Bilde: Energimerking.no

Hva forteller energiattesten?

Energisparing

Fra og med i år innføres energimerking av alle boliger som skal selges, bygges eller leies ut. Men hva får du egentlig vite fra en energiattest?

I fjor vår vedtok Stortinget å endre energiloven for å legge til rette for energimerking av boliger. Fra 1. januar i år kan energiattester utstedes på grunnlag av opplysninger om den enkelte bygningen og det oppvarmingssystemet som er installert, og fra 1. juli blir det obligatorisk med energiattest ved salg, utleie og nybygging.

Hva forteller attesten?
En av tankene bak attesten er at det skal være lettere for boligkjøpere og de som leier bolig å få oversikt over energibehovet i boligen de vurderer. I tillegg gir attesten en indikasjon på hva som kan gjøres for å bedre energiforbruket i boligen, og attesten kan dermed øke folks bevissthet om energibruke i boliger.

Det kan være verdt å merke seg at de nye endringene ikke er begrenset til boliger, men også gjelder for fritidsboliger og yrkesbygg. Skal du selge eller kjøpe hytte i fremtiden, bør du altså passe på at det foreligger en energiattest.


Energimerket: Gir en samlet vurdering av energiforbruket i boligen.

Energimerke og oppvarmingsmerke
Energiattesten har to merker - energimerket og oppvarmingsmerket. Disse gir deg raskt en indikasjon på hvordan det står til med energiforbruket i boligen du vurderer.

Energimerket er lik energimerket vi kjenner fra bl.a. hvitevarer. En skala fra grønn til rød, fra A (beste) til G (dårligste), sier noe om den samlede vurderingen av boligen. De to øverste klassene, A og B, er forbeholdt lavenergibygninger og passivhus, og er dermed en karakter de færreste vil få. C gjelder for bygninger som stort sett er i henhold til de nyeste byggeforskriftene, det vil stort sett si nye hus, mens D, E, F og G indikerer bygninger oppført under eldre forskriftskrav enn dagens.

Les også:

Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Oppvarmingsmerket sier noe om hvordan hus og vann er varmet opp og er ment å stimulere til økt brukt av varmepumper, solenergi, biobrensel og fjernvarme. Brukes det i hovedsak fossil energi og elektrisitet i boligen, vil merket ligge i det røde feltet, mens mindre bruk av slike energikilder vil trekke markøren over mot det grønne feltet.

Hva kan gjøres?
I motsetning til hvitevarer, som ikke kan oppnå høyere karaktere enn hva merket tilsier, kan boliger utbedres og dermed oppnå bedre karakterer ved fremtidige attester. Hvordan du kan gjøre boligen mer energieffektiv, får du også råd om i energiattesten.

Attesten har en egen del som kalles tiltakslisten. Her finner du forslag til hva du kan gjøre for å redusere energibruken og dermed spare penger. Dette kan for eksempel være å etterisolere boligen eller bedre ventilasjonen. Nytteverdien av tiltakslisten varierer litt etter hvilket opplysningsgrunnlag den er basert på. Jo færre detaljer eier oppgir, desto mindre konkret blir forslagene på listen.

Vil du energimerke boligen din? Det er gratis og gjøres over internett. Gå inn på Energimerking.no og følg lenkene der.

1. februar 2010
Mer om Energisparing

Derfor bør du isolere vinduer og dører med dyttestrimmel

Energisparing Trekker det ved vinduene eller dørene? Sett av en helg til å fikse det, og du kan spare store strømkostnader.

10 tips som sparer energi og penger

Energisparing ENØK-ekspert hjelper deg med energisparing denne høsten.

Her er potteskjuleren som lader mobilen din

Energisparing Det blir stadig mer fokus på grønn energi. Her er årets smarteste oppfinnelse: Bioo, en solcelledrevet potteskjuler som lader telefonen din.

5 ting du bør vite om solenergi

Energisparing Hva er vel mer naturlig enn å la sola varme opp huset ditt? Her er det du bør vite om den miljøvennlige måten å kutte ned på strømregningen. 

Slik rykker du en klasse opp på energiskalaen

Energisparing Se 6 eksempler på hva du kan gjøre for å forbedre energimerket på huset ditt.

12 enkle tips for å få det varmere innendørs

Energisparing Med to energirådgivere i ryggen, gir vi deg de beste tipsene til hvordan du får et varmere hus på 1-2-3.

12 hete strømsparetips

Energisparing Med «mytji lys og mytji varme» gjennom høsten, kan strømregningen bli høyere enn nødvendig. Her er noen enkle tips til hvordan du kan senke forbruket uten å bli kald på tærne.

Du kan spare tusenvis av kroner ved å gjøre enkle tiltak

Energisparing Med enkle tiltak kan du spare flere tusen i året på ditt energiforbruk.

Takker nei til tilskudd

Energisparing Rundt halvparten av alle som får tilsagn om støtte til innkjøp av f.eks. pelletskamin eller varmestyringssenter, takker nei til tilskuddet.

Blant de beste på energikrav

Energisparing Norske energikrav til bygg er blant de strengeste i Europa.

Slik energimerker du boligen din

Energisparing Fra 1. juli må boligen din ha en energiattest hvis du skal selge eller leie ut. Lurer du på hvordan du skal gå fram, er det hjelp å få.

Spar penger med solfangere

Energisparing De fleste har hørt om solceller, men få kjenner til solfangere. Mange nordmenn kan spare mye penger ved å varme opp huset eller vannet med solfangere.

Enøk-konsulentens beste energisparetips

Energisparing Det er både god samfunnsøkonomi og gunstig for privatøkonomien å redusere energiutgiftene i huset.

Lavere strømforbruk og økt komfort med varmestyring

Energisparing Nå er det slutt med å gå rundt i hele boligen og justere varmen for å redusere strømforbruket. Med det nye trådløse styringssystemet Devilink™ kan...

Aktuelle enøk-tiltak

Energisparing Minst halvparten av boligens energibehov går til oppvarming. Her finner du tips og råd til gode enøk-tiltak!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no