Getty Images
Getty Images

12 enkle tips for å få det varmere innendørs

Energisparing

Med to energirådgivere i ryggen, gir vi deg de beste tipsene til hvordan du får et varmere hus på 1-2-3.

Nå som temperaturen virkelig har sunket ned i kjelleren og alle pakker seg inn i store jakker, skjerf og sko, skal hjemmet være det tryggeste og varmeste stedet fra det kalde været.

Da er det ganske slitsomt at det trekker litt i trappen, eller at gulvet i stuen alltid er iskaldt. 

Når huset blir kaldt

Vi har tatt en prat med to energirådgivere som daglig får en drøss av telefoner fra frustrerte boligeiere. Som regel er spørsmålene de samme: Hvorfor er det så kaldt i huset mitt? Hvordan kan jeg spare strøm? Hvordan får jeg det varmere?

Her er deres beste råd til hvordan du kan få et varmere hus på enklest mulig vis.

1. Husets ventiler

Folke Pettersen, Energirådgiver i Entelligens AS, anbefaler først og fremst at man tar en runde rundt i huset for å sette alle husets ventiler på gløtt. På sommeren er det vanlig å lukke disse helt opp, og at det derfor er en typisk åpning å glemme. Pettersen forklarer at det ofte er noe av årsaken til at det er kaldt i boligen.

Les også:

Derfor slikker hunden på deg

Hvis du har lurt på hvorfor hunden slikker på deg, da bør du lese dette.

2. Lukk spjeldet

Det er lett å glemme at åpne peiser har en åpning rett ut, og at det derfor er viktig å lukke spjeldet (ventilen) så fort det blir kaldt. Pettersen forklarer at varmen vil sive ut på grunn av oppdrift. Husk også å åpne den når du skal fyre igjen!

3. Kjenn etter

Det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal lete etter opphaveren til trekk og kald luft. Kjenn derfor etter - gjerne hele året - hvor det er kaldt, og hvor du fryser mest. Er det i stuen? Er det spesielt én vegg, eller er gulvet alltid kaldt?

– Folk har en tendens til å glemme hva de bør endre på når tiden for oppussing kommer, forklarer Pettersen.

Foto: Getty Images

Les også:

8 planter som er bra for helsen din

Fyll hjemmet med grønne planter og du vil merke forskjell. Disse 8 plantene bidrar til at du både sover og lever bedre hjemme.

4. Varme og kalde rom

Trond Paasche, energirådgiver i Enova, anbefaler intet mindre enn å lukke dørene i huset. Enkelte rom, som soverom og bod, er ofte kaldere enn de andre rommene i huset, så hold heller døren til de kalde sonene lukket.

5. Rens varmepumpen

Ved å støvsuge filteret en gang i måneden vil varmepumpen fungere optimalt mye lengre. Det er mange som ikke engang er klar over det, men det er veldig enkelt å rense varmepumpen, sier Pettersen. 

6. Dropp t-skjorten

Denne er kanskje åpenlys, men Paasche forteller at overraskende mange klager over lav temperatur hjemme, samtidig som de ikke har på mer enn en shorts og t-skjorte. 

– La boblejakka ligge, og finn heller et par gode sokker eller tøfler for å holde varmen.

Les også:

Hvilken varmepumpe passer best til din bolig?

Varmepumper blir stadig vanligere og har erstattet elektriske panelovner og oljefyr. Den er en god investering for både miljøet og lommeboken. Men...

7. Husk ytterdøren

Folke Pettersen har opplevd at ytterdører har vært en viktig kilde til lav temperatur inne. Forklaringen er tappen som stikker ut i døren; er hullet i dørkarmen for bredt, vil kald luft slippe inn døgnet rundt. Hullet kan du enkelt justere selv med en skrutrekker.

8. Vær tidlig ute

Allerede nå bør du tenke på om du skal pusse opp peisen i løpet av sommeren og ha den klar til neste sesong. Vær også tidlig ute med å skaffe ved og pass på at den kan ligge helt tørt frem til neste sesong, anbefaler Paasche. Du vil neppe måtte kjempe om den siste, dyre vedsekken på en bensinstasjon.

Foto: Getty Images

9. Luft i korte trekk

Folke Pettersen anbefaler å åpne vinduet på vidt gap i cirka 10 sekunder før du lukker det igjen. Dette vil du spare energi på, fremfor å smålufte hele tiden og samtidig ha varmeovnen på. Varme behøver ikke å overgå frisk luft.

10. Isolasjon intakt

Dobbeltsjekk at gummi- eller silikonlistene på vinduene er intakt før sprengkulden setter inn. Få gjerne hjelp fra en ekspert slik at du får den rette typen, sier Trond Paasche, og forteller at det er en billig måte å tette luftlekkasjer på.

11. Varmepumpe er sjeldent nok

Når det blir kaldt ute vil varmepumpen avgi mindre varme, og du vil trenge noe til å fylle gapet. Pettersen anbefaler derfor å fyre i peisen hvis du har mulighet for å holde varmen hjemme.

12. Tenk deg om

Paasche anbefaler alle å tenke over hvilke rom de egentlig trenger varme i. Du befinner deg som regel i stuen eller kjøkkenet, så gangen i andre etasje trenger egentlig ikke være varm.

Lukk dørene, finn frem tøflene og bo under et pledd!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

8. januar 2016
Mer om Energisparing

Derfor bør du isolere vinduer og dører med dyttestrimmel

Energisparing Trekker det ved vinduene eller dørene? Sett av en helg til å fikse det, og du kan spare store strømkostnader.

10 tips som sparer energi og penger

Energisparing ENØK-ekspert hjelper deg med energisparing denne høsten.

Her er potteskjuleren som lader mobilen din

Energisparing Det blir stadig mer fokus på grønn energi. Her er årets smarteste oppfinnelse: Bioo, en solcelledrevet potteskjuler som lader telefonen din.

5 ting du bør vite om solenergi

Energisparing Hva er vel mer naturlig enn å la sola varme opp huset ditt? Her er det du bør vite om den miljøvennlige måten å kutte ned på strømregningen. 

Slik rykker du en klasse opp på energiskalaen

Energisparing Se 6 eksempler på hva du kan gjøre for å forbedre energimerket på huset ditt.

12 hete strømsparetips

Energisparing Med «mytji lys og mytji varme» gjennom høsten, kan strømregningen bli høyere enn nødvendig. Her er noen enkle tips til hvordan du kan senke forbruket...

Du kan spare tusenvis av kroner ved å gjøre enkle tiltak

Energisparing Med enkle tiltak kan du spare flere tusen i året på ditt energiforbruk. 

Takker nei til tilskudd

Energisparing Rundt halvparten av alle som får tilsagn om støtte til innkjøp av f.eks. pelletskamin eller varmestyringssenter, takker nei til tilskuddet.

Blant de beste på energikrav

Energisparing Norske energikrav til bygg er blant de strengeste i Europa.

Slik energimerker du boligen din

Energisparing Fra 1. juli må boligen din ha en energiattest hvis du skal selge eller leie ut. Lurer du på hvordan du skal gå fram, er det hjelp å få.

Hva forteller energiattesten?

Energisparing Fra og med i år innføres energimerking av alle boliger som skal selges, bygges eller leies ut. Men hva får du egentlig vite fra en energiattest?

Spar penger med solfangere

Energisparing De fleste har hørt om solceller, men få kjenner til solfangere. Mange nordmenn kan spare mye penger ved å varme opp huset eller vannet med solfangere.

Enøk-konsulentens beste energisparetips

Energisparing Det er både god samfunnsøkonomi og gunstig for privatøkonomien å redusere energiutgiftene i huset.

Lavere strømforbruk og økt komfort med varmestyring

Energisparing Nå er det slutt med å gå rundt i hele boligen og justere varmen for å redusere strømforbruket. Med det nye trådløse styringssystemet Devilink™ kan...

Aktuelle enøk-tiltak

Energisparing Minst halvparten av boligens energibehov går til oppvarming. Her finner du tips og råd til gode enøk-tiltak!