Dårlig vanntrykk
Tar det irriterende lang å fylle vann? Det skyldes dårlig vanntrykk. Bilde: iStockphoto

Sliter du med dårlig vanntrykk?

Da bør du sjekke dette. 

Tar det lang tid fyllevannglasset eller ekstra lang tid å fylle opp badekaret? Da sliter du med dårlig vanntrykk i boligen din. Det er irriterende, men heldigvis kan det gjøres noe med.

Vanntrykket i kommunale nett ligger som regel mellom 6 og 11 bar. Trykket i rørene inne i boligen din skal imidlertid ikke være mer enn 4-5 bar, og det sørger redusjonsventilen for. 

– Hvis du finner reduksjonsventilen, kan du se om nåla står på anbefalte fire bar. Trykket synker når du skrur opp en vannkran, men hvis det er mindre enn 2,5 bar, er faren stor for at filteret i ventilen kan ha grodd delvis igjen, sier Bjørn Stensli i Varme & Bad til Newswire. 

At filteret i ventilen gror igjen skyldes smuss og skitt som følger med vannet. 

La rørleggeren rense filteret

Det er forskjell på hva du kan sjekke selv og hva du bør overlate til rørleggeren.

– Reduksjonsventilen befinner seg ofte i vaskerommet eller i et teknisk rom. Den er som regel plassert rett etter stoppekrana på hovedledningen, og før første tappested. Hvis du finner den, er det enkelt å lese av trykket. Men rens av filteret må overlates til rørleggere, sier han.  

Denne styrer vanntrykket i huset ditt. Foto: Funksjonell VVS AS.

Ikke alle boliger er utstyrt med reduksjonsventil. Blokkleiligheter har det vanligvis ikke.

Tilstopping av filtre i tappekraner og dusjhoder kan også påvirke vanntrykket. Særlig i blokker og sameier stenges vannet og rør kappes hver gang noen pusser opp. Når vannet skrus på igjen, kan det løsne rusk og rask som så setter seg i filteret.

– Du kan fint skru ut silen i vannkraner og dusjhodet selv, og rense det. Tilkaller du rørlegger, kan en så enkel operasjon fort koste 1500 kroner. Hyggelig for oss, men helt unødvendig for deg, sier Stensli.

Inntaksfiltrene i dusjarmaturen kan også tette seg over tid og sørge for uønsket lavtrykk. På nettet finner man tips om at rensejobben kan gjøres av amatører hvis man er litt nevenyttig. Det er Varme & Bad helt uenig i.

– Koblinger som innbefatter vann under trykk, bør håndteres av rørlegger. Man klarer gjerne å skru av hovedkrana selv, sannsynligvis å demontere armaturen også. Men når vannet kommer på igjen, er det helt avgjørende at delene er satt helt riktig sammen igjen, sier Stensli.

Det er få som klager på lavt vanntrykk

Dersom hele nabolaget har dårlig trykk, kan det være på tide å kontakte kommunen.

– Vi får omtrent 200 kundehenvendelser i året om trykkforhold, de aller fleste gjelder klager på lavt trykk, sier fagdirektør Magnar Sekse i Bergen kommunes vann- og avløpsetat.

Oslo kommune melder om omtrent samme antall henvelser.

Lekkasjer kan påvirke trykket, men vanntrykket i kommunale rør varier ellers veldig lite, ifølge vann- og avløpsetatene i de to byene.

– Har du lavt trykk, ligger feilen som oftest i det private ledningsnettet i eller utenfor boligen. Begroing i ledningen er en vanlig årsak, med reduksjon av den innvendige diameteren i rørene. I noen tilfeller skyldes for lavt trykk også manglende vedlikehold av private trykkøkningsanlegg, sier Sekse.

Pass på vanntrykket i kjøleskap og oppvaskmaskiner

Vanntrykket i boligen skal ikke være høyere enn fire-fem bar for å unngå at det går ut over rør og apparater inni boligen. Noen apparater skal ikke ha mer trykk enn 1,5-2,5 bar.

– Kjøleskap med isbitproduksjon, kaffemaskiner og oppvaskmaskiner har integrert trykkventil, i hvert fall hvis det er produkter av bra kvalitet. Men hvis produktet er billig og enkelt, må du få en rørlegger til å sette på egen trykkventil. Ellers blir det lekkasje, sier Bjørn Stensli i Varme & Bad.

Kilde: Newswire

27. august 2017
Mer om VVS

Har du en tikkende vannbombe i boligen?

Gamle beredere lager vannskader for millioner.

Ny advarsel mot brannfarlige varmtvannsberedere fra OSO

Etter to nye branner advares det igjen mot brannfarlige varmtvannsberedere fra OSO Hotwaters superserie.

Frosne rør - hva gjør du?

Du skrur på krana og får bekreftet mistanken: vannet er frosset. Hva gjør du nå?

Liten eller stor spyleknapp på toalettet?

Hva er egentlig forskjellen? Og når skal man bruke hvilken? 

Slik unngår du å få kloakk inn i huset

Bruker du toalettet som søppelbøtte, risikerer du at rørene tetter seg. Og at du sitter igjen med kloakk langt oppover veggene.

Slik unngår du frosne rør

Frosne rør kan føre til kostbare skader på boligen. Vi gir deg gode tips og råd om hvordan du unngår problemet, og hva du bør gjøre om uhellet skulle...

Sjekk rørene i tide!

Det er ditt ansvar at avløpsrørene fra huset og ut til den kommunale ledningen er i god stand. 

Utenvendig stoppekran? Har ikke peiling!

Mange huseiere vet ikke at de har en utendørs stoppekran. Det kan bli kostbart ved vannlekkasje.

Slik unngår du frosne vannrør

Frosten kan komme plutselig – sørg da for å gjøre de rette tiltak for å unngå frosne vannrør.

Har du glemt stoppekrana?

Du vet du har ei stoppekran i boligen, men bruker du den? Hvis ikke er det fare for at den gror fast og ikke lar seg stenge når du virkelig trenger det.

Faren ikke over enda

Selv om rørene ikke har gitt etter for kulda til nå, bør du ikke tro at faren er over. Langvarige kuldeperioder øker risikoen for frostsprenging.

Nå fryser vannrørene

Kulda kommer fort – er du forberedt?

Økt frykt for drikkevannsparasitter

Aldri før har så mange som i oktober i år blitt rammet av en mulig vannkatastrofe i Norge.