Varmeanlegg

Som energikilde kan du velge elektrisitet, olje, gass, biobrensel, varmepumpe, solenergi eller kombinasjon av de fleste av disse kildene.

Som varmebærer kan du velge gulvvarme, radiatorer eller varmluft.

hvor "vann bærer varme" gir deg mange fordeler som huseier og vannbåren golvvarme blir stadig oftere foretrukket som varmebærer i nye boliger. Systemet er kjent helt tilbake til antiken, men dagens elektroniske styresystemer gir det nye perpektiver i en moderne og energigjerrig bolig. Golvvarme gir god komfort og er særlig fordelaktig for barnefamilier. Barn oppholder seg mye på gulvet i tidlige år.

Et varmeanlegg med vannbåren golvvarme gir deg muligheten til fritt å velge plassering av møbler og innbo. Du unngår ubehagelig punktvarme og får en jevn sirkulasjon av varme i rommet. Systemet er skjult i gulvet og setter derfor ikke luftmasser i bevegelse slik at støv spres omkring i huset. Vannbåren gulvvarme anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund.

Vannbåren gulvvarme åpner for fritt valg av energikilde og kan derfor regnes som en stor fordel om du ønsker å skifte energikilde i løpet av husets levetid. Du kan"fyre" med stort sett hva du ønsker, og du kan velge å varme vannet med én energikilde, med flere, eller med forskjellige i kombinasjon. Eksempelvis kan du velge elektrisk oppvarming når du bygger og vente med investeringer som varmepumpe, solvarme eller biobrensel til senere. Med vannbåren golvvarme kan du også velge en oljekjele eller å koble anlegget ditt til et fjernvarmesystem.

Metoden de fleste forbinder med vannbåren varme er lavtemperatur radiatorer som styres med termostatventiler. Radiatoranlegget varmer opp rommmene ved sirkulasjon av varmtvann i et rørsystem. Radiatorer har en utforming som gir stor overflate og dermed stor varmeavgivelse. Vanligvis er radiatorer plassert under vinduer, hvor de kan dekke hele vindusbredden, de har lang levetid, er robuste og har minimal støvbrenning. Men i dag finnes det andre og mer effektive varmebærere, og en av disse er såkalte "fan coils", viftekonvektorer som har samme dimensjon som radiatorer, men med mye større overflate og derfor effektive som varmekilde. En stillegående vifte gjør at varmeavgivelsen øker betraktelig. I tillegg kan du selvfølgelig velge like mange alternative energikilder som for vannbåren gulvvarme. Har du for eksempel vannbåren gulvvarme i huset og ikke ønsker å legge rør i alle rom, er fan coils et godt tilleggsalternativ.

9. september 2011
Mer om Annet om energi

Derfor bør du fjerne oljefyr og tank i 2018

I 2020 blir det forbudt å fyre med fossil olje. Nå skrur Enova opp støtten til de som er tidlig ute med å fjerne oljefyren.

Slik slipper du å fjerne oljetanken

Etter 2020 skal alle norske boliger fase ut bruken av tradisjonell fyringsolje. Men visste du at du kan bruke biofyringsolje som et miljøvennlig alterna...

Varmtvannsbereder - når bør den byttes?

Når bør du bytte ut varmtvannsberederen, og hvor mye kan du spare?

Bioenergi i vannbårne systemer

Vannbåren varme er blitt veldig populært, og bioenergi kan lett brukes i vannbårne systemer.

Slik fjerner du parafintank og rør ute

Hvordan går du frem når du skal fjerne parafintanken din?

Du kan demontere parafinovnen selv

Du trenger hjelp til å fjerne parafintanken, men selve parafinovnen kan du fint fjerne selv.

Har du tenkt på tanken?

En lekk olje- eller parafintank i plenen kan gi deg flere ubehagelige overraskelser.

Gjør deg klar til kjøligere dager

Vi er inne i årets første høstmåned. Det er på tide å gjøre seg klar til kjøligere dager.

Fyr med pellets

Økonomisk og miljøvennlig bruk av bioenergi gir deg 4000–5000 kroner i investeringsstøtte avhengig av hvor i landet du bor.

Flere velger pellets

Flere velger pelletskaminer når de søker om tilskudd fra Enova.

Hva vet du om pelletsfyring?

Det er tre gode grunner til at stadig flere velger å fyre med pellets: komfort, design og økonomi.

Vil ha pant på gamle ovner

Oslo (NW): Utslipp av svevestøv fra fyring kan reduseres med 80 prosent hvis alle gamle vedovner i Norge skiftes ut med nye. Opposisjonen på Stortinget vil ha en nasjonal panteordning for å få fortgang i utskiftningen. Regjeringspartiene nøler.

Mer gass på kjøkkenet

Oslo (NW): Nordmenn er på verdenstoppen i bruk av gass på hyttekjøkkenet. Nå kommer norske hjem etter for fullt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no