Varmeanlegg

Som energikilde kan du velge elektrisitet, olje, gass, biobrensel, varmepumpe, solenergi eller kombinasjon av de fleste av disse kildene.

Av: Torbjørn D. Farstad, 9. september 2011

Som varmebærer kan du velge gulvvarme, radiatorer eller varmluft.

hvor "vann bærer varme" gir deg mange fordeler som huseier og vannbåren golvvarme blir stadig oftere foretrukket som varmebærer i nye boliger. Systemet er kjent helt tilbake til antiken, men dagens elektroniske styresystemer gir det nye perpektiver i en moderne og energigjerrig bolig. Golvvarme gir god komfort og er særlig fordelaktig for barnefamilier. Barn oppholder seg mye på gulvet i tidlige år.

Et varmeanlegg med vannbåren golvvarme gir deg muligheten til fritt å velge plassering av møbler og innbo. Du unngår ubehagelig punktvarme og får en jevn sirkulasjon av varme i rommet. Systemet er skjult i gulvet og setter derfor ikke luftmasser i bevegelse slik at støv spres omkring i huset. Vannbåren gulvvarme anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund.

Vannbåren gulvvarme åpner for fritt valg av energikilde og kan derfor regnes som en stor fordel om du ønsker å skifte energikilde i løpet av husets levetid. Du kan"fyre" med stort sett hva du ønsker, og du kan velge å varme vannet med én energikilde, med flere, eller med forskjellige i kombinasjon. Eksempelvis kan du velge elektrisk oppvarming når du bygger og vente med investeringer som varmepumpe, solvarme eller biobrensel til senere. Med vannbåren golvvarme kan du også velge en oljekjele eller å koble anlegget ditt til et fjernvarmesystem.

Metoden de fleste forbinder med vannbåren varme er lavtemperatur radiatorer som styres med termostatventiler. Radiatoranlegget varmer opp rommmene ved sirkulasjon av varmtvann i et rørsystem. Radiatorer har en utforming som gir stor overflate og dermed stor varmeavgivelse. Vanligvis er radiatorer plassert under vinduer, hvor de kan dekke hele vindusbredden, de har lang levetid, er robuste og har minimal støvbrenning. Men i dag finnes det andre og mer effektive varmebærere, og en av disse er såkalte "fan coils", viftekonvektorer som har samme dimensjon som radiatorer, men med mye større overflate og derfor effektive som varmekilde. En stillegående vifte gjør at varmeavgivelsen øker betraktelig. I tillegg kan du selvfølgelig velge like mange alternative energikilder som for vannbåren gulvvarme. Har du for eksempel vannbåren gulvvarme i huset og ikke ønsker å legge rør i alle rom, er fan coils et godt tilleggsalternativ.

9. september 2011 Torbjørn D. Farstad
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no