vinduene er:

  • Lavere oppvarmingskostnader
  • Mindre varmelekkasje
  • Bedre innekllima
  • Mindre Kulderas

Familien Løfvenberg bor i en bolig fra 1918. Vinduene har ikke vært byttet siden 70-tallet. Familien ønsker å sette inn energieffektive vinduer. Foto: Victor Brott.

Familien Løfvenberg bor i en bolig fra 1918. Vinduene har ikke vært byttet siden 70-tallet. Foto: Victor Brott.

Er vinduene dine i dårlig stand?

Treverket fliser seg opp. Kittet løsner. Malingen flasser. Det er på tide å gjøre noe.

Men hva du skal gjøre, kommer an på i hvor dårlig stand vinduene er. Vinduene dine bør vedlikeholdes med jevne mellomrom, slik at jobben ikke blir for stor og uoverkommelig.

– Ofte er det solid treverk i eldre vinduer som det er vel verdt å ta vare på, sier Per Sjøhult.

Skal du vaske vinduene dine bør du gjøre det om våren.

Ved å renovere kan du beholde eldre glass med levende og vakre overflater. Men, du kan også renovere vindusrammer og sette isolerglass i dem.

Er derimot vinduene råtne, bør du skifte dem ut med nye vinduer.

Børje Gustavsson synes også at du skal tenke over om en renovering av dårlige vinduer er verdt jobben.  

– Hvor mange år til vil vinduene klare seg? Det er en stor jobb å renovere vinduer som kanskje likevel kun blir halvgode.

Vitsen med helt nye vinduer er også at du får ned U-verdien og får lavere energikostnader.

Er vinduene dine stygge eller i feil stil?

Husets forrige eier renoverte kanskje uten å ta hensyn til det estetiske. Eller synes du at stilen på vinduene er kjedelig?

Da er det virkelig på tide å bytte hele vinduet. Har du et gammelt hus finnes det nå mange moderne vinduer som er laget i gammel stil.

Du kan også kjøpe gamle, renovere dem og kanskje sette inn energiglass. Eller sette inn gamle glass i nyrenoverte vindu.  De fleste vindusprodusentene har vinduer i gammel stil som passer til eldre hus. 

Det finnes også noen snekkerverksteder som har spesialisert seg på å lage vindu som er helt tilpasset akkurat ditt hus.

Å renovere de gamle vinduene koster fra ca. 3000 kroner.  Nye finnes i en mengde prisklasser.  Det er viktig å sjekke kvalitet, U-verdier osv.  Innhent tilbud fra flere.

U-verdi - hva er det?

Vinduets U-verdi viser hvor godt glass, karm og ramme isolerer. U-verdien bør altså være så lav som mulig. Et eldre, koblet to-glass vindu har ca. 2.8-3.0 i U-verdi. Med en energiglassrute kommer U-verdien ned i  1.8. Setter du dessuten inn en isolerrute, blir U-verdien 1.3-1.5. Et godt, nytt vindu har en U-verdi på ca. 1.0. Se også etter Enova Anbefaler-merket , det er de mest energibesparende.

For deg som vil bytte vinduer selv

Skal du totalrenovere et vindu og bytte glass, trenger du kunnskap, tid og tålmodighet. 

Har du ikke tid bør du kontakte en glassmester. Glassmesteren tar med seg vinduet til verkstedet sitt og renoverer det der.

For å sikre at gjeldene lover og regler blir fulgt, bør du helst velge en som er tilknyttet en bransjeforening eller innehar gyldig mesterbrev, og som gir garantier dersom noe går galt.

Et helt nytt vindu kan man godt klare å montere selv dersom man er litt hendig.

– Men, det er ikke det letteste. Det kan være vel anvendte penger å få en blikkenslager til å montere vindusblekket, sier Børje Gustavsson, som samtidig tipser om at man ikke bør ta ut fem vindu på en gang, men heller gjøre seg ferdig med ett om gangen.  Er vinduene merket med Enova Anbefaler, får du de mest energibesparende vinduene.

– Begynn arbeidet om morgenen slik at du har hele dagen på deg. Det kan ta alt fra et par timer til en hel dag å bytte et vindu.

Vær nøye med å rette det opp slik at det står i vater. Å sette inn kiler rundt vinduet er litt pirkete. Tenk på at vinduet kan være tungt., det kan være lurt å være to om monteringen.

Tips til deg som skal bytte vindu selv:

  • Mange som monterer vinduer monterer karmen med rammen i, men Børje Gustavsson tipser om at det kan være enklere å jobbe med karmen løs.
  •  Bruk tekniske hjelpemidler som oppblåsbare puter for å lette arbeidet. Finnes i velassorterte byggvarehus.
  • – Monteringene må gjøres bedre, spesielt når det gjelder vindusblekk. Selv om du gjør det helt riktig, kan det være vanskelig å få det helt tett.
  • Trevinduer kan være litt vanskelige å få helt tette i hjørnene av karmen.
  • – Dermed blir ikke forbindelsen til vindusblekket garantert tett. Det kan være nok at det blåser kraftig, så renner vannet over kanten og renne inn i konstruksjonen.
  •  Tetningen rundt vinduetmå skje i to skritt uavhengig av veggenes konstruksjon. Risikoen for lekkasje minsker markant, sier Børje Gustavsson. SPs forskning viser at en sekundær tetning skal finnes under vinduene og gå opp en bit på stenderne ved siden av vinduet.
20. mars 2012
Mer om Vinduer
Annonsørinnhold

VELUX Bonus - et bonusprogram for montører

At god luft er viktig for alle, er nemlig noe VELUX tar på alvor, og gjør sitt beste for å bidra til, men vi kunne aldri klart det uten montøren! 

Annonsørinnhold

Ta kontroll for et sunt inneklima

Har du noen gang tenkt over hvor mye du egentlig befinner deg innendørs? Trolig er du ikke i nærheten av svaret.

Annonsørinnhold

Løsningen for dagslys i hus med flate tak!

Med et vindu montert i flate hustak forvandles hjemmets mørkeste krok til en opplyst oase.

Annonsørinnhold

Puss opp med takvinduer!

Mange erfarer at etter hvert som tiden går og familien vokser, så oppstår behovet for modernisering og oppdatering av huset.

Forleng vinduets levetid - 9 tips til hvordan du gjør det selv

Du kan selv forlenge vinduets levetid - vi viser deg hvordan.

Finn ditt perfekte vindu

Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du...

Smart maling av vinduer

Har vinduskarmene begynt å flasse? Uten maling trekker det fukt inn i treverket, så gjør noe med saken før vinduet blir ødelagt. Vi viser deg den beste framgangsmåten for å friske opp vinduene utendørs.

Ikke skift ut eldgamle vinduer

Har du vinduer fra før 1940, bør du tenke deg godt om før du bytter dem ut. Eldre vinduer er ofte langt bedre enn nye.

Når bør du bytte vinduene?

Begynner husets øyne å se litt slitne ut? Gamle vinduer kan fint repareres, men noen ganger lønner det seg å kjøpe nye. Estetikk og energiforbruk er to...

Ro og fred med støydempende vinduer

Støydempede vinduer gir deg ro innendørs selv om trafikken dundrer forbi utendørs. Her får du vite mer om vinduer som holder støyen ute.

Velg vinduer med god u-verdi

Jo lavere u-verdi det er på vinduet ditt, desto større isoleringsevne har det. Varmetapet gjennom vinduet måles i u-verdi, derfor er det viktig at du...

Vedlikehold av vinduer

Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Norske vinduer best i verden

I Norge produseres verdens beste trevinduer. Det hevder SINTEF Byggforsk.

Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Mer enn bare glass

Valget av vindusglass påvirker energiutgifter, inneklima, støynivå og sikkerhet.