Vinteren har mange steder vært mild og snøfri.
Vinteren har mange steder vært mild og snøfri. Bilde: GettyImages

Slik unngår du frosne vannrør

Frosten kan komme plutselig – sørg da for å gjøre de rette tiltak for å unngå frosne vannrør.

Når frosten er på vei tilbake er det på tide å stenge vannet ute. Det samme gjelder hver vintersesong.

Like fullt opplever forsikringsbransjen at vi glemmer oss år etter år og at skadene blir stadig mer omfattende både i boliger og hytter.

- Rør som sprekker på grunn av frost kan føre til store skader på badet eller våtrommet. Vi går inn i en sesong der temperaturene skifter brått, og plutselig kan vi bli overrasket med en kuldeperiode. Det er det viktig at du har stengt av vannledninger du ikke bruker, sier rørlegger og talsperson for forbrukernettstedet Skikkeligrørlegger.no, Carsten Skottner Engh.

De beste tipsene for å unngå frosne vannrør og lekkasjeskader:

• Steng av og tøm vannledninger som er utsatt for frost (hageledning osv). Da skrur du av vannet og tapper ut av røret.

• Husk å lukke kjellervinduer og ventiler når kulden setter inn. Det tar ikke lang tid før rørene fryser om de er i nærheten av et åpent vindu. Luft kort og effektivt heller enn å sette vindu på gløtt.

• Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom når du reiser bort.

• Helt uavhengig av frosten. Kjøkkenet er ikke et våtrom, og har som regel ikke sluk. Men stadig oftere oppstår vannskade her. Side-by-side kjøleskap og innebygde kaffemaskiner får mye av skylden. Disse skal ha montert automatisk vannstoppventil og følere.

Rørleggerens tips til vedlikehold

- Det er mye slurv når det kommer til vedlikehold på bad og våtrom. Godt vedlikehold kan redusere sjansen for lekkasjer, og du forlenger levetiden på baderommet, sier Skottner Engh.

1. Sluk bør renses minst en gang i året, men gjerne oftere. Unngå bruk av sterke kjemikalier om du har plastrør ettersom disse kan etse på rørene. Liker du lukten av grønnsåpe eller bruker du andre fettholdige vaskemidler må du rense sluket oftere. Fettet bidrar til å tette rørene og at hår og smuss setter seg fast. Vaskemidler tilpasset baderommet er ikke-alkaliske. Det vil si at de ikke inneholder fettstoffer.

2. Vannlåsene bør også renses minst én gang i året. Nyere vannlåser av plast er lett å skru løs, mens eldre vannlåser av støpejern krever bruk av verktøy. Her må en stor fastnøkkel eller skiftenøkkel som regel til. Sjekk at du har skrudd skikkelig til når du er ferdig.

3. Vannslanger til maskiner bør byttes ut omtrent hvert 10. år. Det beste er å benytte en dobbel sikkerhetsslange med avstenging.

4. Nye avløpsrør under vasken er i dag laget av plast. Plast utvider og trekker seg sammen ved vekselvis bruk av kaldt og varmt vann. Dermed er det nødvendig å sjekke om det er behov for å etter stramme mutterne på skjøtene. I tillegg bør man med jevne mellomrom kontrollere at vannlåsen er tett og tørr.

Kilde: Skikkeligrørlegger

16. januar 2014
Mer om VVS

Har du en tikkende vannbombe i boligen?

Gamle beredere lager vannskader for millioner.

Ny advarsel mot brannfarlige varmtvannsberedere fra OSO

Etter to nye branner advares det igjen mot brannfarlige varmtvannsberedere fra OSO Hotwaters superserie.

Frosne rør - hva gjør du?

Du skrur på krana og får bekreftet mistanken: vannet er frosset. Hva gjør du nå?

Sliter du med dårlig vanntrykk?

Da bør du sjekke dette. 

Liten eller stor spyleknapp på toalettet?

Hva er egentlig forskjellen? Og når skal man bruke hvilken?

Slik unngår du å få kloakk inn i huset

Bruker du toalettet som søppelbøtte, risikerer du at rørene tetter seg. Og at du sitter igjen med kloakk langt oppover veggene.

Slik unngår du frosne rør

Frosne rør kan føre til kostbare skader på boligen. Vi gir deg gode tips og råd om hvordan du unngår problemet, og hva du bør gjøre om uhellet skulle skje. 

Sjekk rørene i tide!

Det er ditt ansvar at avløpsrørene fra huset og ut til den kommunale ledningen er i god stand.

Utenvendig stoppekran? Har ikke peiling!

Mange huseiere vet ikke at de har en utendørs stoppekran. Det kan bli kostbart ved vannlekkasje.

Har du glemt stoppekrana?

Du vet du har ei stoppekran i boligen, men bruker du den? Hvis ikke er det fare for at den gror fast og ikke lar seg stenge når du virkelig trenger det.

Faren ikke over enda

Selv om rørene ikke har gitt etter for kulda til nå, bør du ikke tro at faren er over. Langvarige kuldeperioder øker risikoen for frostsprenging.

Nå fryser vannrørene

Kulda kommer fort – er du forberedt?

Økt frykt for drikkevannsparasitter

Aldri før har så mange som i oktober i år blitt rammet av en mulig vannkatastrofe i Norge.