Annonsørinnhold

Slik holder familien styr på varmen

Annonse - Energitips

Familien Brynsrud slet lenge med å holde innetemperaturen jevn i sitt store sveitserhus fra slutten av 1800-tallet. Løsningen ble et nytt varmestyringssystem som regulerer temperaturen i seks forskjellige soner. 

– Etter at vi installerte en væske/vann varmepumpe for noen år siden, la vi merke til at det var relativt vanskelig å regulere varmen i huset og holde temperaturen jevn hele året. Vi fikk tips fra en rørlegger som skulle fikse noe på varmepumpen om å installere et varmestyringssystem som skulle sikre effektiv energibruk, redusere strømkostnader og gi bedre inneklima, forteller Espen Brynsrud.

Brynsrud bor sammen med sin kone og fire barn i et 200 kvadratmeter stort sveitserhus fra 1897 på Nordstrand i Oslo.

I løpet av de 14 årene familien har bodd på Nordstrand, har 51-åringen gjennomført flere energibesparende tiltak i det ærverdige huset, fra etterisolering av vegger og utskifting av gamle vinduer til legging av nytt tak og installering av varmepumpe.

Et splitter nytt varmestyringssystem er familiens siste innvestering i bokomfort og trivsel.

– Vi merker stor forskjell allerede nå. Anlegget tar hensyn til endringer i utetemperaturen og styrer innetemperaturen i seks forskjellige soner i både kjeller- og førsteetasjen, noe som gjør at vi kan justere varmen ut ifra hvor vi befinner oss mest. Termostater i hver sone har gitt oss jevn og behagelig temperatur.

Les også:

Våre kjæreste juleblomster

Enkelte planter hører jula mer til en andre. Her er de fem juleblomstene vi aller helst pynter med til jul.

Mye å spare med Enova

Brynsrud brukte 20.000 kroner på varmestyringssystemet. 20 prosent av investeringen fikk han tilbake fra Enova.

51-åringen har benyttet Enovas tilskuddsordning flere ganger tidligere og er svært fornøyd med de nye endringene som trådte i kraft 1. januar 2015.

– Den nye ordningen er fantastisk bra og gjør søkeprosessen så mye lettere. Tidligere kunne man risikere å gå glipp av tilskuddet om ikke all dokumentasjon var i orden. Dessuten fikk man ikke støtte til tiltak som var satt i gang før du søkte. Nå er det bare å vise til faktura, så er pengene på konto etter noen dager, sier Brynsrud før han legger til:

– Det er også fint å se at det finnes støtteordninger som Enovatilskuddet. For meg er det et signal om at flere begynner å ta klima- og miljøutfordringene vi står overfor på alvor.

51-åringen forteller at tilskuddet ikke var utslagsgivende for familiens avgjørelse om å rehabilitere sveitserhuset, men sier at pengene kom godt med. Til sammen har familien fått rundt 25.000 kroner i tilskudd fra Enova de siste årene.

Les også:

Ny IKEA-serie for dyr

Den svenske møbelkjeden lanserer nå en egen serie for hunder og katter!

Brynsrud innrømmer også at først og fremst var bedre bokomfort som var viktigst for familien, og at miljøgevinsten er en bonus.

– Vi kjøpte et gammelt og kaldt hus som trengte å bli tatt hånd om, og målet var å pusse opp slik at vi kunne få en beboelig, moderne bolig. Det handlet først og fremst om å få et hus man trives i, og da var det naturlig å velge klimavennlige løsninger. Det er vanskelig å skille de ulike tiltakene fra hverandre og se hva som har vært mest energibesparende. Men at vi bruker mindre strøm i dag enn det vi gjorde for bare noen få år siden, er det ingen tvil om.

2. september 2016
Mer om Annonse - Energitips
Annonsørinnhold

La vann varme villaen din

Annonse - Energitips Vannbåren varme er den mest behagelige og fleksible måten å varme opp huset ditt på. Den gir et godt og sunt inneklima, og du har flere valgmuligheter med hensyn til energikilde. Klimavennlig er den også.