Bilde: Colourbox

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

De fleste har fått med seg at det er mer energieffektivt å varme huset med varmepumpe enn elektriske ovner, at mangelfull isolasjon "stjeler" strøm i form av unødig ekstra oppvarming, og at det er mer lønnsomt å sette på en full oppvaskmaskin enn en halvfull.

Men det finnes også en rekke andre energityver i boligen, og Enova har samlet en liste over de mest vanlige. Noen av dem kjenner du sikkert fra før av, men enkelt av dem vil kanskje overraske deg.

Her er noen av de mer overraskende energityvene:

Ujevne kokekar

Har du gryter eller panner med bulker eller ujevn bunn? I så fall sløser du med strøm hver gang du bruker dem. I følge Enova bruker du opp til 50 prosent mer strøm med slike kokekar enn hvis bunnen er slett.

Feil størrelse
For god utnyttelse av energien bør dessuten kokekarene passe til kokeplatene. Passer ikke pannen helt til noen av kokeplatene, er det bedre å velge den ringen som er litt mindre enn kokekaret.

– Hvis en gryte på 16 cm settes på en 18 cm kokeplate på høyeste trinn, bruker du ca 25 prosent mer strøm enn hvis gryten passer på platen, skriver Enova.

Utnytt ettervarmen
Tradisjonelle kokeplater bruker forholdsvis lang tid på å kjøle seg ned etter de er slått av. Dette kan du dra fordel av ved å slå av platen en stund før maten er ferdig. NB: bruker du gass eller induksjon får du ikke samme effekt.

Rim i fryseren
Rim i fryseren øker strømforbruket. En lur regel å følge er derfor å avrime fryseren når det er mer enn en halv centimeter med rim.

Frostig forglemmelse
Dagens frysere har en innfrysningsfunksjon for hurtig innfrysning som skal sikre kvaliteten på maten. Sjekk om denne funksjonen slår seg av automatisk

– Mange glemmer å slå den av, og dermed kjører denne funksjonen uavbrutt, skriver Enova.

Frossen mat i ovnen
I følge Enova bruker du rundt 30 prosent mer strøm på å steke en frossen stek i forhold til en som er opptint. Lar du derimot steken få tine godt i kjøleskapet, bruker du ikke bare mindre energi på stekingen, men du sparer også energi ved at den frosne steken bidrar til å holde temperaturen nede i kjøleskapet mens den tiner.


Energityv: Riktig bruk av tørketrommel kan spare deg for strøm.

Våt vask
Hvis du bruker tørketrommel, bør du sørge for at klærne får en god omgang med sentrifugering før du hiver dem i tørketrommelen.

– Hvis du bruker tørketrommelen tre ganger i uka, og sentrifugerer med 1600 omdreininger i stedet for 1000, kan du spare 125 kWh i året, hevder Enova. Det aller beste er selvsagt å bruke tørkesnor i stedet.

Fullt lo-filter
Gjør det til en vane å rense lo-filteret på tørketrommelen mellom hver gang du bruker den. Det forkorter tørketiden og reduserer dermed strømforbruket.

Kilde: Enova

30. august 2011
Mer om Energiforbruk og energiberegning

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Sparepærer: Reduser energiforbruket med sparepære

Enova spår en kraftig økning i bruk av sparepærer i 2012. Grunnen er at EU har besluttet at glødelamper skal ut av markedet innen 1. september 2012. En...

Energislukere

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt for fristelsen til å innta en sjokoladekake som jeg nå vil mosjonere bort.

Høye driftsutgifter på huset?

- Har du en bil med høye driftsutgifter er det ikke mye å gjøre, men om huset ditt er dyrt i drift finnes det mange tiltak som til sammen kan gi god...

Her er de største strømtyvene

En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Gjør noe med energikostnadene dine!

I det daglige er de færreste forbrukere opptatt av oppvarmingssystemer, strømregninger og nettleie. Er man derimot i ferd med å kjøpe hus, bygge nytt,...

Slik gjør du hytta klimavennlig

Med enkle grep kan du spare både penger og klima.

10 klimaråd for hjemmet

Mange ønsker å bidra i klimakampen, men det er ikke like enkelt å vite hva man kan gjøre eller hva som monner. Her er 10 klimaråd for hjemmet.

15 tips til et varmere liv

Her er 15 tips til et varmere liv.

Slik reduserer du strømregningen

Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Komfort med gulvvarme

Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Unngå farlig overfyring: her er hotte tips for riktig vedfyring!

Vet du hvordan du skal fyre riktig? Hvordan du skal oppnå en rask og effektiv oppvarming på den mest miljøvennlige og økonomiske måten? Det finnes...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no