Slipp inn dagslys

Alle merker gleden av sol og dagslys ute, men er vi flinke nok til å få dagslyset inn?


Takvindu gir mye lys da lyset kommer direkte ovenfra, her VELUX takvindu brukt i kjøkkenet. Foto: Solveig Grande
– I utgangspunktet vil jeg si kontant nei, er svaret vi får fra Lyskultur. Kunnskapssenteret for lys og direktør Petter N. Haug er klar i sin tale.

– Noe av grunnen til det er utfordringene vi har her oppe ved våre breddegrader. Vi har ofte lav sol ute og er veldig opptatt av solskjerming. Dette fordi det er ubehagelig å få solen rett inn i stua. Vi bruker mye gardiner og annen solskjerming, og har planter og pynt i vinduene som skygger for lyset.

I tillegg bruker vi mye mørke farger på gardiner og ellers i rommet, og det stjeler lys.

På kontinentet ser vi gjerne det motsatte. Det står mindre i vinduet, det er lettere gardiner eller kanskje ikke gardiner i det hele tatt. Dette kommer nok av vår tradisjon med å gjøre det koselig rundt oss, lage hygge inne om kvelden og om vinteren, utdyper Haug.

Dagslyset påvirker oss
Hele kroppen vår påvirkes negativt ved lite dagslys, og gjør oss søvnige og mer stresset, ifølge Haug. Lite lys trigger søvn- og stresshormoner og gjør kroppen vår mer stresset. Hans beste tips er å gå ut for å få lys, samt å få dagslyset inn i boligen og inn på kontoret.

– Jeg skal ikke si at dagslys er medisin, men det er helt klart en energikilde i seg selv. Kunstig lys vil aldri fullt ut kunne erstatte dagslys, selv om produsentene prøver å lage lys som ligner dagslys. Kunstig lys er viktig for å gi en god og fleksibel belysning, og skape atmosfæren man ønsker. Her i Norge bruker vi mye gult lys som ligner deler av utelyset vårt, og vi er opptatt av å skape lun belysning om vinteren og kvelden, forteller han.

Balansert lys
Skal man bygge nytt eller bygge om bør man bruke tid på planløsningen og lysinnslippet. Her har man muligheten til å tenke ut en ideell løsning med gode, store vindusflater og overlys, samt å planlegge interiøret og møbleringen i forhold til vinduene.

Planlegg møbleringen slik at den passer til vindusflatene og unngå eksempelvis at sofaen havner foran et lavt vindu.

Oppholdsrom bør ligge slik at de har lys på ettermiddagen og kvelden, mens det på nordsiden kan ligge rom hvor man ikke er så avhengig av lys, eksempelvis bad eller soverom.

Bruk av farger er også veldig viktig med hensyn til lyset. Lysere flater vil reflektere dagslyset mye bedre inn i rommet. Lyskultur forklarer at et fem meter dypt rom vil fortsatt få mye lys hvis det er lyse farger i rommet, men ikke et rom i mørke farger. – Så stor er faktisk forskjellen, poengterer Haug.

Takvindu gir mye lys da lyset kommer direkte ovenfra, og er en god måte å kunne balansere lyset i et hus. Tenk på mulighetene eksempelvis midt i huset hvor det ofte er lite lys, i trappeløpet eller på badet. Takvinduet er også en smart måte å få inn dagslys uten nødvendigvis tilhørende innsyn.

Bruk lysdesigner
Ved bygging av hus anbefaler Haug ikke overraskende å bruke en egen lysdesigner.

– En lysdesigner vil kunne gi den perfekte balansen mellom dagslys, kunstlys og energibruk. Lysdesigneren vil også være et viktig bindeledd i byggeprosessen for å sikre gode lysforhold.

Det koster litt å bruke en lysdesigner, men man tjener det inn ved at lyset planlegges på et tidlig stadie, mener Haug.

– Det koster atskillig mer å lage gode løsninger for lys når huset er bygget ferdig. Ferdighusleverandører og arkitekter er flinke til å bistå, men de skal gjerne dekke mange behov samtidig.

En lysdesigner har spisskompetanse på dagslys, belysning og farger – og er også forpliktet til å tenke på energibruk, bifaller Lyskulturs direktør.

Varmetap
– I Norge har vi hatt tradisjon med å bruke små glugger til vinduer på grunn av faren for varmetap, meddeler Haug.

– Nå kan vi imidlertid tillate oss større vinduer fordi vi har bedre isolering. Ved god isolasjon, og valg av riktig type glass, bør ikke dette være noen begrensning. Isolasjon og glassflater bør velges avhengig av hvor i landet man bor, det er ulik gradering av isolasjonsglass i forhold til temperatursvingninger og krav til støyisolasjon. Vi kan greie oss med to-lags isolerglass på Østlandet, men trenger kanskje tre-lags på Røros, forklarer han.

Moderne vinduer har minimalt med varmetap, og luftsirkulasjonen demmer opp for varmetapet eksempelvis gjennom gulvvarme. – Igjen er planleggingen viktig, skyter Haug inn.

Innenfor solskjerming skjer det nå en utvikling; ny teknologi gjør at det utvikles glasstyper med ulik solskjerming. Glasset skjermer for solen, men slipper lyset inn. Glass som reflekterer sollyset utvikles, det finnes til og med glass med varmeskjold – som slipper inn lys, men ikke for mye varme. Så får vi glede oss over ny teknologi, og utsikter til mer dagslys.

Få dagslyset inn

  • Planlegg vinduer og lysinnslipp i huset på en god og balansert måte. 
  • Bruk vinduer og glassflater i større grad. 
  • Overlys/takvindu gir mye lys og slipper dagslyset inn der det kommer fra – ovenfra. 
  • Lyse farger på vegger, tak og gulv ”sprer” lyset langt innover i huset.
  • Sørg for lyse farger rundt vinduene slik at lyset reflekteres. 
  • Bruk lyse, lette gardiner i vinduene, og husk at planter og pynt stenger lyset ute. • Lag gardinopphenget bredere enn vinduet, slik at gardinene kan trekkes helt ut fra vinduet. 
  • Bruk solblending som skjermer uten å stenge lyset ute.

 

23. oktober 2008
Mer om Vinduer
Annonsørinnhold

VELUX Bonus - et bonusprogram for montører

At god luft er viktig for alle, er nemlig noe VELUX tar på alvor, og gjør sitt beste for å bidra til, men vi kunne aldri klart det uten montøren! 

Annonsørinnhold

Løsningen for dagslys i hus med flate tak!

Med et vindu montert i flate hustak forvandles hjemmets mørkeste krok til en opplyst oase.

Annonsørinnhold

Puss opp med takvinduer!

Mange erfarer at etter hvert som tiden går og familien vokser, så oppstår behovet for modernisering og oppdatering av huset.

Annonsørinnhold

Ta kontroll for et sunt inneklima

Har du noen gang tenkt over hvor mye du egentlig befinner deg innendørs? Trolig er du ikke i nærheten av svaret.

Automatiske Velux-vinduer kan gjøre underverker med et rom.
Annonsørinnhold

Julegaven hele familien vil elske!

Årets julegave kan gjøre underverker i hjemmet!

Hva betyr dugg på vinduene?

Dugg på vinduene kan være et varselstegn. Men det kan også være et tegn på kvalitet.

Forleng vinduets levetid - 9 tips til hvordan du gjør det selv

Du kan selv forlenge vinduets levetid - vi viser deg hvordan.

Finn ditt perfekte vindu

Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du...

Smart maling av vinduer

Har vinduskarmene begynt å flasse? Uten maling trekker det fukt inn i treverket, så gjør noe med saken før vinduet blir ødelagt. Vi viser deg den beste...

Ikke skift ut eldgamle vinduer

Har du vinduer fra før 1940, bør du tenke deg godt om før du bytter dem ut. Eldre vinduer er ofte langt bedre enn nye.

Når bør du bytte vinduene?

Begynner husets øyne å se litt slitne ut? Gamle vinduer kan fint repareres, men noen ganger lønner det seg å kjøpe nye. Estetikk og energiforbruk er to...

Ro og fred med støydempende vinduer

Støydempede vinduer gir deg ro innendørs selv om trafikken dundrer forbi utendørs. Her får du vite mer om vinduer som holder støyen ute.

Vedlikehold av vinduer

Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Norske vinduer best i verden

I Norge produseres verdens beste trevinduer. Det hevder SINTEF Byggforsk.

Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no