Annonsørinnhold

Fra oljefyrt til oljefri

Med disse 5 stegene erstatter du trygt og enkelt oljefyren med en fornybar oppvarmingsløsning 

1. Forberedelse:

Skaff oversikt over energiforbruket ditt. Har du oversikt over forbruket av strøm og olje over ett år er det tilstrekkelig, men en oversikt over flere år er det beste.

Er det tiltak du kan gjøre for å redusere varmebehovet, for eksempel å isolere kaldloftet eller bytte ut gamle vinduer eller lignende?

Sjekk også hva slags type oljetank du har, hvor gammel den er og hvor den er plassert.

2. Finn alternativet

Les om de ulike alternativene til oljefyring her.  Naturvernforbundet anbefaler solfanger, pellets, ved, varmepumpe og fjernvarme.

Her kan du også lese historier om andre boligeiere som har skiftet ut oljefyren.

Du kan også få en energirådgiver eller en rørlegger på befaring hjem til boligen din for en tilpasset anbefaling.

3. Be om tilbud og befaring fra flere bedrifter:

Velg bedrifter som har erfaring med fornybar varme, og det å skifte ut oljefyr. Kompetansen blant bedriftene varierer, så bruk litt tid på å velge riktig bedrift til jobben.

Naturvernforbundet har gjennom Oljefri kvalitetssikret flere tilbydere av fornybare oppvarmingsløsninger. Les kriteriene her.  Du kan fylle ut skjemaet på forsiden av oljefri.no, så tar de kontakt med deg. 

Det finnes selvfølgelig andre dyktige håndverkere. Be for eksempel om referanser fra tidligere arbeid, og sjekk selskapets økonomi på egenhånd.

Boliger er forskjellige - derfor er det fornuftig å be om en befaring.

Sammenlign tilbudene du får, og velg den utfører du har størst tillit til. Det kan være stor forskjell på hva de ulike bedriftene tilbyr deg, og hva som er inkludert i prisen. Etterspør derfor gjerne totalpris på hele jobben som skal gjøres.

Sjekk at varmesystemet som anbefales har systemer for energimåling og -styring. Da kan du i ettertid kontrollere hvor mye energi du bruker, og får et anlegg som driftes effektivt. 

4. Gjennomfør og rapporter.

Selve utskiftningen tar fra en til to dager hvis du har et oljefyrt ildsted til noen uker, hvis du har et vannbårent oljefyringsanlegg. Nedgravde oljetanker som ikke er i bruk skal renses av sertifisert firma og graves opp. Les mer om nedgravde oljetanker her. 

5. Søk Enova om støtte:

Gjennom Enovatisluddet gir Enova nå støtte til utfasing av oljefyring. Fra 2015 får du støtte til å fjerne oljetanken om du samtidig investerer i en fornybar oppvarmingsløsning. I tillegg støttes fornybare vannbårne oppvarmingsløsninger og andre energismarte tiltak. Støtten er rettighetsbasert. Les mer på enova.no. 

1. desember 2014
Mer om Annonse - Miljøtipset
Annonsørinnhold

Vurderer du fornybar oppvarming?

Her finner du de fornybare og energismarte oppvarmingsløsningene som kutter energikostnadene og gjør forurensende oljefyring eller ineffektive panelovner overflødige!

Annonsørinnhold

Penger å spare ved å velge riktig produkt

Er du på jakt etter nytt kjøleskap eller vaskemaskin? Her finner du de mest energismarte hvitevarene på markedet.

Annonsørinnhold

Slik fyrer du riktig

Vedfyring gir god varme i vinterkulda, men bidrar også til lokal luftforurensing. Her finner du tipsene som gjør vedfyring tryggere, mer effektivt, og...

Annonsørinnhold

Gode grunner til å erstatte oljefyren

Fossil oljefyring er både kostbart og klimaskadelig. Heldigvis finnes det mange gode og energismarte alternativer. Du kan også få økonomisk støtte. Her får du de gode grunnene til å erstatte oljekjelen eller parafinkaminen og bli oljefri.

Annonsørinnhold

Miljøbombe nedgravd i hagen?

Er du en av 150 000 boligeiere i Norge med en nedgravd oljetank i hagen? En oljelekkasje kan gi store skader på bolig og nærområde. Her er informasjon...