Olaf Piekarski spunser et vindu til Røros kirke. Vinduene i kirken er 250 år gamle.
Olaf Piekarski spunser et vindu til Røros kirke. Vinduene i kirken er 250 år gamle. Bilde: on Holm Lillegjelten

Ikke skift ut eldgamle vinduer

Vinduer

Har du vinduer fra før 1940, bør du tenke deg godt om før du bytter dem ut. Eldre vinduer er ofte langt bedre enn nye.

Det er ikke bare utseendet som gjør de gamle vinduene verd å bevare, men også kvaliteten, i følge eksperter.

– Moderne vinduer har langt kortere levetid enn de originale og må derfor raskere skiftes ut. Mens levetiden til nyere vinduer anslås til rundt 20-30 år, kan 100 år gamle vinduer fint forlenge levetiden med 100 nye år dersom de blir riktig behandlet, sier Olaf Piekarski.

Han er restaureringssnekker og leder av Antikvarisk Verksted ved Bygningsvernsenteret på Røros.

På 1960-tallet kom Husmorvinduet. Med store ruter uten sprosser og en vippefunksjon, var det langt enklere å rengjøre. I løpet av få år var det moderne vinduet en suksess i Norge, og masseproduksjonen var i gang.

– Det er lett å forstå hvorfor mange gikk over til disse enkle og moderne vinduene, men i dag ser vi at de eldre vinduene også gjør nytten og ofte passer langt bedre til det opprinnelige huset eller fasaden de er laget for, sier Simen Bjørgen i Norsk Kulturminnefond.

Norsk Kulturminnefond gir hvert år 60 millioner kroner i støtte til bevaring og restaurering av verneverdige kulturminner.

– Vinduene er en viktig del av fasadens autentisitet. De er husets øyne utad, sier Bjørgen.

Han synes det er positivt at folk søker om støtte til å ta vare på gamle vinduer istedenfor å bytte dem ut. Også rent funksjonelt kan det være en fordel å bevare de originale.

– Ikke alt er bedre nå enn før. Mange av vinduene er laget spesielt for å passe inn i huset eller bygningen. Et nytt vindu passer ikke nødvendigvis inn i målene, og fuktskader kan oppstå, forklarer han.

Dersom du har eldgamle vinduer i boligen din bør du tenke deg godt om før du bytter dem ut.  Foto: Getty Images

Valgte det beste

Det er materialbruken og byggemetoden som gjør de gamle vinduene så solide. Treverket ble valgt med omhu.

– Rammen på vinduene er ofte bygget av kjerneved som er den innerste delen av stammen. Dette treet er hardere og mer varig enn den ytterste delen av treet. Den inneholder også harpiks som fungerer som impregnering, forklarer Piekarski.

Teak er en tresort man ikke bruker i dag av hensyn til regnskogen.

– Har man et slikt vindu, bør man ta godt vare på det. De er nærmest evigvarende og spesielle med sin mørke farge, sier Piekarski.

Når det gjelder glasset, er det først og fremst det estetiske som er viktig når det kommer til bevaring.

– Hvis du går rundt i en by med eldre bebyggelse vil du fort se hvilke glass som er nye og gamle. De nye er glattere og har et annet skinn i seg enn de gamle. Vinduene har mye å si for fasadens utseende, sier han.

Holder tett

Mange innen byggbransjen oppfordrer beboere i gamle hus til å bytte ut vinduer og dører. Det argumenteres ofte med at eldre vinduer har stort energitap. I følge eksperten er det ikke alltid riktig.

– Setter man inn et innervindu med en god tettning som de fleste med originalvinduer gjør, blir energitapet nesten ubetydelig sammenliknet med nyere vinduer. Doble glass kan være like lydisolerende som moderne vinduer, sier Piekarski.

17. november 2014
Mer om Vinduer
Automatiske Velux-vinduer kan gjøre underverker med et rom.
Annonsørinnhold

Julegaven hele familien vil elske!

Vinduer Årets julegave kan gjøre underverker i hjemmet! 

Hva betyr dugg på vinduene?

Vinduer Dugg på vinduene kan være et varselstegn. Men det kan også være et tegn på kvalitet.

Forleng vinduets levetid - 9 tips til hvordan du gjør det selv

Vinduer Du kan selv forlenge vinduets levetid - vi viser deg hvordan.

Finn ditt perfekte vindu

Vinduer Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du hjelp til å ta en glassklar beslutning.

Smart maling av vinduer

Vinduer Har vinduskarmene begynt å flasse? Uten maling trekker det fukt inn i treverket, så gjør noe med saken før vinduet blir ødelagt. Vi viser deg den beste...

Når bør du bytte vinduene?

Vinduer Begynner husets øyne å se litt slitne ut? Gamle vinduer kan fint repareres, men noen ganger lønner det seg å kjøpe nye. Estetikk og energiforbruk er to...

Ro og fred med støydempende vinduer

Vinduer Støydempede vinduer gir deg ro innendørs selv om trafikken dundrer forbi utendørs. Her får du vite mer om vinduer som holder støyen ute.

Velg vinduer med god u-verdi

Vinduer Jo lavere u-verdi det er på vinduet ditt, desto større isoleringsevne har det. Varmetapet gjennom vinduet måles i u-verdi, derfor er det viktig at du...

Spar penger med nye vinduer

Vinduer Vinduene er husets øyne, det er de som gir huset personlighet og særpreg. Derfor er det et viktig valg når de gamle vinduene skal skiftes ut med nye....

Vedlikehold av vinduer

Vinduer Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Flott utsikt med riktig vindu

Vinduer Nye vinduer gir lavere energikostnader, mindre støy, bedre inneklima – og ingen trekk. Men er det enkelt å bytte? Og hva skal jeg bytte til?

Norske vinduer best i verden

Vinduer I Norge produseres verdens beste trevinduer. Det hevder SINTEF Byggforsk.

Bør du bytte vinduer?

Vinduer Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Mer enn bare glass

Vinduer Valget av vindusglass påvirker energiutgifter, inneklima, støynivå og sikkerhet.

Takvindu gir lys og rom

Vinduer Å slippe inn lyset ovenfra, fra et takvindu, gir ikke bare lys hele dagen. Et takvindu åpner også opp muligheter for å ta i bruk ubenyttede deler av...