Annonsørinnhold

Gode grunner til å erstatte oljefyren

Fossil oljefyring er både kostbart og klimaskadelig. Heldigvis finnes det mange gode og energismarte alternativer. Du kan også få økonomisk støtte. Her får du de gode grunnene til å erstatte oljekjelen eller parafinkaminen og bli oljefri.

Visste du at parafinkaminen i stuen slipper ut mer klimagasser enn en gjennomsnittlig bensinbil i løpet av et år? Har du oljekjel tilsvarer utslippene 3 biler. Ved å bli oljefri reduserer du utslippene av klimagasser med mange tonn hvert eneste år. Dette er et klimatiltak som monner.

Når du fjerner den tilhørende oljetanken slipper du også å bekymre deg for lekkasjefaren disse tankene representerer.

Kostbart og ineffektivt

Prisen på fossil fyringsolje og parafin har aldri vært høyere enn den er nå. Rundt 10 kroner literen må du regne med å betale. Har du parafinkamin og bruker 1 200 liter i året, koster brenselet alene 12 000 kroner i året. En oljefyr bruker fort 3 000 liter olje. Det betyr årlige fyringskostnader på 30 000 kroner. Service på anlegget og kontroll av oljetanken kommer i tillegg.

De fleste oljefyringsanlegg og parafinkaminer mangler også effektiv styring. Dette betyr at du bruker langt mer olje enn du egentlig trenger. De kan i tillegg ha betydelige varmetap. Noen oljefyrer utnytter ikke mer enn 60 prosent av brenselet. Det er ineffektivt.

Fossil oljefyring - snart forbudt

På grunn av de negative konsekvensene med oljefyring har et samlet storting i klimaforliket gått inn for at det i 2020 ikke lenger skal være tillatt å bruke fossil fyringsolje til oppvarming av boliger. Større bygninger skal bare få bruke fossil fyringsolje som reserveløsning til andre oppvarmingsløsninger.

Mange fornybare og energismarte alternativer

Heldigvis finnes det mange gode, fornybare og energismarte alternativer til oljefyring. En parafinkamin kan enkelt erstattes med en luft-luft-varmepumpe, en rentbrennende vedovn, eller en pelletskamin. Gjerne i kombinasjon. En oljekjel kan f.eks ersattes med en luft-vann- eller væske-vann-varmepumpe, eller biokjel for ved eller pellets. Det er også mulig å velge et ildsted med vannkappe.

Solfangere fungerer godt i kombinasjon med andre oppvarmingsløsninger. 

Les mer om fornybare oppvarmingsløsninger på oljefri.no.  

Du får økonomisk støtte

Gjennom ordningen enovatilskuddet gir Enova nå støtte til energismarte tiltak i husholdninger. Flere fornybare oppvarmingsløsninger for vannbåren varme støttes med 10 - 30 000 kroner. Nå får du også 5 – 10 000 kroner i støtte til å fjerne oljetanken hvis du samtidig investerer i en fornybar oppvarmingsløsning.

Les mer om økonomiske støtteordninger på oljefri.no.  

Disse har klart det:

Les om flere som har byttet oljefyren med en fornybar energiløsning her

Les mer om overgang fra fossil oljefyring til fornybar energi på oljefri.no 

1. januar 2015
Mer om Annonse - Miljøtipset
Annonsørinnhold

Vurderer du fornybar oppvarming?

Her finner du de fornybare og energismarte oppvarmingsløsningene som kutter energikostnadene og gjør forurensende oljefyring eller ineffektive panelovner overflødige!

Annonsørinnhold

Penger å spare ved å velge riktig produkt

Er du på jakt etter nytt kjøleskap eller vaskemaskin? Her finner du de mest energismarte hvitevarene på markedet.

Annonsørinnhold

Slik fyrer du riktig

Vedfyring gir god varme i vinterkulda, men bidrar også til lokal luftforurensing. Her finner du tipsene som gjør vedfyring tryggere, mer effektivt, og...

Annonsørinnhold

Miljøbombe nedgravd i hagen?

Er du en av 150 000 boligeiere i Norge med en nedgravd oljetank i hagen? En oljelekkasje kan gi store skader på bolig og nærområde. Her er informasjon om hva du bør gjøre med oljetanken.

Annonsørinnhold

Fra oljefyrt til oljefri

Med disse 5 stegene erstatter du trygt og enkelt oljefyren med en fornybar oppvarmingsløsning