Sparepærer: Reduser energiforbruket med sparepære
Enova spår en kraftig økning i bruk av sparepærer i 2012. Grunnen er at EU har besluttet at glødelamper skal ut av markedet innen 1. september 2012. En sparepære kan redusere energiforbruket til lys med 50 prosent.
Tradisjonelt sett går 10-20 prosent av elenergiforbruket i Norge til belysning, og Arnesen forklarer at dersom man bytter til sparepærer, vil man redusere energiforbruket til lys med 50 prosent.

En av premissleverandørene innen sparepærer i Norge, Megaman, har lenge frontet energibesparende alternativer. Daglig leder i Megaman-distributøren Nortronic, Rune Vidar Nordum, tror også flere nordmenn nå vil velge sparepærer og LED.
– Uten å hevde Enovas offisielle holdning til utfasingen av glødelampene, er det min personlige oppfatning at det er på tide at nye og mer energieffektive lyskilder erobrer verden, sier Odd Arnesen.
- Sparepæren er i prinsippet et bøyd lysrør med skrusokkel og innebygd elektronikk for tenning og drift. Lyset sparepæren avgir har fått kritikk for å virke litt flatt og å gi dårligere fargegjengivelse enn gløde- og halogenpæren.
- Se etter sparepærer med lystemperatur på 2700-3000 Kelvin. Jo lavere Kelvin, jo varmere lys.
- Sparepæren gir 4-5 ganger så mye lys per tilført Watt og har 6-15 ganger så lang levetid som en glødepære.
- Skal du erstatte en 60 Watts glødelampe, bør du benytte en 15 Watts sparepære. Vær oppmerksom på at ikke alle sparepærer kan dimmes og du kan ødelegge dimmeren med en sparepære som ikke er laget for det. Se derfor etter symbol på pakken som sier om sparepæren kan dimmes eller ei.
- Fra 2013 vil det bare være lysrør, halogen-, LED- og sparepærer å finne i butikkene.
- I sparepærer er det litt kvikksølv. Om pærene knuses, slipper kvikksølvet ut. Dette gir minimal helserisiko i følge Folkehelseinstituttet.
Kilde: Enova