Bilde: Miljø og Graveservice AS

Har du tenkt på tanken?

En lekk olje- eller parafintank i plenen kan gi deg flere ubehagelige overraskelser.

Rundt 255.000 boliger i Norge har parafin- eller oljetank i hagen. Som eier er du pliktig til å kontrollere parafin- eller oljetanken din. Direktoratet for sammfunnsberedskap stiller klare krav til utetanker. De skal trykkprøves etter 20-30 år avhengig av om du har glassfiber eller ståltank.

Alle tankeiere bør gjøre seg kjent med Forurensningsforskriftens krav til tilstandskontroll på de ulike typer oljetanker, oppfordrer VVTeknikk.Tilstandskontroller og tiltak på nedgravde tanker er meldepliktige til Vann- og avløpsetaten.

Naboen kan lide
En olje- eller parafintank har begrenset levetid, og de fleste ståltanker må skiftes etter maks 30 år. De fleste forsikringsselskaper dekker skader på huset som følge av at en oljetank springer lekk, men lekker oljen eller parafinen fra din gamle tank ut og skader huset til naboen, kan du få deg en ubehagelig overraskelse, ifølge oljefri.no.

Avkortet forsikring
Er tanken eldre enn 20 til 30 år får du ofte avkortning i forsikringen. Avkorting i forsikring vil si at den beregnede erstatningen reduseres, fordi den forsikrede gjennom grov uaktsomhet selv er skyld i skaden. Det er vanlig at erstaningen reduseres med hele fem prosent i året. Skader fra tanker som er eldre enn 50 år vil da ikke dekkes av forsikringsselskapet, ved avkortning etter 30 år. Dette vil også gjelde for skader påført andremann, skrives det på oljefri.no.

- Jeg har vært vitne til lekkasjer på parafintank i et rekkehusområde, flere av boligene måtte evakuere på grunn av lukten fra parafinen som hadde lekket gjennom dreneringen i nabolaget, sier daglig leder i Miljø- og graveservice as, Øyvind Meidel.

Få forsikringer dekker skader på hagen din. Utlegget for å fjerne tanken og destruere forurenset masse på forskriftsmessig vis, må du da dekke av din egen lomme, uansett hvor gammel tanken din er.

Vanskelig å oppdage
Noen vintre er kalde, andre ikke. Været og temperaturen varierer, og det kan bli vanskelige å følge med på fyringsutgiftene. Dersom tanken er lekk, kan man oppdage det når forbruket øker, men da er det ofte for sent. Når tanken fylles på nytt, forverres problemet, fordi tanken normalt blir fylt med trykk. I verste fall renner oljen tvers gjennom tanken. Det er grunnforholdene som er avgjørende for hvor fort en tank tar skade.

Ifølge VVTeknikk foregår tilstandsjekkene slik:

Ståltanker?: En tilstandsjekk av nedgravde oljetanker behøver ikke koste mange tusen kroner. De fleste nedgravde oljetanker ligger ca en halv meter under bakkenivå. Mannlokk eller inspeksjonsluke må graves frem, det samme gjelder alle rør og rørdeler som er tilkoblet oljetanken før tanken kan inspiseres. Deretter må tanken rengjøres innvendig, for så og sjekkes visuelt, med ultralyd og spesialutstyr. Er korrosjonsangrepene på tanken store krever forskriftene at tanken byttes.

Glassfibertanker: Disse tankene må blottlegges på samme måte som ståltankene, men disse tankene trykkprøves etter leverandørens anvisninger. Noen kommuner krever at glassfibertankene blottlegges i sin helhet. Det er også her viktig at tanken tømmes og rengjøres før kontroll.

31. august 2011
Mer om Annet om energi

Derfor bør du fjerne oljefyr og tank i 2018

I 2020 blir det forbudt å fyre med fossil olje. Nå skrur Enova opp støtten til de som er tidlig ute med å fjerne oljefyren.

Slik slipper du å fjerne oljetanken

Etter 2020 skal alle norske boliger fase ut bruken av tradisjonell fyringsolje. Men visste du at du kan bruke biofyringsolje som et miljøvennlig alterna...

Varmtvannsbereder - når bør den byttes?

Når bør du bytte ut varmtvannsberederen, og hvor mye kan du spare?

Varmeanlegg

Som energikilde kan du velge elektrisitet, olje, gass, biobrensel, varmepumpe, solenergi eller kombinasjon av de fleste av disse kildene.

Bioenergi i vannbårne systemer

Vannbåren varme er blitt veldig populært, og bioenergi kan lett brukes i vannbårne systemer.

Slik fjerner du parafintank og rør ute

Hvordan går du frem når du skal fjerne parafintanken din?

Du kan demontere parafinovnen selv

Du trenger hjelp til å fjerne parafintanken, men selve parafinovnen kan du fint fjerne selv.

Gjør deg klar til kjøligere dager

Vi er inne i årets første høstmåned. Det er på tide å gjøre seg klar til kjøligere dager.

Fyr med pellets

Økonomisk og miljøvennlig bruk av bioenergi gir deg 4000–5000 kroner i investeringsstøtte avhengig av hvor i landet du bor.

Flere velger pellets

Flere velger pelletskaminer når de søker om tilskudd fra Enova.

Hva vet du om pelletsfyring?

Det er tre gode grunner til at stadig flere velger å fyre med pellets: komfort, design og økonomi.

Vil ha pant på gamle ovner

Oslo (NW): Utslipp av svevestøv fra fyring kan reduseres med 80 prosent hvis alle gamle vedovner i Norge skiftes ut med nye. Opposisjonen på Stortinget vil ha en nasjonal panteordning for å få fortgang i utskiftningen. Regjeringspartiene nøler.

Mer gass på kjøkkenet

Oslo (NW): Nordmenn er på verdenstoppen i bruk av gass på hyttekjøkkenet. Nå kommer norske hjem etter for fullt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no