Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!

Av: Hege Qvigstad Eek, 30. juni 2011

Vi bruker stadig mer strøm på hytta. Foto: Colourbox
Vi bruker stadig mer strøm også på hytta. De siste årene har det vært en drastisk økning i strømbruk på hytter sammenliknet med boliger.

I perioden 1994 til 2001 økte strømforbruket på hyttene med 58 prosent, mens forbruket i boligsektoren kun økte med to prosent.

- Vi ser at flere også bruker hyttene sine mer enn før. Det vil si at mange i dag på en måte har to bosteder: et i hverdagen og et i helgene. Dette øker selvsagt strømforbruket, forklarer sivilingeniør Kjell Gurigard, en av Norges fremste eksperter på energibruk i hytte og fritidsboliger.

Gurigard påpeker også at dagens hytter bygges også vesentlig større enn tidligere, og mange vil også ha samme standard på hytta som hjemme, alt dette bidrar også til større strømutgifter.

Gjør de enkle sparetiltakene i sommer
Det er mulig å gjøre mye med enkle midler i løpet av et par dager i ferien. Det første og viktigste du kan gjøre er å redusere hyttas behov for oppvarming.

Isolasjon på loft og rom med vannrør, tetting av lister rundt vinduer, utskifting av gamle vinduer og installering av utstyr for temperaturstyring, er effektive tiltak som er enklest å gjøre om sommeren.

Slike tiltak kan halvere hyttas energibehov. Først når de andre stegene er tatt, får du maksimalt igjen av å investere i alternative varmekilder som pelletskaminer, varmepumper og mer effektive vedovner.


Rekkefølge for energieffektivisering:

  1. Tetting
  2. Etterisolering
  3. Utbedring av vindu
  4. Styring av temperatur
  5. Mer energieffektivt utstyr
  6. Skifte energikilde

30. juni 2011 Hege Qvigstad Eek
vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no