Takvindu gir lys og rom

Å slippe inn lyset ovenfra, fra et takvindu, gir ikke bare lys hele dagen. Et takvindu åpner også opp muligheter for å ta i bruk ubenyttede deler av huset.

Ofte er det mer lønnsomt å restaurere og utnytte den plassen i huset man allerede har, enn å flytte. Kanskje finnes det ubenyttet plass i huset som man kan ta i bruk når familien vokser, firmaet flytter hjem eller man rett og slett vil ha flere og større rom.

Loftet er ofte et av disse ubrukte stedene. For mange en bra oppbevaringsplass, men kanskje også en unødvendig avfallsplass.

Dagslys i mørk passasje

Nye rom trenger lys. Men kanskje ikke bare nye rom, allerede eksisterende rom kan også ha behov for bedre lys. Ønsker man mer lys og en følelse av luft og rom, kan et eller flere takvinduer være løsningen. Ideelle steder for montering av takvinduer kan være en mørk passasje i huset, i trappen, eller i overbygg som føles mørke.

– Nå omtaler man takvinduer med begrep som skylight eller himmellys, sier Mats Ohlsson i Velux.

– Ta for eksempel en bolig på et plan med en takvinkel på 15 til 18 grader, og generelt sett altfor dårlig innslipp av lys. For ikke å snakke om alle disse 70-tallshusene som har elendig lysforhold i toppetasjen. Disse konstruksjonene vil få et mye bedre innslipp av lys ved hjelp av takvinduer som gir tilgang til lyset fra himmelen, sier Ohlsson.

Et takvindu slipper inn tre ganger så mye lys som et vindu i tilsvarende størrelse montert i en ark.

Passe lys sommer som vinter

Mulighetene for variasjon er mange. Det går an å plassere flere ved siden av hverandre for på den måten å øke innslippet av lys. Man kan også forlenge et takvindu med et såkalt fasadevindu, og på den måten øke følelsen av lys og rom. Men tenk også på at det kan bli for mye lys. Om sommeren, når solen er på sitt høyeste, vil man ofte avskjerme og dempe lyset. Alt avhenger av hva rommet skal benyttes til, og når det brukes.

– Et vanlig gavlvindu gir på ingen måte samme lyseffekt som et takvindu eller flere, sier Mats Ohlsson.

– Et takvindu passer alltid. Men Sverige er et u-land når det gjelder takvinduer. Ofte er det snakk om byggetradisjoner, og i Sverige foretrekker man ofte et karnapp eller en ark. Da skal man tenke på at et takvindu gir tre ganger så mye lys, informerer Ohlsson.

Men hva med lekkasjer, de fleste gjennomføringer er ofte problemfylte?

– Det er svært sjelden takvinduet som lekker, svarer Mats Ohlsson. Er det et problem, så er det kassen rundt. I forhold til lekkasjer er dagens bestemmelser og konstruksjoner både strengere og sikrere enn tidligere. De fleste takvinduer er også sikret mot at man kan tråkke gjennom. Noe som innebærer at man faktisk kan stå på glasset uten at det knuser.

Spørsmål og svar på om takvinduer

Hva koster et takvindu?

  • Et standard takvindu med utvendige aluminiumsplater og som er hvitmalt innvendig i størrelsen 78 x 140 cm inklusive monteringssett med utvendige plater, isoleringsramme og vinduskrave koster ca. 5 000 kroner. (Pris fra Velux)

Kan man sette i et takvindu selv?

  • Er man litt snekkerkyndig, er det ikke noe problem. Men sørg for å gjennomgå monteringsanvisningen nøye før du starter arbeidet.

Om man har et gammelt takvindu, hvordan kan man se om det er ok, eller om det må byttes?

  • Ofte er det selve monteringen som må skiftes da de gamle vinduene sitter på en kasse. Gangjernene eller pakningene kan også være slitne eller dårlig smurt. De gamle vinduene var utstyrt med enkelt- eller dobbeltglass. Nå brukes energiglass. Glasset i et vindu fra Velux har en U-verdi på 1,3 og hele konstruksjonen på 1,5.

Hvordan pusser man et takvindu?

Takvinduer er som regel vendbare 180 grader, slik at man kan pusse dem fra innsiden. Men man skal også tenke på at et takvindu utsettes for atskillig mer fuktighet enn et normalvindu og rengjør seg selv derfor bedre. Innsiden må man dog pusse selv.

Hvilke typer solbeskyttelse finnes og hvordan fungerer disse?

Det finnes markiser som kan monteres på yttersiden. Disse følger glasset og stenger varmen ute. Det går også an å benytte vanlige gardiner, rullgardiner og blendingsgardiner. Siden et takvindu ofte er utenfor vanlig rekkevidde, bør disse alternativene være utstyrt med en fjernkontroll.

23. oktober 2008
Mer om Vinduer
Annonsørinnhold

VELUX Bonus - et bonusprogram for montører

At god luft er viktig for alle, er nemlig noe VELUX tar på alvor, og gjør sitt beste for å bidra til, men vi kunne aldri klart det uten montøren! 

Annonsørinnhold

Ta kontroll for et sunt inneklima

Har du noen gang tenkt over hvor mye du egentlig befinner deg innendørs? Trolig er du ikke i nærheten av svaret.

Annonsørinnhold

Løsningen for dagslys i hus med flate tak!

Med et vindu montert i flate hustak forvandles hjemmets mørkeste krok til en opplyst oase.

Annonsørinnhold

Puss opp med takvinduer!

Mange erfarer at etter hvert som tiden går og familien vokser, så oppstår behovet for modernisering og oppdatering av huset.

Forleng vinduets levetid - 9 tips til hvordan du gjør det selv

Du kan selv forlenge vinduets levetid - vi viser deg hvordan.

Finn ditt perfekte vindu

Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du...

Smart maling av vinduer

Har vinduskarmene begynt å flasse? Uten maling trekker det fukt inn i treverket, så gjør noe med saken før vinduet blir ødelagt. Vi viser deg den beste framgangsmåten for å friske opp vinduene utendørs.

Ikke skift ut eldgamle vinduer

Har du vinduer fra før 1940, bør du tenke deg godt om før du bytter dem ut. Eldre vinduer er ofte langt bedre enn nye.

Når bør du bytte vinduene?

Begynner husets øyne å se litt slitne ut? Gamle vinduer kan fint repareres, men noen ganger lønner det seg å kjøpe nye. Estetikk og energiforbruk er to...

Ro og fred med støydempende vinduer

Støydempede vinduer gir deg ro innendørs selv om trafikken dundrer forbi utendørs. Her får du vite mer om vinduer som holder støyen ute.

Velg vinduer med god u-verdi

Jo lavere u-verdi det er på vinduet ditt, desto større isoleringsevne har det. Varmetapet gjennom vinduet måles i u-verdi, derfor er det viktig at du...

Vedlikehold av vinduer

Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Norske vinduer best i verden

I Norge produseres verdens beste trevinduer. Det hevder SINTEF Byggforsk.

Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Mer enn bare glass

Valget av vindusglass påvirker energiutgifter, inneklima, støynivå og sikkerhet.