Høye driftsutgifter på huset?

- Har du en bil med høye driftsutgifter er det ikke mye å gjøre, men om huset ditt er dyrt i drift finnes det mange tiltak som til sammen kan gi god effekt, forteller seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

Oppvarming er den største utgiftsposten du kan gjøre noe med. Hva er det årlige strømforbruket til boligen? Husk å få med forbruk av ved, olje eller andre energikilder i tillegg. Er forbruket svært høyt er kanskje på tide å se på muligheter for å energieffektivisere?

- Vår erfaring er at det finnes betydelig potensial for energieffektivisering i de fleste boliger. Som en følge av dette har vi utarbeidet konkrete råd for ulike typer boliger som er tilgjengelig på www.enova.no/hjemme, forteller Hugnes.

Hvilke tiltak som er mest aktuelt for nettopp din bolig blir en individuell avgjørelse, men det er som regel alltid lønnsomt å energieffektivisere når en ser på driftsutgiftene gjennom flere år.

Isolasjon og tetting gir størst effekt
Hva er isolasjonsstandarden i gulv, vegg, vindu og tak? Oppvarming kan stå for 60 prosent eller mer av energiutgiftene. Godt isolerte hus trenger mindre oppvarming og dagens forskrifter tilsier cirka 30 cm isolasjonstykkelse i gulv/tak og 25 i vegg.

God isolasjon hjelper dårlig dersom det trekker kald luft inn og lekker varm luft ut. Norske boliger lekker varme for om lag 3,7 milliarder kroner i strømutgifter hvert år. En tetthetskontroll kan avsløre om huset ditt har luftlekkasjer. Store lekkasjer betyr større strømregning og er en belastning for både økonomien og inneklimaet.

Vinduene bør gis ekstra oppmerksomhet. De kan stå for 40 prosent av varmetapet fra en boligs ytterflater. Er det er behov for utskifting, bør du velge 3-lags lavenergivinduer, gjerne merket med ”Enova Anbefaler” som er en merkeordning for ekstra energieffektive vinduer. Se www.enovaanbefaler.no

Varmestyring tilpasset behovet ditt reduserer sløsing
Har oppvarmingssystemet ditt termostater med dag- og nattsenking? Det er ingen grunn til at boligen skal holde samme temperatur hele døgnet. Et godt styringssystem senker temperaturen når man sover og når boligen ellers ikke er i bruk, for eksempel på dagtid når du er på jobb eller skole. Det reduserer behovet for oppvarming med 15 – 20 prosent, og gir sparte energiutgifter.

Bytt til effektive varmekilder
Finnes det alternative oppvarmingskilder eller er boligen ensidig avhengig av strøm til oppvarming? Strøm er gjerne dyrest når det er kaldt, og da kan det være fint å ha alternative måter å varme boligen på. Moderne vedovner, trepellets og varmepumper er miljøvennlige alternativer som reduserer fyringsutgiftene.
 
Ved er en miljøvennlig oppvarmingskilde og en sikkerhet ved strømbrudd. Vedprisen er forholdsvis stabil og gir deg forutsigbare fyringsutgifter. Vedovner gir nok varmeeffekt også i de kaldeste periodene når strømprisen er høyest. De beste rentbrennende ovnene har en virkningsgrad på rundt 80 prosent, mens gamle ovner kan ligge på bare 50 prosent. Har du en åpen peis i huset er det normalt mulighet til å montere en peisinnsats.

Velg mer energieffektive produkter
Når du velger hvite- og brunevarer kan det være fristende å tenke at innsparingen for et enkelt produkt ikke nødvendigvis er så stort. Husk da at mengden slike produkter i huset ditt er stort nok til at sparepotensialet likevel blir betydelig. Velg i all hovedsak produkter som er merket med A++, disse bruker 40 prosent mindre energi enn de som er A-merket.  Velger du konsekvent det mest energieffektive apparatet kan du spare flere hundre kroner i året i energikostnader.

Skal du kjøpe en ny varmtvannsbereder så finnes det også utgaver med ekstra isolasjon på markedet, hvor varmetapet er redusert med 30-40 prosent i forhold til ordinære beredere. Sparedusjer er det aller enkleste tiltaket du kan gjøre for å begrense strømforbruket til oppvarming av vann. I en bolig på ca. 120 kvm er det og vanlig å bruke ca. 2.500 kWh til lys i året. Det er fullt mulig for de fleste husstander å effektivisere bruken av lys, slik at forbruket kommer ned mot 500 kWh i året.

Enova gir deg gratis energiråd

Er du i tvil om hva du bør gjøre? Enova har opprettet den gratis svartjenesten ”Enova Svarer” hvor du kan få svar på spørsmål om energieffektivisering. Ring 800 49 003, send spørsmål til [email protected] eller benytte deg av nettpraten på www.enova.no/hjemme.

Enova Svarer administrerer også regjeringens tilskuddordning for husholdningene.  Gjennom denne ordningen kan du få økonomisk støtte til kjøp av pelletskamin, pelletskjele, sentralt styringssystem, væske/vann varmepumpe, luft/vann varmepumpe og solfanger. Produktene i støtteordningen støttes med inntil 20 prosent av dokumenterte kostnader, opptil et maksimalt støttebeløp. Det er bevilget 40 millioner kroner for 2010 og det er ”førstemann til mølla”-prinsippet som gjelder, men husk å søke før du kjøper. Du kan søke via nett hos www.enova.no. Ordningen fungerer slik at søkere kan få tilsagn om støtte, men utbetaling skjer først etter at tiltaket er gjennomført.

29. august 2011
Mer om Energiforbruk og energiberegning

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Sparepærer: Reduser energiforbruket med sparepære

Enova spår en kraftig økning i bruk av sparepærer i 2012. Grunnen er at EU har besluttet at glødelamper skal ut av markedet innen 1. september 2012. En...

Energislukere

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt for fristelsen til å innta en sjokoladekake som jeg nå vil mosjonere bort.

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Her er de største strømtyvene

En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Gjør noe med energikostnadene dine!

I det daglige er de færreste forbrukere opptatt av oppvarmingssystemer, strømregninger og nettleie. Er man derimot i ferd med å kjøpe hus, bygge nytt,...

Slik gjør du hytta klimavennlig

Med enkle grep kan du spare både penger og klima.

10 klimaråd for hjemmet

Mange ønsker å bidra i klimakampen, men det er ikke like enkelt å vite hva man kan gjøre eller hva som monner. Her er 10 klimaråd for hjemmet.

15 tips til et varmere liv

Her er 15 tips til et varmere liv.

Slik reduserer du strømregningen

Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Komfort med gulvvarme

Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Unngå farlig overfyring: her er hotte tips for riktig vedfyring!

Vet du hvordan du skal fyre riktig? Hvordan du skal oppnå en rask og effektiv oppvarming på den mest miljøvennlige og økonomiske måten? Det finnes...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no