Bilde: Getty Images

Du kan spare tusenvis av kroner ved å gjøre enkle tiltak

Med enkle tiltak kan du spare flere tusen i året på ditt energiforbruk. 

I 2015 har de fleste av oss allerede montert en luft-luft varmepumpe på veggen, og ved bruk av denne, så lenge du ikke øker forbruket ditt etter montering, vil du sparte flere tusen kroner i året.

Det er andre enkle og noen bedre tiltak du også kan vurdere.

En luft-luft varmepumpe er den billigste typen av varmepumper, og sparer dermed minst.

Selvfølgelig vil energiforbruket ditt være mye bedre og mer miljøvennlig enn ved oljefyring eller peis, men luft-vann eller vann-vann varmepumpe er bedre.

Den beste varmepumpen

Den aller beste varmepumpen regnes for å være vann-vann. Den dekker energien til både oppvarming og varmtvann via vannbåren varme.

Varmen hentes fra berg, jord eller vann, noe som er en mye jevnere energi enn luft.

Få penger igjen

De to sistnevne varmepumpene får du i tillegg pengestøtte fra Enova om du velger å montere en av de i hjemmet ditt.

Du kan få tilbake 25% av dokumentert totalkostnad. Fra 5. januar i år forenklet også Enova denne prosessen.

Før måtte du søke på forhånd før du gikk til innkjøp av en varmepumpe, nå handler du og sender inn fakturaene til Enova etterpå.

Alle som handler disse type varmepumpene har rett på en viss sum tilbakebetalt.

Enova har flere støtteordninger, så skal du i gang med å gjøre energitiltak - fjerne oljekjel og tank, legge inn vannbåren varme, montere solfanger eller lignende kan det være lurt å ta en titt på hvilke rettigheter du har.

Når du først er i gang; isoler

Et annet tiltak, er å etterisolere vinduer og/eller vegger. Om vinduene fungerer noenlunde som de skal sparer man ikke mye penger på å etterisolere dem.

- Ofte, hvis huset ikke er veldig gammelt, lønner det seg heller ikke tid- og pengemessig å etterisolere vegger, men skal du først reparere råte og må fjerne panel så kan du like gjerne isolere på nytt, forteller Folke Vogn Haug Pettersen, fra Entelligens.

Billige tiltak

Andre tiltak som er både billigere og enkle er å montere en sparedusj, bruke bare sparepærer og å alltid skru av og dra ut ledninger som står i passiv-modus.

Med passivmodus menes mobil- og pc-ladere som står i kontaktutaket etter at mobil/pc er tatt ut, TV-kontakter som står i, oppvask- og vaskemaskiner som lenge står på etter at de er ferdig også videre.

Så fort du er ferdig med et apparat er det lurt å trekke ut stikkontakten - ja, foruten om kjøleskap og fryser da, som alltid bør stå på.

Passiv strømforbruk står for oppimot 20 prosent av en husholdnings samlede strømforbruk.

Sjekk din bolig

For de som ikke er sikre på om de ønsker å gjøre energitiltak i hjemmet, eller hvilket som er best for dem, kan bestille en energirådgiver hjem til seg.

Han vil kunne fortelle dere hvor mye dere kan spare ved hvert enkelt tiltak. Enova dekker bestilling av energirådgiver med 50 prosent av totaltkostnadene, opptil 5000 kroner.


- I framtiden vil det å få energi fra solcellepanel og solfanger bli billigere. Akkurat nå er prisen så høy at det er et fåtall av privatpersoner som investerer i dette. I tillegg ser jeg frem til at alle hus skal ha AMS (avanserte målesystemer) koblet til deres sikringskap. Med dette er det uendelige muligheter og et av dem er å kunne følge med, på display, hvordan hvert enkelt apparat påvirker energiforbruket, forteller Haug Pettersen. 

Noe som er enda raskere og enklere er å gå inn på Energiportalen.no, laget av Entelligens. Der kan du få boligen analysert. Der skriver du inn din adresse, og den vil fort fortelle hvilket energiforbruk du har i året og i tillegg hvor mye penger dette koster.

Hvis du fyller inn den ekstra informasjonen som kommer opp vil resultatet bli mer korrekt. Etterpå når analysen er ferdig kan dere trykke på de tiltakene dere er interessert i og se hvordan tiltakene vil påvirke hjemmet. 

13. august 2015
Mer om Energisparing

Derfor bør du isolere vinduer og dører med dyttestrimmel

Trekker det ved vinduene eller dørene? Sett av en helg til å fikse det, og du kan spare store strømkostnader.

10 tips som sparer energi og penger

ENØK-ekspert hjelper deg med energisparing denne høsten.

Her er potteskjuleren som lader mobilen din

Det blir stadig mer fokus på grønn energi. Her er årets smarteste oppfinnelse: Bioo, en solcelledrevet potteskjuler som lader telefonen din.

5 ting du bør vite om solenergi

Hva er vel mer naturlig enn å la sola varme opp huset ditt? Her er det du bør vite om den miljøvennlige måten å kutte ned på strømregningen. 

Slik rykker du en klasse opp på energiskalaen

Se 6 eksempler på hva du kan gjøre for å forbedre energimerket på huset ditt.

12 hete strømsparetips

Med «mytji lys og mytji varme» gjennom høsten, kan strømregningen bli høyere enn nødvendig. Her er noen enkle tips til hvordan du kan senke forbruket...

Takker nei til tilskudd

Rundt halvparten av alle som får tilsagn om støtte til innkjøp av f.eks. pelletskamin eller varmestyringssenter, takker nei til tilskuddet.

Blant de beste på energikrav

Norske energikrav til bygg er blant de strengeste i Europa.

Slik energimerker du boligen din

Fra 1. juli må boligen din ha en energiattest hvis du skal selge eller leie ut. Lurer du på hvordan du skal gå fram, er det hjelp å få.

Hva forteller energiattesten?

Fra og med i år innføres energimerking av alle boliger som skal selges, bygges eller leies ut. Men hva får du egentlig vite fra en energiattest?

Spar penger med solfangere

De fleste har hørt om solceller, men få kjenner til solfangere. Mange nordmenn kan spare mye penger ved å varme opp huset eller vannet med solfangere.

Enøk-konsulentens beste energisparetips

Det er både god samfunnsøkonomi og gunstig for privatøkonomien å redusere energiutgiftene i huset.

Lavere strømforbruk og økt komfort med varmestyring

Nå er det slutt med å gå rundt i hele boligen og justere varmen for å redusere strømforbruket. Med det nye trådløse styringssystemet Devilink™ kan varmen styres fra et sentralt sted i boligen.

Aktuelle enøk-tiltak

Minst halvparten av boligens energibehov går til oppvarming. Her finner du tips og råd til gode enøk-tiltak!

Frykter strømrasjonering

Oslo (NW): Hver tredje nordmann mener det er sannsynlig at det blir strømrasjonering i løpet av de neste ti årene. Et stort flertall er for investering...