Annonsørinnhold

Miljøbombe nedgravd i hagen?

Er du en av 150 000 boligeiere i Norge med en nedgravd oljetank i hagen? En oljelekkasje kan gi store skader på bolig og nærområde. Her er informasjon om hva du bør gjøre med oljetanken.

Nedgravd miljøversting

En liter fyringsolje kan forurense flere hundre tusen liter grunnvann, og skade jordsmonn, plante- og dyreliv. Derfor skal all oljeskadet jord fjernes når en lekkasje oppdages. Trenger fyringsolje inn i grunnmuren kan lukten gi helseplager. Da kan det hende at gulvet må hugges opp og støpes på nytt. I verste fall må huset rives.

Hvert år skjer det noen hundre lekkasjer fra nedgravde oljetanker. De blir fort kostbare, for mange er ikke forsikret. Da må opprydningen, som kan koste flere hundre tusen kroner, betales av egen lomme. 

Nedgravde oljetanker har begrenset levetid. Denne ståltanken har flere hull.

Tankens eier er ansvarlig

Som tankeier er du ansvarlig ved en lekkasje, og du skal sikre at oljetanken er i god stand. For å unngå lekkasjer finnes det en forskrift for nedgravde oljetanker. Nedgravde oljetanker i stål har en levetid på ca 30 år, glassfibertanker noe lenger. Derfor skal eldre nedgravde oljetanker kontrolleres jevnlig.

Om oljetanken ikke er i bruk skal den renses og fjernes

Les mer om regelverket på oljefri.no.  

Slik fjerner du oljetanken

Mye kan gå galt når en oljetank skal renses og fjernes. Derfor bør du velge et sertifisert firma med erfaring og kompetanse. Slik går du frem for å få oljetanken fjernet:

  1. Skaff mest mulig informasjon om den nedgravde oljetanken.
  2. Innhent tilbud fra sertifiserte tilbydere som tilbyr fjerning/sanering av tank. Oljefri har kvalitetssikret flere slike tilbydere, du kan sende dem en forespørsel via oljefri.no.
  3. Oljetanken blir renset, gravd opp og fraktet til avfallsmottak. Hullet fylles igjen.
  4. Gi kommunen beskjed om at tanken er fjernet.

Les mer om hvordan du fjerner oljetanken på oljefri.no.

Oljetanken tømmes for restolje før den renses med kjemisk rens og graves opp.

Få støtte til å fjerne oljetanken

Enova gir støtte på 5 – 10 000 kroner til å fjerne oljefyrt oppvarmingsløsning og oljetank om du samtidig investerer i en fornybar oppvarmingsløsning. Les mer om støtteordningen på oljefri.no.  

Oljefri har som mål å gjøre det så enkelt og trygt som mulig å erstatte fossil oljefyring med et fornybart alternativ. På oljefri.no finner du informasjon om fornybare oppvarmingsløsninger, rens og fjerning av oljetanker, økonomiske støtteordninger og gode eksempler. I tillegg kan du sende forespørsel til kvalitetssikrede tilbydere.

Oljefri drives av Naturvernforbundet med støtte fra fylkeskommuner, kommuner og lokalt næringsliv.

1. januar 2015
Mer om Annonse - Miljøtipset
Annonsørinnhold

Vurderer du fornybar oppvarming?

Her finner du de fornybare og energismarte oppvarmingsløsningene som kutter energikostnadene og gjør forurensende oljefyring eller ineffektive panelovner overflødige!

Annonsørinnhold

Penger å spare ved å velge riktig produkt

Er du på jakt etter nytt kjøleskap eller vaskemaskin? Her finner du de mest energismarte hvitevarene på markedet.

Annonsørinnhold

Slik fyrer du riktig

Vedfyring gir god varme i vinterkulda, men bidrar også til lokal luftforurensing. Her finner du tipsene som gjør vedfyring tryggere, mer effektivt, og...

Annonsørinnhold

Gode grunner til å erstatte oljefyren

Fossil oljefyring er både kostbart og klimaskadelig. Heldigvis finnes det mange gode og energismarte alternativer. Du kan også få økonomisk støtte. Her får du de gode grunnene til å erstatte oljekjelen eller parafinkaminen og bli oljefri.

Annonsørinnhold

Fra oljefyrt til oljefri

Med disse 5 stegene erstatter du trygt og enkelt oljefyren med en fornybar oppvarmingsløsning