Spar strøm, spar penger

Spar strøm og spar penger med ni enkel tiltak.

Sparedusj
Sparedusjen lever opp til navnet, for i følge Enova kan du med en sparedusj spare inn rundt 1000 kroner i året dersom du dusjer ti minutter om dagen.

Spar vann
Spar vann, og du kan spare strøm. Ikke kok opp mer vann til te eller matlaging enn nødvendig. Bruk lokk, og skru ned varmen når det begynner å koke.

Luft raskt
Vi trenger frisk luft i boligen, men det er ingen grunn til å la vinduene stå på gløtt hele dagen. Åpne vinduene helt opp og la boligen lufte i fem minutter. Da unngår du at du kjøler ned vegger, tak og gulv.

A-merket utstyr
Velg A-merket utstyr når du skal kjøpe hvitevarer. Elektriske apparater merkes med klasser fra A til G, og A-merkede produkter er mest energieffektive.

Tidsstyring av varmen
Det er ingen grunn til å varme opp rom som ikke er i bruk. Med tidsstyring kan du spare ved å bruke varme kun når du trenger det. Det finnes flere metoder. Sentralstyring gir deg kontroll over hele boligen, mens koblingsur slår av og på panelovner til faste tider.

Senk temperaturen
Du kan spare et par tusen i året ved å senke temperaturen i huset noen grader.
- For hver grad du senker innetemperaturen reduseres 5 prosent av energiforbruket, har senior energirådgiver i Enova, Frode Olav Gjerstad, uttalt.

Slå av apparatene
Stand-by funksjonen på tv, DVD, stereoanlegg og datamaskiner er altfor mye brukt i dette landet. Skru av tven med av-knappen og trekk mobil- og batteriladeren ut av støpslet når apparatet er ladet. I følge Gjersta er det antatt at Norges totale standby-forbruk utgjør ca. 392 GWh (millioner kilowattimer), noe som tilsvarer energiforbruket i mer enn femten tusen boliger.

Skift ut vinduene
Vinduene står for over 40 prosent av varmetapet fra boligen, i følge Enova. Dette til tross for at de ikke utgjør stort mer enn ti prosent av ytterflaten. Bytter du fra gamle vinduer med to glass med luft til nye energiriktige vinduer, kan du spare 2-3000 kroner per år. Du får svanemerket vindu fra NorDan.

Hold varmen inne
Hvis boligen ikke er skikkelig isolert, forsvinner varmen ut før du får glede av den.

Trekker det langs, kan du løsne dem og dytte inn isolasjonsmateriale. Bor du i et eldre hus uten isolasjon i veggene, bør du absolutt vurdere å etterisolere. Og smelter snøen på taket selv om det er kaldt ute, er det et tegn på at varmen slipper ut og loftet bør isoleres.
23. oktober 2008
Mer om Energisparing

Derfor bør du isolere vinduer og dører med dyttestrimmel

Trekker det ved vinduene eller dørene? Sett av en helg til å fikse det, og du kan spare store strømkostnader.

10 tips som sparer energi og penger

ENØK-ekspert hjelper deg med energisparing denne høsten.

Her er potteskjuleren som lader mobilen din

Det blir stadig mer fokus på grønn energi. Her er årets smarteste oppfinnelse: Bioo, en solcelledrevet potteskjuler som lader telefonen din.

5 ting du bør vite om solenergi

Hva er vel mer naturlig enn å la sola varme opp huset ditt? Her er det du bør vite om den miljøvennlige måten å kutte ned på strømregningen. 

Slik rykker du en klasse opp på energiskalaen

Se 6 eksempler på hva du kan gjøre for å forbedre energimerket på huset ditt.

12 hete strømsparetips

Med «mytji lys og mytji varme» gjennom høsten, kan strømregningen bli høyere enn nødvendig. Her er noen enkle tips til hvordan du kan senke forbruket...

Du kan spare tusenvis av kroner ved å gjøre enkle tiltak

Med enkle tiltak kan du spare flere tusen i året på ditt energiforbruk. 

Takker nei til tilskudd

Rundt halvparten av alle som får tilsagn om støtte til innkjøp av f.eks. pelletskamin eller varmestyringssenter, takker nei til tilskuddet.

Blant de beste på energikrav

Norske energikrav til bygg er blant de strengeste i Europa.

Slik energimerker du boligen din

Fra 1. juli må boligen din ha en energiattest hvis du skal selge eller leie ut. Lurer du på hvordan du skal gå fram, er det hjelp å få.

Hva forteller energiattesten?

Fra og med i år innføres energimerking av alle boliger som skal selges, bygges eller leies ut. Men hva får du egentlig vite fra en energiattest?

Spar penger med solfangere

De fleste har hørt om solceller, men få kjenner til solfangere. Mange nordmenn kan spare mye penger ved å varme opp huset eller vannet med solfangere.

Enøk-konsulentens beste energisparetips

Det er både god samfunnsøkonomi og gunstig for privatøkonomien å redusere energiutgiftene i huset.

Lavere strømforbruk og økt komfort med varmestyring

Nå er det slutt med å gå rundt i hele boligen og justere varmen for å redusere strømforbruket. Med det nye trådløse styringssystemet Devilink™ kan...

Aktuelle enøk-tiltak

Minst halvparten av boligens energibehov går til oppvarming. Her finner du tips og råd til gode enøk-tiltak!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no