Annonsørinnhold

Slik holder familien styr på varmen

Familien Brynsrud slet lenge med å holde innetemperaturen jevn i sitt store sveitserhus fra slutten av 1800-tallet. Løsningen ble et nytt varmestyringssystem som regulerer temperaturen i seks forskjellige soner. 

– Etter at vi installerte en væske/vann varmepumpe for noen år siden, la vi merke til at det var relativt vanskelig å regulere varmen i huset og holde temperaturen jevn hele året. Vi fikk tips fra en rørlegger som skulle fikse noe på varmepumpen om å installere et varmestyringssystem som skulle sikre effektiv energibruk, redusere strømkostnader og gi bedre inneklima, forteller Espen Brynsrud.

Brynsrud bor sammen med sin kone og fire barn i et 200 kvadratmeter stort sveitserhus fra 1897 på Nordstrand i Oslo.

I løpet av de 14 årene familien har bodd på Nordstrand, har 51-åringen gjennomført flere energibesparende tiltak i det ærverdige huset, fra etterisolering av vegger og utskifting av gamle vinduer til legging av nytt tak og installering av varmepumpe.

Et splitter nytt varmestyringssystem er familiens siste innvestering i bokomfort og trivsel.

– Vi merker stor forskjell allerede nå. Anlegget tar hensyn til endringer i utetemperaturen og styrer innetemperaturen i seks forskjellige soner i både kjeller- og førsteetasjen, noe som gjør at vi kan justere varmen ut ifra hvor vi befinner oss mest. Termostater i hver sone har gitt oss jevn og behagelig temperatur.

Mye å spare med Enova

Brynsrud brukte 20.000 kroner på varmestyringssystemet. 20 prosent av investeringen fikk han tilbake fra Enova.

51-åringen har benyttet Enovas tilskuddsordning flere ganger tidligere og er svært fornøyd med de nye endringene som trådte i kraft 1. januar 2015.

– Den nye ordningen er fantastisk bra og gjør søkeprosessen så mye lettere. Tidligere kunne man risikere å gå glipp av tilskuddet om ikke all dokumentasjon var i orden. Dessuten fikk man ikke støtte til tiltak som var satt i gang før du søkte. Nå er det bare å vise til faktura, så er pengene på konto etter noen dager, sier Brynsrud før han legger til:

– Det er også fint å se at det finnes støtteordninger som Enovatilskuddet. For meg er det et signal om at flere begynner å ta klima- og miljøutfordringene vi står overfor på alvor.

51-åringen forteller at tilskuddet ikke var utslagsgivende for familiens avgjørelse om å rehabilitere sveitserhuset, men sier at pengene kom godt med. Til sammen har familien fått rundt 25.000 kroner i tilskudd fra Enova de siste årene.

Brynsrud innrømmer også at først og fremst var bedre bokomfort som var viktigst for familien, og at miljøgevinsten er en bonus.

– Vi kjøpte et gammelt og kaldt hus som trengte å bli tatt hånd om, og målet var å pusse opp slik at vi kunne få en beboelig, moderne bolig. Det handlet først og fremst om å få et hus man trives i, og da var det naturlig å velge klimavennlige løsninger. Det er vanskelig å skille de ulike tiltakene fra hverandre og se hva som har vært mest energibesparende. Men at vi bruker mindre strøm i dag enn det vi gjorde for bare noen få år siden, er det ingen tvil om.

2. september 2016
Mer om Annonse - Energitips
Annonsørinnhold

La vann varme villaen din

Vannbåren varme er den mest behagelige og fleksible måten å varme opp huset ditt på. Den gir et godt og sunt inneklima, og du har flere valgmuligheter med hensyn til energikilde. Klimavennlig er den også.