Tak – Når bør du du skifte tak?

Taket er husets femte fasade, og utsettes for harde påkjenninger hele året - issprengning, snøsmelting, soloppvarming og vann, vann, vann. Hva må vi se etter for å vite når det er på tide å skifte tak?


Du har kanskje endret på alt innvendig i huset ditt. Men hvor lenge siden er det siden du vurderte om taket ditt er i god stand?

– De fleste typer taktekkinger kommer med garantitid. Takstein skal holde i 30 år, shingel i 20 år. Hvis taket er lagt riktig og det ikke har noen produksjonsfeil, så skal det holde minimum så lenge, sier snekker Steinar Garmann Dahle.

– Så for å finne ut når du bør skifte tak, bør man begynne med å regne seg tilbake til når taket ble lagt.

Alder er altså en god indikasjon på når det er på tide å skifte topplokk. Men takets levetid og funksjon påvirkes også av klima, beliggenhet og vedlikehold.

I følge Fløysand tak faller det hvert år nesten 470.000 liter vann på et gjennomsnittstak i Norge. Etterhvert kan det oppstå sprekker i takbelegget. Når vann trenger inn i et tak med sprekkdannelser, oppstår det raskt fuktskader. Mugg og råtesopp angriper takkonstruksjonen, bærebjelker og vegger.

Sprø papp

Nordmenn er glade i å pusse opp inne. Men med et tak som ikke holder vann, kan alt arbeidet være bortkastet, dersom tankene dine ikke også flyr opp på taket. En enkel sjekk av taket kan du greit gjøre selv.

– Dersom du har papptak må du se etter om det sprekker opp eller om asfaltbelegget eller shingelen er slitt bort. Da er det nemlig på tide å skifte tak, og vel så det, sier snekkeren.

Test selv ved å bende litt på pappen nederst ved takrenna. Er den sprø der, er tilstanden sannsynligvis den samme på hele taket. Noen ganger gir taket selv klare signaler om at noe er galt. Dersom takplatene dine sveller av vannlekkasje, blant annet.

– Alle fuktutslag innvendig bør lede til en sjekk av det overliggende. Men du må huske på at lekkasjen ikke nødvendigvis er rett over der skaden vises inne, vann vandrer lenger enn folk tror, sier Garmann Dahle.

Dersom du ofte må fjerne istapper fra taket om vinteren, kan det bety at taket påvirkes av innetemperaturen, noe det ikke skal. Taket skal være kaldt og luftet. I hele takets lengde skal det være en minimumsåpning på 50 mm fra raft til møne når loftet er innredet, og minimum 50 mm åpning ved raft, og en ventil i hver gavlvegg ved uinnredede loft.

Taksjekk

Etter vinteren er det alltid greit å gå over taket for å se om det har blitt noen skader i løpet av sesongen. Er beslag vridd eller takstein sprukket, må du bytte det, sier snekkeren. 

Dersom det renner for mye vann gjennom sprukne takstein og ned til undertaket, kan det etter en stund bli mer å skifte enn bare topplaget.

Sjekk om alle taksteinene er hele og fine. Fjern mose. Finner du sår eller blemmer i takshingelen? Ved luftehatt og pipe finner vi taktekkingens naturlige svake punkter, som lett usettes for skader. Byggmakker tipser kundene sine om å se etter rust, avskalling eller sprekker på alle beslag i tilknytning til takfot, vindski og pipe. Sjekk også at takrenner og eventuelle ventilasjonshetter er i god stand.

Husets femte fasade må også sjekkes innenfra. Undertakets funksjon er å lede bort eventuelt vann og kondens fra overliggende tekking. Skader i tekkingen fører ofte til skader i undertaket. Disse skadene oppdages ofte ved den innvendige sjekken. Misfargede takbord er et tydelig faresignal. Det kan skyldes kondens eller lekkasjer – som i sin tid kan føre til sopp og råte. Så, sjekk utvendig ofte nok, før det innvendige sier i fra til deg.