Spar strøm på hytta

Tenker du over at du bruker mye strøm på hytta? Hjemme er vi bevisste på hva vi bruker, men på hytta er det ikke alltid slik!


Vi bruker stadig mer strøm på hytta. Foto: Colourbox
Vi bruker stadig mer strøm også på hytta. De siste årene har det vært en drastisk økning i strømbruk på hytter sammenliknet med boliger.

I perioden 1994 til 2001 økte strømforbruket på hyttene med 58 prosent, mens forbruket i boligsektoren kun økte med to prosent.

- Vi ser at flere også bruker hyttene sine mer enn før. Det vil si at mange i dag på en måte har to bosteder: et i hverdagen og et i helgene. Dette øker selvsagt strømforbruket, forklarer sivilingeniør Kjell Gurigard, en av Norges fremste eksperter på energibruk i hytte og fritidsboliger.

Gurigard påpeker også at dagens hytter bygges også vesentlig større enn tidligere, og mange vil også ha samme standard på hytta som hjemme, alt dette bidrar også til større strømutgifter.

Gjør de enkle sparetiltakene i sommer
Det er mulig å gjøre mye med enkle midler i løpet av et par dager i ferien. Det første og viktigste du kan gjøre er å redusere hyttas behov for oppvarming.

Isolasjon på loft og rom med vannrør, tetting av lister rundt vinduer, utskifting av gamle vinduer og installering av utstyr for temperaturstyring, er effektive tiltak som er enklest å gjøre om sommeren.

Slike tiltak kan halvere hyttas energibehov. Først når de andre stegene er tatt, får du maksimalt igjen av å investere i alternative varmekilder som pelletskaminer, varmepumper og mer effektive vedovner.


Rekkefølge for energieffektivisering:

  1. Tetting
  2. Etterisolering
  3. Utbedring av vindu
  4. Styring av temperatur
  5. Mer energieffektivt utstyr
  6. Skifte energikilde

30. juni 2011
Mer om Energiforbruk og energiberegning

Fire enkle måter å spare strøm på

Med fire enkle måter kan du spare strøm og penger. Alt som behøves er et bevisst forhold til det elektroniske utstyret i hjemmet.

Sparepærer: Reduser energiforbruket med sparepære

Enova spår en kraftig økning i bruk av sparepærer i 2012. Grunnen er at EU har besluttet at glødelamper skal ut av markedet innen 1. september 2012. En...

Energislukere

I hotellets kjeller sliter jeg med min dårlige samvittighet og et apparat jeg aldri har sett før – og ikke en gang liker. Årsaken er at jeg har falt for fristelsen til å innta en sjokoladekake som jeg nå vil mosjonere bort.

Åtte overraskende energityver

Selv den mest energibevisste av oss kan sløse med strømmen uten å vite det. Her er åtte overraskende energityver.

Høye driftsutgifter på huset?

- Har du en bil med høye driftsutgifter er det ikke mye å gjøre, men om huset ditt er dyrt i drift finnes det mange tiltak som til sammen kan gi god...

Her er de største strømtyvene

En stor del av strømutgiftene pådrar du deg i søvne. Her er listen over de største strømtyvene.

Kutt strømregningen

Et godt isolert hus lønner seg både for deg som enkeltperson og for samfunnet. Du sparer penger på lavere strømregning, dessuten blir miljøet mindre...

Gjør noe med energikostnadene dine!

I det daglige er de færreste forbrukere opptatt av oppvarmingssystemer, strømregninger og nettleie. Er man derimot i ferd med å kjøpe hus, bygge nytt,...

Slik gjør du hytta klimavennlig

Med enkle grep kan du spare både penger og klima.

10 klimaråd for hjemmet

Mange ønsker å bidra i klimakampen, men det er ikke like enkelt å vite hva man kan gjøre eller hva som monner. Her er 10 klimaråd for hjemmet.

15 tips til et varmere liv

Her er 15 tips til et varmere liv.

Slik reduserer du strømregningen

Her er noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere strømregningen.

Komfort med gulvvarme

Med varme i gulvet kan du både spare strøm, bedre inneklimaet og øke komforten.

Unngå farlig overfyring: her er hotte tips for riktig vedfyring!

Vet du hvordan du skal fyre riktig? Hvordan du skal oppnå en rask og effektiv oppvarming på den mest miljøvennlige og økonomiske måten? Det finnes...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no