Vindusglass i ulike varianter

Valg av glass til boligen er ikke en krystallklar affære. Alle boliger stiller for-skjellige krav til hvilket glass som bør brukes.

Den eneste fellesnevneren for det store spekteret med vindus- og byggeglass som finnes, er at man kan se gjennom det. Daglig leder for Krane Glass & Fasade, Andreas Appelbom, har en filosofi om at enhver bolig har ulike egenskaper, som setter forskjellige krav til valg av vindu.

– Langt på vei de fleste tenker at glass er glass. Men mange faktorer spiller inn, viktigst er vinduets egenskaper med hensyn til varmeinnslipp, isoleringsevne og sikkerhet. Spesielt i Nord-Norge, hvor sola står lavt på himmelen og skinner hele døgnet om sommeren, er det viktig med riktige vinduer. Ved hjelp av nanoteknologi er det utviklet vinduer som reflekterer og absorberer varmestrålene. Disse er ideelle om man har store panoramavinduer, forklarer Appelbom.

Trekk

Et annet fenomen er kulderas, eller trekk. Mange tror trekk skyldes luft som slipper inn mellom dårlige vinduskarmer. Men fenomenet skyldes at vinduene kjøles ned fra utsiden, og møter den varme luften inne. Som man lærte på skolen synker da den kalde luften ned mot gulvet, og ullsokkene må hentes frem.

– Om forskjellen på innetemperaturen og trekkvinden er på mer enn fire grader, føles det kaldt på beina uansett hvor varmt det er inne. Det beste våpenet mot kulderas er en bred panelovn under vinduet. Om ovnen er for kort, forsterkes trekken. Vinduer med trelags energiglass er også effektive, sier Appelbom.


  

bildetekst

  

Dugg er bra

Enkelte vinduer isolerer bedre mot varmetap enn andre, og det sparer både lommeboken og miljøet for unødvendige belastninger.

– Vi har fått noen klager på at vinduer rimer på utsiden. Det er et kvalitetstegn, som tyder på at isolasjonen er god. Når lite varme slipper ut, varmes ikke det ytterste glasset nok til at dugg fordamper, sier Kristian J. Kristiansen, i KraneGlass & Fasade.

 

Tenk sikkerhet

Sikkerhet er den tredje viktige faktoren man må tenke på når man velger glass til boligen.

 

– Laminert glass kan forhindre ulykker ved at det ikke går an å falle igjennom det. Merking av glass som dekker store flater er også en effektiv forsikring mot unødvendige skader. Dessverre er ikke alle entreprenører og utbyggere like observante på sikkerhet knyttet til glass, men de blir stadig flinkere, sier Appelbom.

 

Med det store utvalget av glass, og den stadig økende populariteten glass får som byggemateriale, er det et paradoks at folk flest ikke tenker over hva slags glass som omgir dem.

 

– Glass er en engangsinvestering som varer lenge. Derfor oppfordrer jeg til å tenke kvalitet. Om man fordeler prisen for skikkelig glassmateriale på en boligs totale kvadratmeterpris, blir ikke for-skjellen på godt og dårlig stor. Men i komfort og bokvalitet merker man definitivt forskjell, sier Kristiansen.

 

 

 

 

 

23. oktober 2008
Mer om Vinduer
Annonsørinnhold

VELUX Bonus - et bonusprogram for montører

At god luft er viktig for alle, er nemlig noe VELUX tar på alvor, og gjør sitt beste for å bidra til, men vi kunne aldri klart det uten montøren! 

Annonsørinnhold

Løsningen for dagslys i hus med flate tak!

Med et vindu montert i flate hustak forvandles hjemmets mørkeste krok til en opplyst oase.

Annonsørinnhold

Puss opp med takvinduer!

Mange erfarer at etter hvert som tiden går og familien vokser, så oppstår behovet for modernisering og oppdatering av huset.

Annonsørinnhold

Ta kontroll for et sunt inneklima

Har du noen gang tenkt over hvor mye du egentlig befinner deg innendørs? Trolig er du ikke i nærheten av svaret.

Automatiske Velux-vinduer kan gjøre underverker med et rom.
Annonsørinnhold

Julegaven hele familien vil elske!

Årets julegave kan gjøre underverker i hjemmet!

Hva betyr dugg på vinduene?

Dugg på vinduene kan være et varselstegn. Men det kan også være et tegn på kvalitet.

Forleng vinduets levetid - 9 tips til hvordan du gjør det selv

Du kan selv forlenge vinduets levetid - vi viser deg hvordan.

Finn ditt perfekte vindu

Å skifte vinduer er en investering med flere viktige aspekter – utseende, funksjon, vedlikehold og pris. Hvilke passer deg og ditt hus best? Her får du...

Smart maling av vinduer

Har vinduskarmene begynt å flasse? Uten maling trekker det fukt inn i treverket, så gjør noe med saken før vinduet blir ødelagt. Vi viser deg den beste...

Ikke skift ut eldgamle vinduer

Har du vinduer fra før 1940, bør du tenke deg godt om før du bytter dem ut. Eldre vinduer er ofte langt bedre enn nye.

Når bør du bytte vinduene?

Begynner husets øyne å se litt slitne ut? Gamle vinduer kan fint repareres, men noen ganger lønner det seg å kjøpe nye. Estetikk og energiforbruk er to...

Ro og fred med støydempende vinduer

Støydempede vinduer gir deg ro innendørs selv om trafikken dundrer forbi utendørs. Her får du vite mer om vinduer som holder støyen ute.

Vedlikehold av vinduer

Enten vinduene i boligen er nye eller gamle, trenger de regelmessig vedlikehold.

Norske vinduer best i verden

I Norge produseres verdens beste trevinduer. Det hevder SINTEF Byggforsk.

Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no