Slipp inn dagslys

Alle merker gleden av sol og dagslys ute, men er vi flinke nok til å få dagslyset inn?


Takvindu gir mye lys da lyset kommer direkte ovenfra, her VELUX takvindu brukt i kjøkkenet. Foto: Solveig Grande

– I utgangspunktet vil jeg si kontant nei, er svaret vi får fra Lyskultur. Kunnskapssenteret for lys og direktør Petter N. Haug er klar i sin tale.

– Noe av grunnen til det er utfordringene vi har her oppe ved våre breddegrader. Vi har ofte lav sol ute og er veldig opptatt av solskjerming. Dette fordi det er ubehagelig å få solen rett inn i stua. Vi bruker mye gardiner og annen solskjerming, og har planter og pynt i vinduene som skygger for lyset.

I tillegg bruker vi mye mørke farger på gardiner og ellers i rommet, og det stjeler lys.

På kontinentet ser vi gjerne det motsatte. Det står mindre i vinduet, det er lettere gardiner eller kanskje ikke gardiner i det hele tatt. Dette kommer nok av vår tradisjon med å gjøre det koselig rundt oss, lage hygge inne om kvelden og om vinteren, utdyper Haug.

Dagslyset påvirker oss
Hele kroppen vår påvirkes negativt ved lite dagslys, og gjør oss søvnige og mer stresset, ifølge Haug. Lite lys trigger søvn- og stresshormoner og gjør kroppen vår mer stresset. Hans beste tips er å gå ut for å få lys, samt å få dagslyset inn i boligen og inn på kontoret.

– Jeg skal ikke si at dagslys er medisin, men det er helt klart en energikilde i seg selv. Kunstig lys vil aldri fullt ut kunne erstatte dagslys, selv om produsentene prøver å lage lys som ligner dagslys. Kunstig lys er viktig for å gi en god og fleksibel belysning, og skape atmosfæren man ønsker. Her i Norge bruker vi mye gult lys som ligner deler av utelyset vårt, og vi er opptatt av å skape lun belysning om vinteren og kvelden, forteller han.

Balansert lys
Skal man bygge nytt eller bygge om bør man bruke tid på planløsningen og lysinnslippet. Her har man muligheten til å tenke ut en ideell løsning med gode, store vindusflater og overlys, samt å planlegge interiøret og møbleringen i forhold til vinduene.

Planlegg møbleringen slik at den passer til vindusflatene og unngå eksempelvis at sofaen havner foran et lavt vindu.

Oppholdsrom bør ligge slik at de har lys på ettermiddagen og kvelden, mens det på nordsiden kan ligge rom hvor man ikke er så avhengig av lys, eksempelvis bad eller soverom.

Bruk av farger er også veldig viktig med hensyn til lyset. Lysere flater vil reflektere dagslyset mye bedre inn i rommet. Lyskultur forklarer at et fem meter dypt rom vil fortsatt få mye lys hvis det er lyse farger i rommet, men ikke et rom i mørke farger. – Så stor er faktisk forskjellen, poengterer Haug.

Takvindu gir mye lys da lyset kommer direkte ovenfra, og er en god måte å kunne balansere lyset i et hus. Tenk på mulighetene eksempelvis midt i huset hvor det ofte er lite lys, i trappeløpet eller på badet. Takvinduet er også en smart måte å få inn dagslys uten nødvendigvis tilhørende innsyn.

Bruk lysdesigner
Ved bygging av hus anbefaler Haug ikke overraskende å bruke en egen lysdesigner.

– En lysdesigner vil kunne gi den perfekte balansen mellom dagslys, kunstlys og energibruk. Lysdesigneren vil også være et viktig bindeledd i byggeprosessen for å sikre gode lysforhold.

Det koster litt å bruke en lysdesigner, men man tjener det inn ved at lyset planlegges på et tidlig stadie, mener Haug.

– Det koster atskillig mer å lage gode løsninger for lys når huset er bygget ferdig. Ferdighusleverandører og arkitekter er flinke til å bistå, men de skal gjerne dekke mange behov samtidig.

En lysdesigner har spisskompetanse på dagslys, belysning og farger – og er også forpliktet til å tenke på energibruk, bifaller Lyskulturs direktør.

Varmetap
– I Norge har vi hatt tradisjon med å bruke små glugger til vinduer på grunn av faren for varmetap, meddeler Haug.

– Nå kan vi imidlertid tillate oss større vinduer fordi vi har bedre isolering. Ved god isolasjon, og valg av riktig type glass, bør ikke dette være noen begrensning. Isolasjon og glassflater bør velges avhengig av hvor i landet man bor, det er ulik gradering av isolasjonsglass i forhold til temperatursvingninger og krav til støyisolasjon. Vi kan greie oss med to-lags isolerglass på Østlandet, men trenger kanskje tre-lags på Røros, forklarer han.

Moderne vinduer har minimalt med varmetap, og luftsirkulasjonen demmer opp for varmetapet eksempelvis gjennom gulvvarme. – Igjen er planleggingen viktig, skyter Haug inn.

Innenfor solskjerming skjer det nå en utvikling; ny teknologi gjør at det utvikles glasstyper med ulik solskjerming. Glasset skjermer for solen, men slipper lyset inn. Glass som reflekterer sollyset utvikles, det finnes til og med glass med varmeskjold – som slipper inn lys, men ikke for mye varme. Så får vi glede oss over ny teknologi, og utsikter til mer dagslys.

Få dagslyset inn

  • Planlegg vinduer og lysinnslipp i huset på en god og balansert måte. 
  • Bruk vinduer og glassflater i større grad. 
  • Overlys/takvindu gir mye lys og slipper dagslyset inn der det kommer fra – ovenfra. 
  • Lyse farger på vegger, tak og gulv ”sprer” lyset langt innover i huset.
  • Sørg for lyse farger rundt vinduene slik at lyset reflekteres. 
  • Bruk lyse, lette gardiner i vinduene, og husk at planter og pynt stenger lyset ute. • Lag gardinopphenget bredere enn vinduet, slik at gardinene kan trekkes helt ut fra vinduet. 
  • Bruk solblending som skjermer uten å stenge lyset ute.