Har du glemt stoppekrana?

Du vet du har ei stoppekran i boligen, men bruker du den? Hvis ikke er det fare for at den gror fast og ikke lar seg stenge når du virkelig trenger det.


Selv om vi stadig oppfordres til å stenge av vannet når vi reiser bort på ferie, er det mange boligeiere som overser dette rådet. Norstat har gjennomført en undersøkelse for If Skadeforsikring som viser at hele fire av fem aldri stenger vanntilførselen til boligen.

Det å stenge av vannet ved hovedstoppekrana er ikke bare en billig forsikring mot plutselige vannskader når du er bortreist, men det er også med på å holde stoppekrana ved like.

– Tester man ikke stoppekraner med jevne mellomrom, kan det legge seg et belegg inne i krana. Da opplever mange at de ikke klarer å stenge krana helt hvis de får en vannlekkasje, sier rørleggermester Bjørn Stensli i Funksjonell VVS Varme & Bad.

Vet du hvor den er?
Stensli har opplevd mange stoppekraner som ikke lar seg stenge, og i de mest ekstreme tilfellene har rørleggeren måttet få tak i gravemaskin fordi heller ikke den utvendige bakkekranen har latt seg stenge.

– For mange handler det nok først og fremst om å vite hvor stoppekranen befinner seg i boligen og å stenge den før man reiser bort, sier Stensli.

Er du i tvil, så skal boligens hovedstoppekran plasseres før første avgreining i alle innendørs vannforsyningssystemer. Det vil si at du finner den der vannet blir ført inn i huset. I følge Sintef Byggforsk skal slle godkjente ventiler produsert etter 1992 være produsert i avsinkningsbestandig messing.

Kan gi drypplekkasje
– Ved å stenge hovedstoppekrana ved lengre fravær kan man sikre seg mot vannskader. Man bør imidlertid være oppmerksom på at ved å skru på en gammel kran med slitte pakninger kan det oppstå drypplekkasje. Denne drypplekkasjen kan i mange tilfeller stoppes ved å forsiktig stramme mutteren som sitter rundt spindelen i de tilfellene hvor en slik fins, skriver Sintef Byggforsk i bladet Drift og vedlikehold av sanitæranlegg.

Stoppekraner bør stenges når du forlater huset, uansett hvor lenge du blir borte. Med jevne mellomrom bør du også stenge og åpne kranen, slik at du ser at den fungerer. Sintef Byggforsk anbefaler at dette gjøres minst én gang i året.

– Etter mange år i samme stilling kan ventilen være tung å regulere, eller i verste fall kan den ha satt seg fast på grunn av avsinkning. Påføring av kraft kan da medføre at ventilens spindel knekker. Tilslutningsgjengene til stengeventilen kan også utsettes for spenningskorrosjon. Spesielt utsatt er ventiler som står i fuktige vaskerom hvor det lett kan kondensere ammoniakkholdige gasser fra vaskemidler, skriver Sintef Byggforsk.

Slusekraner mest utsatt
I følge Stensli i Varme og Bad er dette først og fremst et problem for slusekraner med spindel.

– Når man først skal stenge denne, knekker ofte spindelen. Skjer det i åpen stilling, får vi ikke stanset lekkasjen raskt. Skjer det i lukket stilling, tar det tid å få vannet tilbake, sier Stensli, og legger til at de nesten aldri har problemer med de nye stoppekranene med kuleventil.

Kilder: Varme og Bad og Sintef Byggforsks blad 753.211 Drift og vedlikehold av sanitæranlegg