Solceller
Solceller Bilde: Getty Images

5 ting du bør vite om solenergi

Hva er vel mer naturlig enn å la sola varme opp huset ditt? Her er det du bør vite om den miljøvennlige måten å kutte ned på strømregningen. 

Energien fra vår store, varme sol kan brukes på flere måter. I Norge har solceller vært mye i bruk på hytter siden 80-tallet, men ikke så mye til boligoppvarming som i våre skandinaviske naboland.

– Det finnes to måter å utnytte solenergi i boligen: Solcellepaneler som produserer strøm, og solfangeranlegg som brukes til å varme opp vann, forklarer Tor Brekke, programansvarlig for boligmarkedet i Enova.

Han forteller at det de siste to årene har det vært en økning i bruk av solcellepaneler. Noe av økningen kan skyldes at solcelleanleggene kan kobles til strømnettet. For å få fullt utbytte av dette, må du være såkalt plusskunde hos en strømleverandør.

– Da selger du overskuddsstrøm til strømnettet på solrike dager, og så kjøper du det tilbake når du trenger det om vinteren. Det går også an å sette opp smarte tidsstyringssystemer, slik at for eksempel varmtvannstanken lagrer varmtvannet når sola vanligvis steker mest, sier Tor Brekke.

Miljø framfor pris 

– Det er først og fremst miljøbevisste og teknologiinteresserte som har satset på solenergi i husene sine. Fra et miljøperspektiv belaster man jo strømnettet mindre. Det betyr at overskuddsenergi kan selges til utlandet, som kan bruke denne mer miljøvennlige strømmen i stedet for f.eks kullkraftverk, påpeker Tor Brekke i Enova.

Siden strøm er såpass rimelig i Norge, er det foreløpig vanskelig å gå i pluss økonomisk med solenenergi.

– Men det begynner å nærme seg! Du sparer jo inn på strømregningen over flere år, og du får også tilskudd fra Enova (se egen boks). Noen kommuner – for eksempel Hvaler, Oslo og Fredrikstad har egne, gode støtteordninger for solenergi.

Teknologien er også blitt billigere de siste årene, forteller Tor Brekke:  

– Vi er i en spennende fase nå, det skjer så mye på den tekniske fronten. Du kan for eksempel få solceller som erstatter takstein, og det utvikles stadig bedre batterier hvor overskuddsstrømmen kan lagres til senere bruk. Om du har stort nok batteri, kan solenergi dekke det meste av husets elektrisitetsbehov i sommerhalvåret, mener Tor Brekke.   

Men batteriene  er fortsatt dyre sammenlignet med billig norsk elektrisitet fra nettet. Da er det billigere å lagre solenergien som varme fra en solfanger.

Den lagres i en stor vanntank som kan brukes til varmtvann og varme i radiatorer og vannbasert gulvvarme.

Hvis du likevel skal fikse noe på taket, kan det være en god idé å samtidig installere solcellepanel. 

Nytt tak med solenergi

Taktekkerfirmaet Nortekk AS opprettet i fjor sitt eget selskap innen solenergi.

– Det var en naturlig utvikling for oss. Når du først skal gjøre noe med taket, er det praktisk og økonomisk riktig å samtidig få opp solcellepaneler når utstyr som stillaser og sikring allerede er på plass, sier Lars Martin Norvik, daglig leder i Nortekk Solar AS.

– I fjor tok det helt av. Oslo har en ekstraordinær tilskuddsordning hvor man kan få dekket inntil 40% av kostnadene, så vi har hatt mange oppdrag både fra private og kommunale kunder.

– Hvorfor vil folk varme opp husene sine med solenergi?

– Mange er nok opptatt av klimaet, og det er også folk som liker å tenke på at de kan ligge og sole seg mens pengene ruller inn. I dag er det ikke nødvendig med solceller i Norge, men ting kan endre seg – det er greit å tenke framtidsrettet, mener Lars Martin Norvik i Nortekk Solar AS.

Slik får du tilskudd 

Støtteordningen fra Enova gjør at du kan få dekket noen av kostnadene når du gjør energitiltak i hjemmet.

SOLCELLER: Du kan få tilbake 35 % av dokumentert totalkostnad opptil:

  • 10 000 kr for et produksjonsanlegg.
  • Pluss 1250 kr per kW installert effekt, opptil 15 kW.  
  • Du kan dermed få igjen opptil 28 750 kr dersom du installerer et anlegg med effekt på 15 kW.

SOLFANGER: Du kan få igjen 25 % av dokumentert totalkostnad opptil:

  • 10 000 kr for et solfangeranlegg.
  • Pluss 200 kr per m2 solfanger, begrenset oppad til 25 m2.
  • Du kan da få igjen opptil 15 000 kr om du installerer 25 m2 med solfangere.

TIPS! Har du flatt tak og vurderer solceller, må du søke om fasadeendring, siden du da må ha stativer på taket som kan vinkle solcellepanelene i riktig retning.  

Kilder: Enova.no, solenergi.no og tu.no.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

24. mai 2016
Mer om Energisparing

Derfor bør du isolere vinduer og dører med dyttestrimmel

Trekker det ved vinduene eller dørene? Sett av en helg til å fikse det, og du kan spare store strømkostnader.

10 tips som sparer energi og penger

ENØK-ekspert hjelper deg med energisparing denne høsten.

Her er potteskjuleren som lader mobilen din

Det blir stadig mer fokus på grønn energi. Her er årets smarteste oppfinnelse: Bioo, en solcelledrevet potteskjuler som lader telefonen din.

Slik rykker du en klasse opp på energiskalaen

Se 6 eksempler på hva du kan gjøre for å forbedre energimerket på huset ditt.

12 hete strømsparetips

Med «mytji lys og mytji varme» gjennom høsten, kan strømregningen bli høyere enn nødvendig. Her er noen enkle tips til hvordan du kan senke forbruket...

Du kan spare tusenvis av kroner ved å gjøre enkle tiltak

Med enkle tiltak kan du spare flere tusen i året på ditt energiforbruk.

Takker nei til tilskudd

Rundt halvparten av alle som får tilsagn om støtte til innkjøp av f.eks. pelletskamin eller varmestyringssenter, takker nei til tilskuddet.

Blant de beste på energikrav

Norske energikrav til bygg er blant de strengeste i Europa.

Slik energimerker du boligen din

Fra 1. juli må boligen din ha en energiattest hvis du skal selge eller leie ut. Lurer du på hvordan du skal gå fram, er det hjelp å få.

Hva forteller energiattesten?

Fra og med i år innføres energimerking av alle boliger som skal selges, bygges eller leies ut. Men hva får du egentlig vite fra en energiattest?

Spar penger med solfangere

De fleste har hørt om solceller, men få kjenner til solfangere. Mange nordmenn kan spare mye penger ved å varme opp huset eller vannet med solfangere.

Enøk-konsulentens beste energisparetips

Det er både god samfunnsøkonomi og gunstig for privatøkonomien å redusere energiutgiftene i huset.

Lavere strømforbruk og økt komfort med varmestyring

Nå er det slutt med å gå rundt i hele boligen og justere varmen for å redusere strømforbruket. Med det nye trådløse styringssystemet Devilink™ kan varmen styres fra et sentralt sted i boligen.

Aktuelle enøk-tiltak

Minst halvparten av boligens energibehov går til oppvarming. Her finner du tips og råd til gode enøk-tiltak!

Frykter strømrasjonering

Oslo (NW): Hver tredje nordmann mener det er sannsynlig at det blir strømrasjonering i løpet av de neste ti årene. Et stort flertall er for investering...