Bilde: Gunn Beate Reinton Rulnes

Du kan demontere parafinovnen selv

Du trenger hjelp til å fjerne parafintanken, men selve parafinovnen kan du fint fjerne selv.

Montering av ildsted med parafinenhet krever godkjent installatør, men fjerningen kan du ordne selv, så lenge dagtanken og kobberrørene som parafinen går i er tømt. Det samme gjelder selvsagt gamle vedovner.

- Det er viktig å demontere parafinovnen i riktig rekkefølge, ellers kan det bli søl - og parafin lukter ikke godt i et hus. Tøm dagtanken og kobberrørene først, og klipp av rørene, sier daglig leder i Miljø- og graveservice as, Øyvind Meidel.
Når kaminen er fjernet, må tanken i hagen graves opp, sier han.

Forskriftsmessig tett
Når ovnen er fjernet fra veggen og lagt ut på finn.no, må du passe på å tette forskriftsmessig. Er det Lecapipe du har, skal du bruke et gjenmuringslokk, isolasjon og pusse igjen ytterelementet. Er pipa av tegl, tettes hullet med teglstein og pusses, ifølge Maxbo.

Pipen svekkes når pipeveggene ikke har den tykkelsen de skal ha. Tykkelsen på pipeveggene skal være lik over det hele, og blir det hull skal de tettes med sammen materiale som pipen i utgangspunktet er laget av. Det betyr at hvis det er hull i en teglsteins- pipe med 10 centimeter tykke vegger, skal hullet mures igjen med teglstein i samme tykkelse.

Brannbomber
Erfarne skorsteinstettere har funnet mange rare løsninger folk har brukt der røykrøret gikk inn i pipen. Historier om fiskebollebokser, nålefilt, tøyfiller, plast og søppel er ikke sjeldne - og dette er rene brannbomber.

Meld inn nytt
I følge forskriftene til brannvernloven kreves det at alle nye ildsteder eller andre vesentlige endringer ved fyringsanlegget, må meldes til brann- og feievesenet i kommunen. Dagens lovgivning krever at ildstedet godkjennes av en sertifisert forhandler, kvalifisert kontrollør eller kommunal kontrollmyndighet. Du velger selv om du vil montere ildstedet på egenhånd, eller la en godkjent montør ordne alt, godkjenningen inkludert. I noen kommuner må du ha en godkjent kontrollør som utfører arbeidet. Innfesting mellom pipe og ovnsrør er et kritisk punkt, og ikke enkelt å kontrollere etter at ovnen er ferdig montert.

31. august 2011
Mer om Annet om energi

Derfor bør du fjerne oljefyr og tank i 2018

I 2020 blir det forbudt å fyre med fossil olje. Nå skrur Enova opp støtten til de som er tidlig ute med å fjerne oljefyren.

Slik slipper du å fjerne oljetanken

Etter 2020 skal alle norske boliger fase ut bruken av tradisjonell fyringsolje. Men visste du at du kan bruke biofyringsolje som et miljøvennlig alterna...

Varmtvannsbereder - når bør den byttes?

Når bør du bytte ut varmtvannsberederen, og hvor mye kan du spare?

Varmeanlegg

Som energikilde kan du velge elektrisitet, olje, gass, biobrensel, varmepumpe, solenergi eller kombinasjon av de fleste av disse kildene.

Bioenergi i vannbårne systemer

Vannbåren varme er blitt veldig populært, og bioenergi kan lett brukes i vannbårne systemer.

Slik fjerner du parafintank og rør ute

Hvordan går du frem når du skal fjerne parafintanken din?

Har du tenkt på tanken?

En lekk olje- eller parafintank i plenen kan gi deg flere ubehagelige overraskelser.

Gjør deg klar til kjøligere dager

Vi er inne i årets første høstmåned. Det er på tide å gjøre seg klar til kjøligere dager.

Fyr med pellets

Økonomisk og miljøvennlig bruk av bioenergi gir deg 4000–5000 kroner i investeringsstøtte avhengig av hvor i landet du bor.

Flere velger pellets

Flere velger pelletskaminer når de søker om tilskudd fra Enova.

Hva vet du om pelletsfyring?

Det er tre gode grunner til at stadig flere velger å fyre med pellets: komfort, design og økonomi.

Vil ha pant på gamle ovner

Oslo (NW): Utslipp av svevestøv fra fyring kan reduseres med 80 prosent hvis alle gamle vedovner i Norge skiftes ut med nye. Opposisjonen på Stortinget vil ha en nasjonal panteordning for å få fortgang i utskiftningen. Regjeringspartiene nøler.

Mer gass på kjøkkenet

Oslo (NW): Nordmenn er på verdenstoppen i bruk av gass på hyttekjøkkenet. Nå kommer norske hjem etter for fullt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no