Har du lite plass, for eksempel på hytta, kan en gjennomstrømningsbereder være noe for deg.
Har du lite plass, for eksempel på hytta, kan en gjennomstrømningsbereder være noe for deg. Bilde: Coax

Varmtvannsbereder - når bør den byttes?

Når bør du bytte ut varmtvannsberederen, og hvor mye kan du spare?

Eldre varmtvannsberedere trekker mer strøm enn nye - og du kan spare opptil 50 prosent på å bytte til en ny modell. I snitt går 20 prosent av strømregningene våre til oppvarming av vann.

I følge Enova er det fornuftig med en ny varmtvannsbereder når den gamle er utdatert, ikke fungerer bra eller om du vil bytte av energiøkonomiske hensyn.

Når bør du bytte varmtvannsbereder?
Lekker varmtvannsberederen? Blir vannet aldri varmt i springen? Går tanken tom fortere enn tenåringene dine er ferdig i dusjen? Er tanken eldre enn 15 år? Har du lagt hånden din på tanken i det siste? Føles den varm på utsiden, er varmetapet stort. Det betyr at du bruker mer strøm til varmtvann enn du behøver.

Da bør du ta en titt på varmtvannsberederen din. Og bytt den før den gir helt opp, råder Enova.

Bruk tid på å planlegge utskiftingen. Da finner du typen som passer dere best, og du kan sammenligne priser. De fleste beredere har 10 års garanti.

Penger å spare
Etter oppvarming av huset utgjør varmtvannet den største delen av kilowattimer i døgnet. Her er det penger å spare.

Hvor mye du kan spare kommer an på hvor mye vann du bruker i boligen din. Storforbrukere av varmtvann vil spare mer på å bytte, enn dem som ikke bruker like mye. De nye berederne er bedre isolert.

Sintef Byggforsk har anslått at en familie på fire personer bruker rundt 3500 kWh på varmtvann hvert år. Dessverre går en del av dette energiforbruket bort i varmetap.

– Helst bør man plassere berederen slik at varmen den avgir kommer huset til gode, skriver Sintef Byggforsk i anvisningen Varmtvannsforsyning.

Bedre isolasjon
En bereder isolert med skum vil være inntil tretti prosent bedre isolert enn om det brukes mineralull. Det kan spare deg for flere hundre kroner i året.

– En 200 liters bereder med skumisolasjon vil spare inntil 300 kWh per år sammenliknet med en bereder som er isolert på tradisjonelt vis. Større beredere kan gi ytterligere innsparing, skriver Sintef Byggforsk.

Til enkelte typer toppmatede beredere kan du også få et toppstykke som isolerer berederen ytterligere. Noen nyere modeller har det også integrert. Den isolerer toppen av berederen, inkludert blandeventilen, som vil ha relativt stort varmetap også når det ikke tappes varmtvann. Den sparer inntil 100 kWh per år.

Varmtvann uten tank
De fleste av oss har forrådsberedere, med tank. Det finnes også gjennomstrømningsberedere, som ikke har tank, men som varmer opp vannet ettersom det trengs.

Gjennomstrømningsberedere tar liten plass, og bruker ikke strøm når du ikke bruker varmtvann. Den bruker derimot mer når man tapper varmtvann. Derfor må lønnsomheten knyttes opp mot forbruket ditt.

Drivflaat og Eemax er to leverandører av gjennomstrømningsberedere. På hytta, i hybelen, leiligheten - en slik bereder uten tank frigjør viktig plass, og gir et minimalt forbruk av strøm og varmtvann hvis forbruket ditt ikke er altfor stort.

Mer informasjon:
www.eemax.no
www.drivflaat.no

4. november 2011
Mer om Annet om energi

Derfor bør du fjerne oljefyr og tank i 2018

I 2020 blir det forbudt å fyre med fossil olje. Nå skrur Enova opp støtten til de som er tidlig ute med å fjerne oljefyren.

Slik slipper du å fjerne oljetanken

Etter 2020 skal alle norske boliger fase ut bruken av tradisjonell fyringsolje. Men visste du at du kan bruke biofyringsolje som et miljøvennlig alterna...

Varmeanlegg

Som energikilde kan du velge elektrisitet, olje, gass, biobrensel, varmepumpe, solenergi eller kombinasjon av de fleste av disse kildene.

Bioenergi i vannbårne systemer

Vannbåren varme er blitt veldig populært, og bioenergi kan lett brukes i vannbårne systemer.

Slik fjerner du parafintank og rør ute

Hvordan går du frem når du skal fjerne parafintanken din?

Du kan demontere parafinovnen selv

Du trenger hjelp til å fjerne parafintanken, men selve parafinovnen kan du fint fjerne selv.

Har du tenkt på tanken?

En lekk olje- eller parafintank i plenen kan gi deg flere ubehagelige overraskelser.

Gjør deg klar til kjøligere dager

Vi er inne i årets første høstmåned. Det er på tide å gjøre seg klar til kjøligere dager.

Fyr med pellets

Økonomisk og miljøvennlig bruk av bioenergi gir deg 4000–5000 kroner i investeringsstøtte avhengig av hvor i landet du bor.

Flere velger pellets

Flere velger pelletskaminer når de søker om tilskudd fra Enova.

Hva vet du om pelletsfyring?

Det er tre gode grunner til at stadig flere velger å fyre med pellets: komfort, design og økonomi.

Vil ha pant på gamle ovner

Oslo (NW): Utslipp av svevestøv fra fyring kan reduseres med 80 prosent hvis alle gamle vedovner i Norge skiftes ut med nye. Opposisjonen på Stortinget vil ha en nasjonal panteordning for å få fortgang i utskiftningen. Regjeringspartiene nøler.

Mer gass på kjøkkenet

Oslo (NW): Nordmenn er på verdenstoppen i bruk av gass på hyttekjøkkenet. Nå kommer norske hjem etter for fullt.