Har du glemt stoppekrana?

Du vet du har ei stoppekran i boligen, men bruker du den? Hvis ikke er det fare for at den gror fast og ikke lar seg stenge når du virkelig trenger det.

Selv om vi stadig oppfordres til å stenge av vannet når vi reiser bort på ferie, er det mange boligeiere som overser dette rådet. Norstat har gjennomført en undersøkelse for If Skadeforsikring som viser at hele fire av fem aldri stenger vanntilførselen til boligen.

Det å stenge av vannet ved hovedstoppekrana er ikke bare en billig forsikring mot plutselige vannskader når du er bortreist, men det er også med på å holde stoppekrana ved like.

– Tester man ikke stoppekraner med jevne mellomrom, kan det legge seg et belegg inne i krana. Da opplever mange at de ikke klarer å stenge krana helt hvis de får en vannlekkasje, sier rørleggermester Bjørn Stensli i Funksjonell VVS Varme & Bad.

Vet du hvor den er?
Stensli har opplevd mange stoppekraner som ikke lar seg stenge, og i de mest ekstreme tilfellene har rørleggeren måttet få tak i gravemaskin fordi heller ikke den utvendige bakkekranen har latt seg stenge.

– For mange handler det nok først og fremst om å vite hvor stoppekranen befinner seg i boligen og å stenge den før man reiser bort, sier Stensli.

Er du i tvil, så skal boligens hovedstoppekran plasseres før første avgreining i alle innendørs vannforsyningssystemer. Det vil si at du finner den der vannet blir ført inn i huset. I følge Sintef Byggforsk skal slle godkjente ventiler produsert etter 1992 være produsert i avsinkningsbestandig messing.

Kan gi drypplekkasje
– Ved å stenge hovedstoppekrana ved lengre fravær kan man sikre seg mot vannskader. Man bør imidlertid være oppmerksom på at ved å skru på en gammel kran med slitte pakninger kan det oppstå drypplekkasje. Denne drypplekkasjen kan i mange tilfeller stoppes ved å forsiktig stramme mutteren som sitter rundt spindelen i de tilfellene hvor en slik fins, skriver Sintef Byggforsk i bladet Drift og vedlikehold av sanitæranlegg.

Stoppekraner bør stenges når du forlater huset, uansett hvor lenge du blir borte. Med jevne mellomrom bør du også stenge og åpne kranen, slik at du ser at den fungerer. Sintef Byggforsk anbefaler at dette gjøres minst én gang i året.

– Etter mange år i samme stilling kan ventilen være tung å regulere, eller i verste fall kan den ha satt seg fast på grunn av avsinkning. Påføring av kraft kan da medføre at ventilens spindel knekker. Tilslutningsgjengene til stengeventilen kan også utsettes for spenningskorrosjon. Spesielt utsatt er ventiler som står i fuktige vaskerom hvor det lett kan kondensere ammoniakkholdige gasser fra vaskemidler, skriver Sintef Byggforsk.

Slusekraner mest utsatt
I følge Stensli i Varme og Bad er dette først og fremst et problem for slusekraner med spindel.

– Når man først skal stenge denne, knekker ofte spindelen. Skjer det i åpen stilling, får vi ikke stanset lekkasjen raskt. Skjer det i lukket stilling, tar det tid å få vannet tilbake, sier Stensli, og legger til at de nesten aldri har problemer med de nye stoppekranene med kuleventil.

 

Kilder: Varme og Bad og Sintef Byggforsks blad 753.211 Drift og vedlikehold av sanitæranlegg

30. august 2011
Mer om VVS

Har du en tikkende vannbombe i boligen?

Gamle beredere lager vannskader for millioner.

Ny advarsel mot brannfarlige varmtvannsberedere fra OSO

Etter to nye branner advares det igjen mot brannfarlige varmtvannsberedere fra OSO Hotwaters superserie.

Frosne rør - hva gjør du?

Du skrur på krana og får bekreftet mistanken: vannet er frosset. Hva gjør du nå?

Sliter du med dårlig vanntrykk?

Da bør du sjekke dette. 

Liten eller stor spyleknapp på toalettet?

Hva er egentlig forskjellen? Og når skal man bruke hvilken?

Slik unngår du å få kloakk inn i huset

Bruker du toalettet som søppelbøtte, risikerer du at rørene tetter seg. Og at du sitter igjen med kloakk langt oppover veggene.

Slik unngår du frosne rør

Frosne rør kan føre til kostbare skader på boligen. Vi gir deg gode tips og råd om hvordan du unngår problemet, og hva du bør gjøre om uhellet skulle skje. 

Sjekk rørene i tide!

Det er ditt ansvar at avløpsrørene fra huset og ut til den kommunale ledningen er i god stand.

Utenvendig stoppekran? Har ikke peiling!

Mange huseiere vet ikke at de har en utendørs stoppekran. Det kan bli kostbart ved vannlekkasje.

Slik unngår du frosne vannrør

Frosten kan komme plutselig – sørg da for å gjøre de rette tiltak for å unngå frosne vannrør.

Faren ikke over enda

Selv om rørene ikke har gitt etter for kulda til nå, bør du ikke tro at faren er over. Langvarige kuldeperioder øker risikoen for frostsprenging.

Nå fryser vannrørene

Kulda kommer fort – er du forberedt?

Økt frykt for drikkevannsparasitter

Aldri før har så mange som i oktober i år blitt rammet av en mulig vannkatastrofe i Norge.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no